Sakysi: „bet tu nesi J. Basanavičius, M. Valančius, V. Kudirka, A. Smetona, A. Stulginskis, ar kiti...“ O aš atsakysiu – taip, nesu, bet ir Tu nesi, ir Lietuvoje šviesulių, autoritetų, tautiškumo ir tautinės sąžinės kėlėjų, puoselėtojų beliko vienas kitas, nežinia kur.“

Kas nutiko? Ir štai apie tai – paeiliui, metodiškai ir nė kiek neabejoju, kad veikiant emocijoms, nes be jų nebūčiau prabilęs. Be sopančios širdies nebūčiau prabilęs apie lietuvių kasdienybę – santykius, politiką, religiją, tikėjimą, patriotiškumą, mentalitetą.

Net neabejok, kad ne visi teiginiai Tave nudžiugins – vaistų skanių nebūna. Tikslas kilnus – stiprinti imunitetą negandoms ir nelaimėms, kurias pats savo pasirinkimais ir žalingais įpročiais prišauki ir pagaliau juos keisti į sveiką, atsakingai tautinę gyvenseną.

Viena neatidėliotina šių dienų tema – politinės realijos. Artėja apsisprendimo metas – Prezidento ir Europarlamento rinkimai. Kadangi Prezidento rinkimuose pretendentai labai apylygiai, labiau noriu aptart, kas mus atstovauja ir atstovaus Europarlamente, koks mūsų veidas Europarlamente? Agituoju? Ne visai. Tiesiog prašau – ateik balsuoti! Ir štai kodėl.

Labiausiai mane paskatino prabilti raštu naktį akinančiomis šviesomis apšviestos politikų figūros. Mano gimtajame mieste, mano „gimtajame“ mikrorajone, mano kelyje pasimaišė ne šiaip politinė reklama, o politinė apgaulė, spąstai. Jei „vyniočiau į vatą“, Tu liktum nieko nesupratęs. Todėl sakau Tau atvirai, ta apgaulė – Viktoras Uspaskichas, Rolandas Paksas ir jų bendražygiai.

Detaliau. Tai buvo tas pats mano gimtasis miestas, tas pats mano „gimtasis“ mikrorajonas ir beveik ta pati vieta, kur kabo politinės reklamos, tik prieš maždaug 25-30 metų. Mane, grįžtantį namo (po karatė treniruočių) pasivijo trys, panašaus amžiaus, rūkantys vaikinai su vilkiniu šunimi ir be ilgų įžangų išrėžė: „parodai kišenes“. Veido išraiška nurodžiau – man tai nepatiko, bet panašu, kad pasirinkimų turėjau nedaug. Žinodamas, kad kišenėse nieko neturiu- išverčiau kelnių kišenes. Tada jie susidomėjo striukės kišenėm. Jas, tuščias, taip pat parodžiau. Nieko nepešę pareikalavo parodyti, kas sportinėj rankinėj. Vilkšunis muistėsi. Pažvelgiau jį laikiusiam pagrindiniam chuliganui į akis ir nutaisęs ryžtingą veido išraišką atšoviau: „Nerodysiu“. Jie puikiai suprato, kad dabar jie turi skurdoką pasirinkimą, lėtai, reikšmingai apsisuko ir nuėjo. Penkeri metai karatė treniruočių labai gerai išmokė vengti konflikto, bet jau atėjo toks neišvengiamas laikas – elgtis ryžtingai. Sportiniame krepšyje buvo mano garbė – mano prakaitu kiaurai permirkęs kimono, kitaip – mano įgūdžiai, kuriuos nesuskaičiuojamus tūkstančius kartų lavinau ir tai negalėjo būti pažeminta jokiu būdu.

Moralas. Tautieti, pats turi nustoti leisti iš savęs tyčiotis. Ir kai matai negarbingų žmonių veidus politinėje reklamoje, savo garbingam mieste – suprask, kad visiems kartu atėjo laikas apginti savo ir šalies garbę! Tiesiog ateiti balsuoti!

Ar galiu Tau patarti už ką balsuoti? Gal. Tik niekada nebalsuosiu vietoj Tavęs. Veikiau galiu patart už ką nebalsuoti. Kaip užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius yra sakęs: „Politikoje principas „duok kvailiui kelią“ negalioja“.

