Ši operacija neabejotinai sulauks piktos reakcijos iš Kinijos.

Laivai įplaukė į sąsiaurį trečiadienį iš šiaurės vakarų pusės, rašoma ministerijos išplatintame trumpame pranešime.

JAV karinis laivynas informavo, kad eskadrinis minininkas „USS Preble“ ir pagalbinis laivas „USNS Walter S. Diehl“ atliko įprastą plaukiojimą „laikantis tarptautinių įstatymų“.

„Laivų praplaukimas Taivano sąsiauriu demonstruoja JAV įsipareigojimą laisviems ir atviriems Indijos ir Ramiajam vandenynams, – pridūrė kariškiai. – JAV karinės jūrų pajėgos toliau skraidys, plaukios ir veiks visur, kur tai leidžia tarptautinė teisė.“

Taivano kariuomenė „pagal protokolą atidžiai stebėjo visą procesą ir judėjimą jūroje bei oro erdvėje, siekiant palaikyti taiką ir stabilumą regione“, rašoma Gynybos ministerijos pranešime.

JAV karo laivai periodiškai rengia „laivybos laisvės“ pratybas siaurame vandens ruože, skiriančiame žemyninę Kiniją ir Taivaną. Kaskart jos sulaukia piktos Kinijos reakcijos.

Vietos žiniasklaida trečiadienį pranešė, kad JAV karo laivai Taivano sąsiauriu šįmet praplaukė jau penktą kartą.

Pekinas tai laiko Kinijos suvereniteto pažeidimu. Tuo tarpu JAV ir daugelis kitų valstybių šį maršrutą laiko visoms šalims atvirais tarptautiniais vandenimis.

Kinija ir Taivanas atsiskyrė po 1949 metų pilietinio karo, bet Kinija tebelaiko salą savo nepaklusnia provincija, kurią reikia susigrąžinti, prireikus – jėga.

Vašingtonas teikia diplomatinę pirmenybę Kinijai, o ne Taivanui, bet tebėra pagrindinis šios salos-valstybės karinis sąjungininkas ir ginklų tiekėjas.

Balandį Kinija paskelbė, kad jos karinis jūrų laivynas nuvijo prancūzų karo laivą, anksčiau tą mėnesį įplaukusį į Taivano sąsiaurį, ir pateikė Paryžiui oficialų skundą.