Šįkart apie Jūsų ignoruojamas problemas – apie bendruomenes. Tuos, kur KK2 laidoje (2019 05 16) apibūdinote: „Buvo buvo... tie žmonės, jie vaikšto.“ Mere, jie ne tik vaikšto, jie Jums akivaizdžiai rodo savo pastangas kaip tie maži vaikai, į kuriuos tėvas dėmesio nekreipia ir ignoruoja, nes turi svarbesnių reikalų. Rodos, jog tokiu abejingumu traumuojate miestiečius... ir neišspręsti skauduliai lieka. Beveik 6000 žmonių parašų, kurie nepritaria dvijuostės gatvės tiesimui Nemuno pakrante. Ar matėte, kaip miesto žmonės susikibę rankomis simbolinį „Nemuno kelią“ sudarė? Ir viskas dėl to, kad Jūs atkreiptumėte mūsų, miestiečių, dėmesį... Matote, kaip mums tai svarbu ir kaip mes stengiamės?

Jūsų vardu išdėstytos mintys „Kauno dienos“ portale (2019 05 17) mane palietė. Atleiskite, jei aš ne teisi, bet man pasirodė, jog Jūs teisinatės. Iš ko sprendžiau? Iš garsios frazės: „Kam aš neparankus“. Parankus Jūs daugumai kauniečių, juk ne veltui iš 128 076 atėjusių balsuoti Jūs surinkote 101 937 balsų! T. y. beveik 50 proc. kauniečių Jus palaiko! (iš tų balsuoti galėjusių rinkėjų skaičiaus 251 718). Taigi, puolimo nėra, yra tik noras būti I-Š-G-I-R-S-T-I-E-M-S.

Manau, visi sutiks, jog Jūs esate ūkiškas ir tikrai turite daugiau administracinių sugebėjimų nei buvęs Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas. Ir prie viso šito gero, Jums tik trūksta noro bendradarbiauti su savo miesto žmonėmis (ne tik su versliais) ir labiau revizuoti miesto architektus ir tuos, kurie atsakingi už darnią miesto plėtrą. 2016 – 2020 m. „Vieningas Kaunas“ strateginiuose tiksluose pirmuoju punktu randu: „Miestiečių aktyvumo ir bendruomeniškumo skatinimas“. Skelbiamuose uždaviniuose: „Sąmoningo ir iniciatyvaus žmogaus ugdymas“...

Mere, mes ugdomės, mes sąmoningėjame. Mes suvokiame, jog naikinti unikalią rekreacinę zoną, ją aukojant dvijuosčiam keliui – nėra gerai. Žemieji Šančiai neuzurpuoja Nemuno, jie džiaugiasi Nemuno krantine ir kviečia ja pasigrožėti vaikščiojant, važiuojant dviračiu, bėgant… visus miesto gyventojus ir jo svečius. O miesto valdžios prašo tobulinti, dailinti pakrantę (nes tikrai yra ką!), tačiau palikti ramybėje tai, kas yra gero – gamtą. Mūsų smegenys ilsisi gamtoje, žmonės sąmoningai ar pasąmoningai bėga į gamtą, nes tik ten, nuo spartaus šių laikų tempo pavargusios smegenys, pailsi... Kaunas 2022 m. taps Europos kultūros sostine ir ten yra viena programa, skatinanti atsiverti upėms.

Tame kelyje yra pasodintas pušynas, skirtas Lietuvos kariuomenei pagerbti;

Pagal LR Želdinių įstatymą ir Orhuso konvenciją, mes, piliečiai, taip pat turime teisę į sprendimų priėmimą, kurie susiję su aplinkosauga ir mūsų sveikata.