Viktoras Uspaskichas, Europarlamento rinkimų plakato citata – „Atsakau už savo žodžius“. O dabar, internetiniai faktai:
1. Nuteistas už juodąją buhalteriją;
2. Po juodosios buhalterijos fakto išaiškinimo 1,5 metų slapstėsi nuo Lietuvos respublikos teisėsaugos gimtojoje Rusijoje (labai simboliška), ten skaitė paskaitą apie „Žmogaus teisių pažeidimus Europos Sąjungoje“ (gal net ir nušalintąjį prezidentą R. Paksą paminėjo);

3. Teisminiai aiškinimaisi dėl suklastoto diplomo (kurio kilmės jis taip ir neįrodė, o tai – žymiai svarbiau už teismą) nutraukti dėl senaties termino;

4. Kaltintas nepagarba teisėjams, pradėtas ikiteisminis tyrimas (išvadinęs teisėjus „nusikaltėliais, bailiais ir nesavarankiškais“);

5. Žurnalistą atlikusį savo pareigą viešai pavadinęs „tūpu žurnalistu“.

6. Dvi kadencijos Europarlamente!

Už kokius žodžius jis atsako, tautieti?

Rolandas Paksas. Europarlamento rinkimų plakato citata: „Esu ištikimas tiesai“. Pažvelkime į faktus:

1. 2004 metais per apkaltą nušalintas nuo Lietuvos prezidento pareigų už priesaikos Lietuvos respublikai sulaužymą pagal kaltinimus:

Už finansinę paramą suteikęs pilietybę Rusijos piliečiui, draugui, multimilijonieriui J. Borisovui;

J.Borisovui pranešęs apie prieš jį vykdomą specialiųjų tarnybų tyrimą;

Naudodamasis prezidento pareigomis darė įtaką UAB „Žemaitijos keliai“, kad šios bendrovės akcijos būtų perleistos jam artimiems žmonėms.

2. R. Paksas teisėsi su Lietuvos valstybe Europos žmogaus teisių teisme 2011 metais, o taip pat jo advokatas Stanislovas Tomas Jungtinių Tautų Organizacijoje iškėlė naują bylą (Vikipedija). Taip, Stanislovas Tomas, tas pats, kuris barbariškai kūju sutrupino partizano generolo Vėtros atminimo lentą Vilniuje.

3. O kur lozungai grąžinkime Lietuvai litą? Pareiškimai apie galimą Baltijos šalių nusiginklavimą ir suprask, NATO pajėgų išvedimą, mainais į Karaliaučiaus nusiginklavimą, kur apie Baltarusijos ir Rusijos karinių pajėgų integravimą nė neužsiminta?

4. Ir dar tas, niekieno neįpareigoto asmens draugiškas vizitas Kremliuje. Tarp kitko Lietuvos deleguoto europarlamentaro vizitas! Panašu, kad dar turime didvyrių, kurie parvežtų Stalino saulę ir rublį.

5. Dvi kadencijos Europarlamente!

Tautieti, apie kokią tiesą ir ištikimybę jai byloja šie faktai?

Informacija išsisukinėtojams. Senaties terminas nusikaltimams prieš sąžinę, tautos atmintyje negalioja, mielieji.

Lyrinis nukrypimas. Ar atkreipei dėmesį ką „pasirinko“ Lietuvos žiūrovai „Eurovizijos“ finale šiemet? Ogi Rusijai skyrė 12 balų! Rimtai. Šaliai, kuri iš kaimynės atėmė Krymą ir Donbase surengė mėsmalę, jau nusinešusią 13 tūkstančių vien Ukrainos gyventojų gyvybių. Šaliai, kuri brutalia, nepamatuota jėga „išsprendė“ Sirijos konfliktą (taip pat ir pilietinį karą). Mes staiga pamilome agresorių? Grįžkime prie „Eurovizijos“. Atsakau. Kai iš vieno telefono galima balsuoti 20 kartų („labai objektyvu“), tai tie, kurie suinteresuoti kokiu nors rezultatu (pvz.: prastumti Rusiją) – savo hiperaktyvumu uždengia tuos kuklius, nuoširdžius, tautiškus balsus „raudona bendros nuomonės banga“, „Voila: Russia – 12 points“. Sakysi, kam rūpi ta „Eurovizija“? O aš Tavęs paklausiu: „O kam rūpi Tavo Lietuva?“. Nustebsi, tiems patiems balsuotojams (išskyrus imigrantus).

