2018 metais pasaulio BVP prieaugis siekė 3,5 procento.

Be to, EBPO, kaip ir anksčiau, numato, jog 2020 metais pasaulio ekonomikos augimo tempas paspartės iki 3,4 proc., pažymima antradienį paskelbtoje organizacijos ataskaitoje.

„2018 metų pabaigoje pasaulio ekonomikos augimo tempas staigiai sulėtėjo ir šiuo metu stabilizuojasi nuosaikiame lygyje, – rašoma EBPO ataskaitoje apie pasaulio ekonomikos augimo perspektyvas. – Dėl prekybos ginčų eskalavimo ir pavojingo finansinio pažeidžiamumo kyla grėsmė, jog aktyvumas vėl ims mažėti, o tai pakenks investicijoms ir pasitikėjimui visame pasaulyje.“

Manoma, jog pasaulio ekonomikos augimas per artimiausius metus bus nuosaikus, bet trapus.

Pažeidžiamumą didins įtampa prekyboje, didelis politinis neapibrėžtumas, rizika finansų rinkose ir Kinijos ekonomikos augimo lėtėjimas, pažymi organizacijos ekspertai. Visa tai, jų nuomone, vidutiniu laikotarpiu gali dar labiau suvaržyti spartų ir stabilų pasaulio ekonomikos augimą.

Pasaulio prekybos apyvarta, EBPO vertinimais, 2019 metais padidės kiek daugiau nei 2 proc. ir prieaugis bus mažiausias per dešimtmetį. Tiesa, kitąmet prekybos augimas turėtų paspartėti iki 3,1 procento.

„Vyriausybės turi skubiai imtis veiksmų, kurie leistų paskatinti mums visiems naudingą augimą. Spręskime prekybos ginčus stiprindami tarptautinį bendradarbiavimą ir kartu taisydami tarptautinę taisyklėmis pagrįstą sistemą“, – paragino EBPO.

„Investuokime į infrastruktūrą, skaitmeninį virsmą ir įgūdžius, kurie reikalingi siekiant atlaikyti rytojaus iššūkius. Euro zonoje įgyvendinkime struktūrines ir fiskalines politikos priemones, kurios leistų paskatinti aktyvumą.“

Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių BVP šiemet greičiausiai padidės 3,4 proc., o kitąmet – 3,6 procento. Anksčiau buvo prognozuotas atitinkamai 3,5 ir 3,7 proc. augimas.

JAV ekonomika šiemet turbūt išaugs 2,8 proc., o ne 2,6 procento. Šalies BVP augimo 2020 metais prognozė buvo padidinta nuo 2,2 iki 2,3 procento.

Pagerintos buvo ir euro zonos BVP augimo šiais ir kitais metais prognozės – iki atitinkamai 1,2 ir 1,4 procento. Abu įverčiai buvo padidinti po 0,2 procentinio punkto.

EBPO vertinimais, Vokietijos ekonomika šiemet padidės 0,7 proc., o kitąmet – 1,2 procento. Šių metų augimo prognozė nebuvo pakeista, o kitų metų prognozė – padidinta 0,1 procentinio punkto.

Organizacija taip pat numato, kad Prancūzijos BVP šiemet ir kitąmet padidės po 1,3 procento.

Didžiosios Britanijos ekonomika 2019 metais turėtų padidėti 1,2 proc., o 2020 metais jos augimo tempas turėtų sulėtėti iki 1 procento. Šių metų augimo prognozė buvo padidinta 0,4 procentinio punkto, o kitų metų – 0,1 procentinio punkto.

Tuo tarpu Japonijos BVP augimo šiais metais prognozė buvo sumažinta nuo 0,8 iki 0,7 proc., o 2020 metų augimo prognozė – nuo 0,7 iki 0,6 procento.

EBPO taip pat ir toliau numato, kad Kinijos ekonomika 2019 metais padidės 6,2 proc., o kitąmet – 6 procentais.

Sparčiausiai iš G20 šalių augs Indija – jos BVP augimo tempas, pernai siekęs 7 proc., šiemet paspartės iki 7,2 proc., o 2020 metais – iki 7,4 procento.

Atnaujintose EBPO prognozėse nėra tiesiogiai atsižvelgta į užsitęsusio Vašingtono ir Pekino prekybos ginčo pastarojo meto paaštrėjimą, „kadangi tebėra visiškai neaišku, kiek dar galios [muitai] ir kaip ateityje vystysis dviejų šalių prekybos santykiai“, pareiškė naujienų agentūros AFP šaltinis organizacijoje.

Tačiau prognozėse „buvo atsižvelgta“ į padidėjusį neapibrėžtumą, kurį paskatino įtampa prekyboje, pridūrė šaltinis.

1961 metais įkurta EBPO vienija 36 labiausiai išsivysčiusias pasaulio valstybes, tarp kurių yra ir Lietuva.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)