Antrajame prezidento ture varžosi Gitanas Nausėda ir konservatorių remiama Ingrida Šimonytė. DELFI nutarė pasidomėti, už ką balsuoja lietuviai. Jų pasirinkimą, pasirodo, lemia patys įvairiausi dalykai – pradedant kandidatų pažiūromis, baigiant nuotaika, išvaizda, šeimynine padėtimi ar net turimais augintiniais.

I. Šimonytę įvertino kaip „labai nervuotą“

Vilniaus savivaldybėje sutikta skrybėle nuo saulės pasidabinusi senyvo amžiaus moteris prisistatė Lazukinos Anfisos vardu. Žurnalistams ji sakė dar nebalsavusi, tačiau jau tvirtai nusprendusi, kam skirs savo balsą.

„Už Nausėdą balsuosiu. Užtat, kad jis vyras, yra labai protingas ir man jis labai patinka. Jis kultūringas žmogus. Labai“, – savo pasirinkimą motyvavo pensininkė.

Paklausta, ar tai pagrindiniai kriterijai, lėmę pasirinkimą, Lazukina Anfisa atsakė: „Jis yra su žmona ir, vienu žodžiu, toks labai labai fainas žmogus. Šita nevedusi, tokia labai nervuota Šimonytė, man jinai visiškai nepatinka kaip prezidentė. Va Grybauskaitė buvo labai faina, patys jūs žinot, kad ji buvo labai protinga ir į užsienį visuomet nuvažiuodavo, visi gerbė ją. O šita labai nervuota.“

Moteris sakė tikinti, kad G. Nausėda žmonių neapgaudinės ir „pensijos daugiau padarys“.

Tuo tarpu Nastia savo balsą teigė atidavusi už I. Šimonytę. Vis dėlto nuspręsti, ką palaikyti, jaunai moteriai esą buvo sudėtinga, nes pastebėjo daug kandidatų panašumo. Todėl galutinį sprendimą, atvirauja moteris, nulėmė savotiški kriterijai.

„Aš buvau solidari moteriškei. Panašūs, kad jie abudu ekonomistai, kažkiek panašesnių pažiūrų negu pirminiame etape buvo, o nulėmė, kad mums patinka panaši muzika“, – šypsosi Nastia.

Ingrida Šimonytė

DELFI primena, kad patekusi į antrą rinkimų turą savo sėkmę štabe I. Šimonytė šventė skambant „Metallica“ muzikai.

Dalis rinkosi pagal lytį

Nemaža dalis DELFI kalbintų rinkėjų teigė, kad jų sprendimą nulėmė kandidatų lytis. Vilniaus savivaldybėje sutiktas Genadijus teigė, kad žinojo kam atiduos balsą jau ateidamas į Vilniaus savivaldybę. Balsuoti jis atskubėjo iš darbo, vilkėdamas darbinę uniformą.

„Balsavau už vyrą“, – teigė rinkėjas. Paklaustas, ar rinkosi tik pagal lytį, ar patiko kažkokios kitos kandidato savybės, Genadijus paklausė, ar „galima rėžti tiesiai šviesiai“. Patikinau, kad galima. „Dvi kadencijas moteris pavadovavo, tegul dabar vyras pavadovauja“, – savo požiūrį dėstė jis.

Irena tikino, kad apsispręsti jai, ką palaikyti Prezidento rinkimuose, nebuvo sunku. Ji teigė, kad pati yra buvusi ekonomistė ir neturėjo blogų pastabų nei vienam kandidatui. Vis dėlto, kaip pati teigė, nusprendė solidarizuotis su moterimi.

„Klausiau tų visų debatų ir šiaip turiu nuomonę apie tuos žmones, už tai greitai apsisprendžiau. Balsavau už tą patį, už ką ir pirmą kartą. Šiaip, man abudu patinka, jeigu įvertintume viską, bet reikėjo pasirinkti. Man atrodo, jų abiejų kvalifikacija pakankama. Tuo labiau, aš ir pati ekonomistė buvusi, o paskui galbūt žmogiškos savybės – nuoširdumas, sąžiningumas. Aš, aišku, už moterį, solidariai“, – kalbėjo pašnekovė.

Užkliuvo G. Nausėdos šuo

Kita rinkėja Birutė po balsavimo lūkuriavo prisėdusi ant kėdės. „Va dabar užbalsavau“, – tikino ji. Paklausta, ar sunku buvo apsispręsti, senyvo amžiaus moteris nustemba: „O ko čia apsispręsti, viskas aišku, nėra čia ko spręst.“

Vis dėlto toliau kalbant su moterimi paaiškėjo, kad jai nė vienas kandidatas neatrodo tinkamas eiti prezidento pareigas. Tačiau, ar sugadino rinkimų biuletenį, Birutė atskleisti nenorėjo.

