Į keblią padėtį patekusi premjerė tikriausiai jau gana greitai baigs savo neramų vadovavimą, per kurį vyriausybės dėmesys buvo sutelktas beveik išimtinai vien į pastangas išvesti susiskaldžiusią šalį iš Europos Sąjungos.

Tačiau parlamentui triskart triuškinama balsų dauguma atmetus Th. May praeitais metais sudarytą susitarimą su kitomis 27 ES šalimis Jungtinė Karalystė nesugebėjo išstoti numatytu laiku – kovo 29-ąją – ir paprašė daugiau laiko.

Th. May Konservatorių partijos parlamentarai trečiadienį susirinko už uždarų durų aptarti galimybės pakeisti taisykles, kad artimiausiomis dienomis būtų galima surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo savo lydere.

Premjerės padėtis tapo dar keblesnė, kai Bendruomenių Rūmų lyderė Andrea Leadsom, buvusi viena tvirčiausių „Brexit“ rėmėjų kabinete, atsistatydino iš vyriausybės atstovės parlamente posto dėl Th. May nesugebėjimo valdyti dabartinę krizę.

„Nebetikiu, kad mūsų taktika įgyvendins (2016 metų) referendumo rezultatus“ – sakoma A. Leadsom atsistatydinimo rašte.

Th. May savo ruožtu padėkojo A. Leadsom už jos „aistrą, užsidegimą ir nuoširdumą“, bet pridūrė nepritarianti jos išsakytai vyriausybės „Brexit“ strategijos vertinimui.

„Nesutinku su jumis, kad sutartis, kurią susiderėjome su Europos Sąjunga, reiškia, jog Jungtinė Karalystės netaps suverenia šalimi“, – sakė premjerė.

Th. May dabar tenka mokėti už nesugebėjimą išpildyti 2016 metais nedidele balsų persvara išreikštos rinkėjų valios nutraukti keturis dešimtmečius trukusio Britanijos permainingo dalyvavimo Europos integracijos projekte.

Konservatoriams gresia būti sutriuškintiems per ketvirtadienį Britanijoje vykstančius Europos Parlamento rinkimus. Kaip rodo apklausos, balsavimą tikriausiai laimės nauja „Brexit“ partija, vadovaujama populisto euroskeptiško Nigelo Farage'o.

Th. May jau anksčiau pažadėjo atsistatydinti, kad ir kaip pakryptų jos ketvirtasis mėginimas birželio pradžioje prastumti parlamente savąjį „Brexit“ susitarimą.

Tačiau net ir šis pažadas, kartu su trečiadienį paskelbtomis nuolaidomis, įskaitant galimybę įstatymų leidėjams nutarti, ar turi būti surengtas antrasis „Brexit“ referendumas, nepadėjo Th. May laimėti parlamentarų simpatijų.

„Ministrei pirmininkei laikas išeiti“, – proeuropietiškos Škotijos nacionalinės partijos (SNP) narys Ianas Blackfordas pareiškė Th. May, kai ši mėgino ginti parlamente savo naujausius pasiūlymus.

„Ar ji tai padarys?“ – klausė jis.

Th. May ignoravo šį klausimą ir pareiškė, kad artėjantis balsavimas yra paskutinė Britanijos galimybė išstoti iš ES turint susiderėtą sutartį, galinčią užkirsti kelią ekonomikos chaosui.

Parlamentas turėtų „liautis išsisukinėti nuo problemų ir atlikti darbą, kurį mums nurodė padaryti Britanijos žmonės“, sakė ji.

Ketvirtadienį daugelis laikraščių savo pirmuosiuose puslapiuose išspausdino akivaizdžiai apsiašarojusios Th. May nuotrauką.

„May teks išeiti po „Brexit“ fiasko“, - rašė bulvarinis dienraštis „The Sun“.

Galimas greitas pasitraukimas

Th. May turėjo vilčių išsilaikyti valdžioje pakankamai ilgai, kad kokiu nors būdu įtikintų parlamentą pritarti „skyrybų“ su ES sutarčiai iki įstatymų leidėjų vasaros atostogų, prasidėsiančių liepos 20 dieną.

Tokiu atveju šalis galėtų išstoti iš Bendrijos iki liepos pabaigos – jeigu tik įstatymų leidėjai atmestų pakartotinio referendumo idėją.

Jeigu sutarčiai nebūtų pritarta, procesas gali būti užsitęsti iki spalio 31 dienos – ES nustatyto galutinio termino – arba dar ilgiau, jeigu Bendrijos lyderiai pritartų dar vienam atidėjimui.

Tačiau Th. May vyriausybėje ir partijoje didėja spaudimas, kad premjerė atsistatydintų ir kad naujas lyderis galėtų pamėginti išgelbėti „Brexit“ procesą. Antraip Britanijai gresia palikti Bendriją be jokios sutarties.

JK žiniasklaida pranešė, kad per trečiadienį įvykusį konservatorių parlamentarų pasitarimą buvo svarstoma galimybė pakeisti taisykles, kad Th. May būtų priversta atsistatydinti artimiausiomis dienomis.

Dienraštis „The Times“ ketvirtadienį citavo vyriausybei artimus šaltinius, sakiusius, kad Th. May tikriausiai atsistatydins jau šią savaitę.

„Ji planavo, kad turi šiandien [trečiadienį] atlikti paskutinį žingsnį, bet jeigu tai neįmanoma, reiškia, ji traukiasi iš kelio“, – sakė vienas leidinio pašnekovas.

Laikraščio šaltinių duomenimis, Th. May gal paskelbti atsistatydinanti penktadienį, iškart po susitikimo su savosios Konservatorių partijos parlamentarų 1922-ųjų komiteto pirmininku Grahamu Brady.

Tarp galimų kandidatų pakeisti Th. May favoritu laikomas buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas – prieštaringai vertinamas veikėjas, turintis gana didelį visuomenės palaikymą.