Neįžiūri analogijos? Tie, kuriems reikia ir smagu stumti tokias pašvinkusias politines, drumsto finansavimo kandidatūras, atsikels rinkimų dieną ir nubalsuos už jas. Nubalsuos visa minia, iki paskutinio, su visais giminėmis, artimaisiais ir kaimynais. O kur būsi buvęs Tu? Prie ežero? Tada sveikinu – tokie uspaskichai, paksai ir yra Tavo paties pasirinkimas! Bet sakysi, jie ne man atstovauja, aš už juos nebalsavau! Jie ne tik neatstovauja Tau ar man, jie neatstovauja Lietuvai! Ir geriausia ką Tu gali padaryti dėl savęs, manęs ir Lietuvos – artimiausią sekmadienį kartu su pažįstamais ateiti į rinkimus ir nubalsuoti už bet ką kitą, procentiškai sumažindamas iki menkniekio politinių kūnų galimybes.

O ar žinai kiek tokie politiniai kūnai svarbūs Rusijai? Per LRT buvo transliuojamas latvių dokumentinis filmas apie Rusijos įtaką Latvijos rusakalbiams. Filme parodytas Rusijos dūmos deputatas (!) po mišių Rygos cerkvėje, stovėjęs kartu su Tatjana Ždanoka (Latvijos piliete) ir spausdamas ranką išeinantiems, agitavęs balsuot už ją rinkimuose į Europarlamentą! Ji buvo perrinkta į Europarlamentą ir ten iš viso praleido 14 metų, Latvijos respublikos vardu kalbėdama Putino žodžiais ir teiginiais.

Šie politikai jau dvi kadencijas balsuoja Lietuvai svarbiais klausimais Lietuvos „naudai“. Kas juos rinko? Tu ar aš? Nei Tu, nei aš. „Kalta“ – sausa matematika! Kol balsavimo aktyvumas yra tik 40-45 procentai, tol Lietuva pralaimi, nes tik tada 10-15 procentų (nuo visų Lietuvos gyventojų), destruktyviai nusiteikusių piliečių, turi galimybę turėti tokius politikus pačioje Europos širdyje. Jei gerai supratai, tai prie optimistiškai perpus mažesnio aktyvumo (pvz.: 50 proc.), 10-15 procentų nuo bendro Lietuvos gyventojų skaičiaus, gali sudaryti iki 30 procentų visų atėjusių balsuoti. Ir jie kaip niekad vieningi, todėl ir pasiekia savojo rezultato – neaiškių arba aiškiai pagedusių tipų Europarlamente nuo Lietuvos („Voila: Russia – 12 points“). Skundiesi, kad čia jie pagal sąrašą patenka? Tada nebalsuok už jų partiją ar politinį veikėją, kurie yra parėmę susikompromitavusįjį, nebalsuok už juos dabar ir ateityje. Aktyviai ignoruok!

Sakai man, kad aš neatlaidus? O jie atsiprašė už nuveiktus „darbus“, kai kenkė Lietuvai ir pasitikėjimą ja, teisingumu, teismais? Ne. Tada kodėl turėčiau atleist? Ar atleisčiau išvis? Ne. Auga naujos kartos, nauji politikai, kurie per šiuos politinius kūnus turės nuolat laipioti, o tai jau ir kvapas, ir vaizdelis nekoks.

Vienykimės! Tautieti, didink balsavimo aktyvumą. Ragink gimines, artimuosius, bendradarbius, įtrauk jaunąsias kartas, nes blogi dalykai nutinka, kai geri žmonės nieko nedaro! Tegul tokie politikai su visais savo kolegom ir rėmėjais, nueis į politikos užmaršties šiukšlyną, o ne balsadėžę.

Ateik balsuoti, neleisk Lietuvos klestėjimo ir Tavo ramybės jiems laimėti. Man reikia Tavo balso, Lietuvai reikia!

Pagarbiai, ne visiems, Dr. TAUTA.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.