„Nė vienas. Vienas labai turtingas, o kitas mums nuėmė pensijas, tai kam jis man reikalingas“, – gūžčiojo pečiais moteris ir staiga pasijuto nepatogiai, kad nebūtų „paleista į eterį“.

Itin Birutei užkliuvo tai, kad G. Nausėda į rinkimų štabą pirmojo turo metu atsivedė savo šunį, su kuriuo fotografavosi ir pozavo.

„Klausykit, koks čia gali būti prezidentas, jeigu su šuniu atėjo į štabą. Su šuniu... ir šuva draugas. Nu suprantama, draugas, bet yra namai ir jūs ten džiaukitės, o ne tokioj kompanijoj atsinešt šunį. Nu ar jum patiko tas šuo? Šuo kaip šuo. Čia yra žmonių pasirinkimas ir niekas nedraudžia, bet kad eit va šitokiuose va dalykuose“, – piktinosi Birutė.

Buvo ir tokių rinkėjų, kurie teigė, kad kandidatui balsą atidavė burtų keliu. Prie balsadėžės kalbinta Milda teigė, kad apskritai ketino nebalsuoti, bet vis dėlto galiausiai atėjo išreikšti pilietinės valios.

„Nemanau, kad nei vienas, nei kitas kažką gero padarys“, – skeptiškai kandidatus vertino ji. Paklausta, ar galiausiai nusprendė, kam atiduoti balsą, pašnekovė nusijuokė: „En den du, paparmali u. Pažaidžiau vaikystės žaidimą. Į pirmą balsavimą atėjau tam, kad neišrinktume žaliųjų („valstiečių“ – DELFI), o dabar tikrai jokio skirtumo.“

Įžvelgė Šimonytės ir Grybauskaitės panašumų

Su atžala balsuoti atėjusi vilnietė Lina, kalbėdama apie savo pasirinkimą, buvo itin lakoniška. Vienintelis kriterijus kandidatams – padorumas. Jo daugiau, moters nuomone, turi I. Šimonytė.

„Aš tiesiog asmeniškai žinau, kas Nausėda yra per bankininkas. Šimonytė turi mažiau minusų, jų beveik neturi“, – savo vertinimą pateikė Lina.

O štai Vitalijus rinkosi ne už ką, o prieš ką balsuoti: „Nenorėjau, kad būtų Šimonytė ir viskas. Man užtenka, Dalia buvo 10 metų.“ Paklaustas, ar įžvelgė dabartinės prezidentės ir I. Šimonytės panašumų, vyras patikino, kad taip. „Tas pats, vienas prie vieno“, – politikes lygino jis.

Danutė prie balsadėžių atėjo kartu su anūku. Šis, močiutei kalbant apie savo pasirinkimą, įdėmiai klausė pakėlęs galvą į viršų. Kaip teigė pašnekovė, savo balsą atidavė I. Šimonytei.

„Pagal ką rinkausi? Žiūrėdama ir į jaunimą, ir norėčiau gražios ateities Vilniui“, – teigė moteris. Paklausta, kokie kandidatės bruožai rinkėją sužavėjo, Danutė sakė mananti, kad I. Šimonytė darbšti, reikli, protinga ir išmananti finansus.

Tiesa, sprendimą moteris teigė priėmusi dabar, pirmajame rinkimų ture teigė nebalsavusi, nes buvo išvykus.

Išankstinis balsavimas truks iki penktadienio

Balsavimas iš anksto savivaldybėse prasidėjo pirmadienį ir truks iki penktadienio, galima balsuoti kasdien nuo 8 iki 20 valandos.

Per pirmąjį prezidento rinkimų turą išankstinio balsavimo aktyvumas pirmą dieną siekė 0,7 proc., antrą – 1,85 proc. rinkėjų. Bendras išankstinio balsavimo aktyvumas kartu su specialiuose paštuose, namuose balsavusių rinkėjų balsais siekė 10,75 procento.

Rinkėjų sąrašuose įrašyti 2 mln. 487 tūkst. 745 rinkėjai, iš jų apie 60 tūkst. balsuos užsienyje.

Balsavimas specialiuose paštuose, t. y. ligoninėse, slaugos namuose, kariuomenėje, laisvės atėmimo įstaigose prasidėjo trečiadienį ir vyks iki penktadienio.

Balsavimas namuose numatytas penktadienį ir šeštadienį. Namuose balsuoja 70 metų ir vyresni rinkėjai, dėl sveikatos būklės negalintys atvykti į rinkimų apylinkę.

Sekmadienį rinkimų dieną balsavimas apylinkėse vyks nuo 7 iki 20 valandos.

Prezidento rinkimų antrajame ture varžosi du daugiausia balsų per pirmąjį turą surinkę kandidatai: Seimo narė, buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė ir ekonomistas Gitanas Nausėda.

Pirmajame ture už Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų iškeltą I. Šimonytę balsavo 31,31 proc. rinkėjų, už nepriklausomą kandidatą G. Nausėdą – 30,94 proc. rinkėjų.