Pagalbos nebuvo

Šiandien tampa suprantama, kad šios mažosios moterys gali turėti tokių pačių arba panašių problemų kaip ir suaugusios. Joms reikalinga speciali ginekologinė pagalba, kurios Klaipėdoje iki šiol niekas neteikė.

„Deklaruojama nemokama vaikų sveikatos priežiūra, ankstyvas seksualinis švietimas, primygtinai siūloma nedelsiant pasitarti su gydytoju ir panašiai. Pasidomėkite, kur nepilnametei mergaitei Klaipėdoje gauti ginekologinę konsultaciją ir gydymą. Pasidalinsiu savo „tyrimų“ rezultatais: gimdymo namuose - talonas po 18 dienų, Vaikų ligoninėje ši pagalba teikiama tik stacionaro pacientėms, privačioje medicinos klinikoje konsultacija, apžiūra ir tyrimas kainuoja 67 litus.

Kitur mergaitės konsultuojamos tik nuo 18 metų.

Ar mergaitėms iki 18 metų nevalia turėti ginekologinių problemų?“ - dar visai neseniai savo neviltį „Klaipėdai“ dėstė vienos nepilnametės mama.

5-18 metų pacientės

Šią problemą išsprendė Klaipėdos vaikų ligoninė, kurios konsultacinėje poliklinikoje J.Karoso gatvėje šią savaitę pradėjo veikti ginekologinis kabinetas, skirtas mergaitėms.

Jame dirbantis gydytojas akušeris ginekologas Marius Diržauskas per dieną tikisi sulaukti 10 - 11 mergaičių. Gydytojas mano, kad jo pacientėmis taps mažosios moterys nuo 5 iki 18 metų amžiaus.

M.Diržauskas priminė, kad pas ginekologą į konsultaciją mergaitės turi ateiti kartu su vienu iš tėvų.

Konsultaciniame ginekologo kabinete teikiamos paslaugos bus nemokamos, jei mažoji pacientė turės šeimos gydytojo siuntimą. Be siuntimo ginekologo konsultacija kainuos beveik 27 litus.

Kamuoja uždegimai

Tik gimusios mergaitės gali turėti panašias ginekologines problemas kaip ir suaugusios moterys. M.Diržauskas mano, kad pagrindinės priežastys, dėl kurių mamos atves konsultuoti savo dukras, bus kelios. Pirmiausia - įvairios kilmės uždegimai. Neturėjusios lytinių santykių mergaitės gali turėti makšties ar lytinių lūpų uždegimą, turėjusioms santykių šie uždegimai gali komplikuotis gimdos arba gimdos priedų uždegimu. Makšties ir lytinių lūpų uždegimai gali būti ir virusiniai, ir alerginiai, sukelti kad ir skalbimo miltelių.

Turėtų stebėti mamos

Kitos itin svarbios priežastys, dėl ko mergaitėms reikalinga gydytojo ginekologo konsultacija, – mėnesinių ciklo bei lytinio brendimo ir vystymosi sutrikimai.

Įprasta, kad mėnesinės mergaitėms prasideda 12-13 metų. Pradžioje jos būna nereguliarios, tačiau, pasak gydytojo, per porą metų ciklas turėtų tapti reguliarus. Pačios mergaitės dar nemoka jo sekti ir įvertinti mėnesinių gausos, todėl pradžioje tai turėtų stebėti jų mamos. Jei mėnesinės labai gausios, jei jos skausmingos, jei ilgai tęsiasi arba yra nereguliarios, nereikėtų vengti ginekologo konsultacijos. Sunerimti reikėtų ir tuomet, jei 15 metų mergaitei mėnesinės dar neprasidėjo. Pasak M.Diržausko, tai byloja apie atsilikusį arba sutrikusį mergaitės lytinį brendimą.

Konsultuos ir sveikas

Medikas mano, kad iš visų mergaičių ginekologinių problemų gali turėti 15-20 proc., todėl neatmeta tikimybės, kad nemažai jų užaugs taip nė karto ir neapsilankiusios pas ginekologą.

Tačiau M.Diržauskas paragino ginekologo nevengti ir niekuo nesiskundžiančioms.

„Juk moterys pas ginekologą taip pat ne visada ateina tik tada, kai turi problemų. Jos pas gydytoją lankosi ir profilaktiškai“, - sakė M.Diržauskas. Medikas mano, kad 15-16 metų merginos jau taip pat turėtų profilaktiškai lankytis pas ginekologą.

Būtent šiame amžiuje dabar dažniausiai prasideda lytiniai santykiai, todėl atėjusios pas ginekologą merginos sulauktų patarimo ir apie kontracepsijos galimybes.

Tirs dėl vėžio

M.Diržauskas teigė, kad mergaitėms kontraceptikai dažniausiai skiriami gydymo tikslu, o paauglystėje rekomenduojama naudoti prezervatyvus, nes jie apsaugo ne tik nuo nėštumo bet ir lytiškai plintančių ligų.

Gydytojas priminė, kad gimdos kaklelio vėžį sukeliantis papilomos virusas plinta lytiniu keliu. Todėl dabar pirmą kartą dėl gimdos kaklelio vėžio onkocitologinį tyrimą jau rekomenduojama atlikti 15-18 metų merginai, gyvenančiai lytinį gyvenimą.

Santykiai nemalonūs

Jau seniai žinoma, kad didesnė partnerių kaita sukelia ligų tikimybę. Tačiau gydytojas tikisi, kad ankstyvame amžiuje lytinių partnerių kaita nėra labai didelė, nes kol nesusiformavę lyties organai, kol makšties sienelės siauresnės, lytiniai santykiai nėra labai malonūs.

M.Diržauskas sakė, kad nustatyto amžiaus, nuo kada pradėti lytinius santykius, nėra, tačiau mano, kad jie neturėtų būti ankstesni nei 16-17 metų. Tais metais mergaičių lytinė sistema galutinai susiformuoja ir pagal dydį atitinka suaugusios moters.

Vyras nešokiruoja

Ginekologija – ši moterų sveikatos sritis visada buvo šiek tiek sumišusi su tabu, gėda ir netgi baime.

Ar pirmoji akistata su ginekologu, juo labiau vyru, neišgąsdins būsimų jaunųjų pacienčių, kaip į tai sureaguos jų mamos?

Vaikų ligoninės vyriausioji gydytoja Klaudija Bobianskienė sakė, jog ją pradžioje taip pat šiek tiek neraminę šie klausimai. Tačiau nuo vasaros ligoninėje dirbantis M.Diržauskas nė karto neturėjo nepatogių situacijų, susijusių su mediko lytimi, kol kas nė viena pacientė ar jos tėvai neatsisakė būti gydytojo apžiūrėta.

K.Bobianskienė mano, kad problemų nekils ir gydytojui dirbant konsultaciniame kabinete.

Pats M.Diržauskas sako, kad mamos visada yra suinteresuotos vaiko sveikata, todėl joms svarbiausia, kad duktė paklius pas specialistą. Iš savo praktikos jaunas medikas jau pastebėjo, kad labiausiai vyrų ginekologų vengia 20-30 metų moterys.