Apie kilusius netikėtus nemalonumus feisbuke parašė A. Armonaitė.

Tikrai žinojau, kad steigiant Laisvės partiją bus kas kiš pagalius į ratus, taigi štai prasideda. (…) Renkantis partijai pavadinimą dėl visa ko užregistravau visus svarstytus variantus Registrų centre. Keletą variantų buvau registravus dar lapkričio mėnesį, dėl viso pikto. Viską darėme elektroniniu būdu, nes taip skaidriau, efektyviau, paprasčiau“, – rašė A. Armonaitė.

Įtarusi, kad gali kilti netikėtumų dėl viso pikto politikė po pavadinimo išrinkimo įtraukė ir variantą Lietuvos laisvės partija.

„Kai paskelbėme, kad nariai balsavimu išsirinko Laisvės partijos pavadinimą Registrų centre kažkas užrezervavo pavadinimus „Politinė partija Laisvės partija“ ir „Politinė partija Lietuvos laisvės partija“. Jie dar neregistruoti, tikrinami, nes akivaizdu, kad tapatūs mano rezervuotiems“, – rašė A. Armonaitė.

Pasak politikės, pavadinimo „Laisvės partija“ rezervacija galiojo iki 05.23 (nes saugo pusmetį, tai viešai skelbiama info).

„Taigi iškart iš anksto bandėme pratęsti savo teises. Ir štai tokios techninės galimybės elektroninė Registrų centro sistema neleido. Nei 23 d., nei vidurnaktį (kada logiškai keičiasi data), nei 24 d. paryčiais, nei ryte, vis neleidžia ir neleidžia. Registrų centro sistema turėjo matyti mūsų bandymus. Ir nutik taip man, kad tuo pačiu metu, kai 2 mūsų žmonės pavadinimą bandė pratęsti elektroniniu būdu (o dar vienas stebėjo pavadinimo viešą statusą), šįryt sistema atsidaro ne mums, o kažkam kitam“, – rašė A. Armonaitė.

Politikė pripažini, kad ją per aplinkui „vis pasiekdavo visokios užuominos apie tai, kad dar užtaisys mums „bajerių“. Kažkas netingi skirti laiko, pasirūpinti, kad sistema neatsidarytų tiems, kam priklausė teisės, ir atsiųsti žmogų su prašymu. Nes staiga juk kažkam tiesiog prireikia to pavadinimo tą pačią dieną. Na, tokiais primityviais būdais seni bebrai naujos politikų kartos nesustabdys. Atsarginį pavadinimą Lietuvos laisvės partija turime, o dėl tikrojo Registrų centras turės spręsti, nes kreipiausi raštu“, – rašė A. Armonaitė.

Registrų centras pavadinimą paliko seniesiems Armonaitės politinei jėgai

Kas bandė pasikėsinti į pavadinimą, lieka neaišku. Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus teigė, kad jo atstovaujama institucija niekada neteikia informacijos, kas yra prašymą pateikęs asmuo.

„Jeigu įregistruoja, tada jis matosi kaip juridinio asmens dalyvis. Iki tol – nėra jokios galimybės ir šiuo, ir kitais atvejais“, – sakė M. Samkus.

Pasak atstovo spaudai, Registrų centras, išnagrinėjęs aplinkybes, priėmė sprendimą naujam pusės metų laikotarpiui pavadinimą palikti iki šiol jį turėjusiems asmenims. Tai reiškia – A. Armonaitės ir bendraminčių politinei jėgai.

DELFI primena, kad Laisvės partijos steigiamasis suvažiavimas numatomas birželio 1 d.

Nebe pirmas ginčas dėl pavadinimo

DELFI primena, kad tai jau nebe pirmas ginčas dėl liberalių politinių jėgų pavadinimų.

Buvusio sostinės mero Artūro Zuoko vadovaujama Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) planavo keisti pavadinimą – kad ši politinė organizacija vadintųsi Lietuvos liberalų sąjunga.

Nors dauguma Laisvės sąjungos tarybos narių pasisakė už pavadinimo pakeitimą, 2016 m. balandį nuspręsta, kad likus mažiau kaip pusmečiui iki rinkimų būtų netikslinga ir brangu keisti pavadinimą. Todėl partijos nariai nusprendė prie šio klausimo grįžti jau po rinkimų, bet taip ir negrįžo. Iki šiol A. Zuoko politinė jėga vadinasi Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai).