Skirtingai nuo pirmojo etapo Alytuje, kuomet triatlonininkai plaukimo rungtį įveikė baseine, Šilalėje sportininkai varžysis atvirame vandenyje – Šilalės miesto tvenkinyje.

Tradiciškai triatlono diena 9 val. prasidės olimpinės distancijos rungtimi (1500 m plaukimas, 40 km dviračiu ir 10 km bėgimas), nuo 13 val. sportininkai varžysis sprinto triatlono nuotolyje (750 m plaukimas, 20 km dviračiu, 5 km bėgimas), dieną užbaigs TRI-FUN rungtis, skirta triatlono naujokams (200 plaukimas, 10 km dviračiu, 2,5 km bėgimas).

Dar gegužės viduryje nerimo kelti galėjo vėsus Šilalės tvenkinio vanduo, kurio temperatūra nesiekė 15 laipsnių.

Tačiau situaciją keitė paskutinė ypač šilta savaitė, po kurios vanduo ženkliai sušilo.

Ką reiškia plaukti ypač vėsiame vandenyje puikiai žino „geležiniu žmogumi“ vadinamas Vidmantas Urbonas. Žinomas triatlonininkas, dvidešimtgubo triatlono pasaulio rekordininkas paskutinį dešimtmetį žygiu „Vanduo – tai gyvybė“ ir plaukimu per didžiausius gėlavandenius pasaulio ežerus priminė apie gėlo vandens reikšmę ir mažėjančius jo išteklius pasaulyje.

V. Urbonas savo žygio metu 2009-aisiais perplaukė didžiausią Pietų Amerikos ežerą Titikaką, kurio vandens temperatūra siekė apie 11 laipsnių, po metų nebuvo lengviau Šiaurės Amerikoje, kur Jeloustouno ežere lietuvį pasitiko vos 8 laipsnių vanduo, ką jau kalbėti apie Baikalą, kur termometras fiksavo vos 4 laipsnius šilumos.

Panevėžietis plaukė ne tik su patikimu plaukimo kostiumu, tačiau prieš startą kūną ištepdavo šilumą sulaikančiu tepalu.

Savaitgalį triatlonininkus pasitiks maždaug 19-os laipsnių Šilalės miesto tvenkinio vanduo, daugelis atletų startuos su plaukimo kostiumais, tačiau jie nebus privalomi absoliučiai daugumai.

„Žinoma, su hidrokostiumu plaukti šilčiau, nepakenks ir šildantis tepalas, tačiau jis – nėra privaloma būtinybė. Vanduo – jau pakankamai šiltas, be to, tai ne toks atstumas, kurį plaukiant ypač atvėstų kūnas.

Svarbu ramiai pradėti, o pajutus šaltį nepanikuoti vandenyje“, – patarė V. Urbonas.

Triatlono treneris ragino sezono metu ar jau atvėsus orams pratintis prie vėsesnio vandens, grūdintis, kad keliolikos laipsnių vanduo netaptų šoku organizmui. Tą jis skatina daryti ir savo auklėtiniams.

„Rudenį ar ankstyvą pavasarį kartais darome tokias lengvas treniruotes – auklėtiniai lengvai prasibėga, tada mankštelė ir trumpai, 20-30 sekundžių – į šaltą vandenį.

Buvome praėjusį savaitgalį Europos taurės triatlono etape Lenkijoje, vandens temperatūra nesiekė 14 laipsnių, bet olimpinio triatlono nuotolio plaukimo rungties distancija nebuvo sutrumpinta, tačiau buvo privalomas hidrokostiumas“, – pasakojo V. Urbonas.

Lenkijoje olimpiniame nuotolyje varžėsi vienas triatlono taurės sprinto rungties lyderių Lukas Prokopavičius, jį išvysime ir Šilalėje. 17-mečio birželio pabaigoje laukia vienas svarbiausių šio sezono startų – Europos jaunių čempionatas Nyderlanduose.

Labiausiai šąla – galva

Patarimais pasidalino ir Gytis Junevičius, triatlono taurės dalyvis, kuriam šaltas vanduo – joks stresas.

„Pirmiausia, noriu pabrėžti, kad nesu profesionalus patarėjas – treneris ar medikas, grūdinuosi nuo vaikystės, plaukioju šaltame vandenyje, mėgėjiškai dalyvauju triatlono varžybose, galiu tik pasidalinti patirtimi.