Kaunas priklauso PSO (Pasaulinės sveikatos organizacija) sveikų miestų programai, kur vėl randu skelbiamus punktus:

Saugoti gamtą ir kurti žalią miesto aplinką;

Skatinti aktyvių ir viena kitą palaikančių bendruomenių vystymąsi;

Skatinti kultūrinį ir gamtinį paveldą atstovaujančių žmonių bendradarbiavimą;

Suteikti sąlygas gyventojams dalyvauti sprendimų priėmime, kurie susiję su jų sveikata ir gerove.

Mere, visi keliai veda į šio dvijuosčio kelio projekto perprojektavimą... Juk galime tai, kas Jums nepatinka, tobulinti kitaip, kad tiktų ir miestiečiams? Jei neturite opozicijos vietoje, mes, miestiečiai, norime Jums paoponuoti, sutinkate?

Pamenate, š. m. balandžio 30 d. atėjau sutikti Jus VDU salėje, kur vyko tuometinio kandidato į prezidentus Sauliaus Skvernelio rinkiminė kampanija. Laikiau rankoje plakatą „Visvaldai, išgirsk mus! Visvaldai, išklausyk mus!“ ir Jūs išgirdote, o išgirdęs atsakėte: „Aš myliu gamtą nuo pat vaikystės“...

Taigi, Mere, dar kartelį prašau Jūsų palikti šią zoną nepaliestą, taip Jūsų pamėgtų asfaltų... Jums padėkos: vaikai, mamos su vežimėliais, dviratininkai, senjorai, įsimylėjėliai ir visi, kas rūpinasi savo sveikata, leisdami laisvalaikį gamtoje.

Ir dar... Mere, aš ne apie LRT „Panorama“ reportažą (2015 05 16) apie Jus ir ten ketinamus statyti šešiolikaaukščius pastatus ar susipynusius viešus ir asmeninius interesus, nes suprantu, jog Jūs verslus ir tai padeda miestui klestėti. O visa kita – sąžinės reikalai. Suvokiu, jog tokie ir panašūs dalykai vyksta visame pasaulyje, bet aš šįkart apie Nemuno krantinės išsaugojimą, kuri yra svarbi Jūsų miesto žmonėms. Juk projektas planuojamas ne iš ES lėšų, o miesto biudžeto lėšomis už 4 mln. Eur...

Dar ir dar... Mere, Jūs garsėjate, kaip ūkiškas ir biurokratinių reikalų nemėgstantis. O vis dėlto pas Jus patekti labai sudėtinga: registruoti prašymą raštinėje, laukti atsakymo po 20 d.d., tada kreiptis į pavaduotoją, jei netenkina jo atsakymas, tada pas Jus (pataisykite, jei klystu), patekti galima tik 1 kartą į 3 mėn.? Gal galime greičiau? Kartu ir premjeras Saulius Skvernelis žadėjo prie derybų stalo sėsti. (Video „Youtube“/Ar galiu Jumis pasinaudoti?).

Gražios dienos linkėdama!

Savo miestą mylinti kaunietė

Vilma Ragauskienė

P. S. Kviečiu visus domėtis šiuo projektu ir padėti išsaugoti unikalią erdvę. Rašykite man, kas norite žinoti daugiau: vilmai.ragauskienei@gmail.com arba ieškokite manęs „Facebook“ paskyroje. O galbūt Jūs esate tas, kuris mums savo žiniomis ir patirtimi galite padėti: advokatas, urbanistas, architektas ir kt.? Ačiū, jog tai rūpi ir Jums!

P. P. S. Tikiu, jog gali kilti diskusija, kas mane samdė? Tai manęs niekas nesamdė. Esu visiškai nepriklausoma ir veikiu savo valia. Gyvenu Ž. Šančiuose, tačiau kitoje Juozapavičiaus pr. pusėje, todėl tiesioginio suinteresuotumo taip pat neturiu. Veikiu tik vedina sveikos nuovokos... ir tikėdama, jog mano rinktas meras gali ir turi atsižvelgti į bendruomenių išsakytą nuomonę. Demokratija Lietuvoje. Demokratija Europos Sąjungoje.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.