Skelbiama, kad ličio metalas gali būti tas sprendimo būdas, kuris padės pagaminti daugiau energijos.

PPPL mokslininkai po trejų metų pagaliau baigė „Lithium Tokamak Experiment“ projektą, kuris dabar vadinamas „Lithium Tokamak Experiment-Beta (LTX-β)“.

Šio įrenginio vidines reaktoriaus sienas mokslininkai padengė ličio metalu. Tuo pačiu, kuris naudojamas daugelyje baterijų ir elektronikos prietaisų.

Reaktoriaus sienų padengimo ličiu siekiama dideliame slėgyje išlaikyti plazmą itin karštą. Būtent tokios sąlygos yra būtinos, norint surinkti kuo daugiau energijos.

Mokslininkai eksperimentų metu pastebėjo, kad ličiu padengtos reaktoriaus sienos absorbuoja tiesioginės plazmos daleles ir stabdo „jų atsimušimą į reaktoriaus sienas bei tuo pačiu vykstančios reakcijos vėsimą.“

Iki šiol mokslininkai buvo pačių eksperimentų pradžioje ir žiūrėjo kokie pradiniai rezultatai, tačiau dabar PPPL plazmos mokslo ir technologijų skyriaus vadovas Philas Efthimionas teigia, kad „mašina [reaktorius] yra pasirengusi išnaudoti visas šio patobulinimo galimybes.“

Dabar fizikai planuoja patikrinti ar taip patobulintas reaktoriaus dizainas geba išlaikyti dar karštesnę plazmą ir kaip jis darbuojasi esant dar stipresniems magnetiniams laukams. Mokslininkai sieks išsiaiškinti tokio reaktoriaus ribas.