Vandens telkiniai jau gerokai įšilę, pats jau kuris laikas plaukioju ir be hidrokostiumo. Šilalėje tvenkinys nedidelis, tokie paprastai šyla dar greičiau. Nemanau, kad yra didelio pavojaus sušalti plaukiant varžybiniu ritmu su hidrokostiumu.

Keletas patarimų labiausiai nerimaujantiems. Labiausiai šąla galva. Jei turite neopreninę kepurę, dėvėkite ją po organizatorių duodama kepurėle. Arba naudokite dvi silikono kepurėles. Naudokite ausų kištukus – maloniai nustebsite, kaip keičiasi pojūčiai šaltame vandenyje. Išbandykite minutės ar pan. maudynes atvirame vandenyje dieną prieš varžybas, tai tikrai sumažins įtampą.

Varžybų dieną prieš plaukimą patarčiau 10-15 min. apšilti, prieš pat startą – panerti pilnai į vandenį. Jei neplauksite apšilimui prieš startą – pakvėpuokte į vandenį (10-15 kartų įkvėpkite virš vandens, iškvėpkite po vandeniu).

Plaukiant šalčiausia pirmas minutes, jei jausite įtampą – plaukite kurį laiką iškėlę galvą virš vandens, kad ir brasu, išsilygins kvėpavimas ir vėl galėsite rungtyniauti“, – teigė triatlonininkas.

Pirmame triatlono taurės etape, kuriame atletai varžėsi sprinto ir TRI-FUN rungtyse, pergalę sprinto rungtyje iškovojo praėjusio sezono taurės laimėtoja Inga Aukselytė ir vienas šalies triatlono lyderių Tautvydas Barštys.

Lietuvos triatlono taurė rengiama ketvirtus metus iš eilės, 2019-ųjų sezone numatyti septyni etapai.

Šiemet pirmąkart į triatlono taurės įskaitą įtraukta ne tik Šilalė, tačiau ir Girdžių miestelis (Jurbarko raj.), kuriame rugpjūčio pradžioje atletai turės galimybę įveikti ilgo nuotolio distanciją (1900 m plaukimas, 90 km dviračiu ir 21 km bėgimas), taip pat triatlonu pulsuos ir Varėna (III etapas), kuri atletus kvies birželio 15 d.

Ketvirtajame etape sportininkai varžysis Jonavoje liepos 20-ąją, rugpjūčio 4 d. triatlonininkus kvies Girdžiai (ilgo nuotolio triatlonas), rugpjūčio 17-ąją – Veisiejų etapas, o triatlono taurės sezono finišas – tradiciškai Druskininkuose rugsėjo 7-ąją.

Eismo ribojimas

Varžybų organizatoriai Šilalės miesto gyventojų atsiprašo ir įspėja, kad dalyje miestelio gatvių bus ribojamas eismas, t.y. savanoriai bei policijos patruliai saugos įvažiavimus į šias gatves ir leis į jas įvažiuoti tik tuomet, kai jose baigsis dviračių ar bėgimo rungtis, arba joje visiškai nebus varžybų dalyvių.

Eismas bus ribojamas tokiomis gatvėmis: Vytauto Didžiojo g., Nepriklausomybės g., Kapų g., Orvydų g., Zobelijos g., rajoninis kelias (4105) Klabų miestelio link, Saulėtekio g.

Taip pat nuo 9 val. iki 16 val. nebus galima privažiuoti iki kapinių, į jas patekimas – pėsčiomis.

Varžybų programa:

8:45 val. Olimpinės distancijos dalyvių instruktažas prie vandens

9:00 val. Olimpinės distancijos startas

12:00 val. Olimpinės distancijos nugalėtojų apdovanojimai

12:45 val. Sprinto distancijos instruktažas prie vandens

13:00 val. Sprinto distancijos startas

14:45 val. TRI-FUN distancijos instruktažas prie vandens

15:00 val. TRI-FUN distancijos startas

16:00 Sprinto ir TRI-FUN distancijų nugalėtojų apdovanojimai

PASTABA: Dalyviai į tranzito zoną įleidžiami likus ~45 min. iki pasirinktos distancijos starto

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją