„Pačioje pradžioje savo komandai pasakiau, kad nekiltų abejonių dėl šaltinių, aukotojų, aukojimo aplinkybių, todėl mes, skirtingai nuo kitų kandidatų, grąžinome kone didžiausią sumą pinigų, kokia buvo mums pervesta. Tiesa, kai kurios sumos buvo grąžintos dėl to, kad tiesiog formaliai neatitiko kriterijų, nebuvo deklaruotas nekilnojamasis turtas arba apskritai turtas. Kitos lėšos buvo grąžintos todėl, kad mums sukėlė abejonių kiti dalykai“, – teigė G. Nausėda.

Kandidatas į Prezidento postą ne kartą pabrėžė, kad yra nepriklausomas kandidatas, priešingai nei jo oponentė Ingrida Šimonytė, kuri ne tik kandidatuoja kaip Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos kandidatė, bet iš partijos gavo ir nemenkos finansinės paramos – 330 tūkst. eurų. Fizinių asmenų paaukota suma šiai kandidatei siekia 200 tūkst. eurų. G. Nausėda kandidatuoja kaip nepartinis kandidatas, todėl jo kampanijai aukoti gali tik fiziniai asmenys.

Pastarosiomis dienomis į jį nukreiptas I. Šimonytės štabo kritikos strėles G. Nausėda vadina galbūt bandymu nukreipti dėmesį nuo savo kandidatei suteiktos paramos. „Gal jaučiasi šiek tiek nepatogiai dėl to, kad visiškai neseniai į jų sąskaitą įkrito tokia didelė suma iš konservatorių partijos. Dabar, matyt, kandidatė, norėdama galbūt nukreipti dėmesį į kitus dalykus, bando analizuoti mūsų finansinius dalykus, bet mes juk elgiamės pagal įstatymus“, – kalbėjo G. Nausėda.

Jis pridūrė, kad visas savo išlaidas pateiks viešai po to, kai viską patikrins auditoriai.

Gitanas Nausėda

Į klausimą, ar G. Nausėda atsakys į aštuonis klausimus, kuriuos jam viešai uždavė I. Šimonytės štabo vadovas, kandidatas atsakė klausimu: „Aš pats savo ruožtu galiu užduoti klausimų: kiek rinkiminės kampanijos pinigų buvo panaudota įmonėms, kurios susijusios su konservatorių partijos nariais, su jų giminaičiais?“

Gitanas Nausėda
Gal jaučiasi šiek tiek nepatogiai dėl to, kad visiškai neseniai į jų sąskaitą įkrito tokia didelė suma iš konservatorių partijos. Dabar, matyt, kandidatė, norėdama galbūt nukreipti dėmesį į kitus dalykus, bando analizuoti mūsų finansinius dalykus, bet mes juk elgiamės pagal įstatymus.

Paprašius patikslinti, apie kokias įmones kalba G. Nausėda, jis teigė, kad tai tik klausimas. „Tai tik klausimas. Aš užduodu klausimą. Jį galima čia pat paneigti ir pasakyti, kad tokių įmonių nėra, – kalbėjo kandidatas. – Aš tik suformulavau hipotetinį klausimą, į kurį, pavyzdžiui, kandidatės štabas gali atsakyti neigiamai ir viskas tuo pasibaigs.“

Dar kartą laidos vedėjui paklausus, ar G. Nausėda turi kokių nors tai patvirtinančių duomenų, atsakė: „Palūkėkime atsakymo. Jeigu kas nors norės atsakyti, tada ir kalbėsime“.

Gitanas Nausėda

„Jeigu neigs, žiūrėsime, ką darysime toliau, – teigė kandidatas. – Padėkime šioje vietoje tašką.“

Tiesa, kiek vėliau pridūrė, kad visko gali būti. „Lėšų yra išleista labai daug, o kadangi tai biudžetinės lėšos, pervestos partijai kaip dotacija ir sudaro didelę dalį partijos dotacijos, šitos lėšos turi būti naudojamos ypatingai skaidriai ir jokiu būdu nepermokamos. Mums susidaro įspūdis, kad kai kurios lėšos yra labai didelės, palyginus su tais darbais ir tais finansais, kuriuos mes skyrėme panašių darbų atlikimui. Tai kelia abejonių.“

Gitanas Nausėda
Aš pats savo ruožtu galiu užduoti klausimų: kiek rinkiminės kampanijos pinigų buvo panaudota įmonėms, kurios susijusios su konservatorių partijos nariais, su jų giminaičiais?

Į Prezidento postą kandidatuojantis G. Nausėda patikslino, kad kelia klausimą, kodėl už panašius darbus jo ir jo oponentės štabai sumoka gerokai didesnius pinigus. „Turbūt kitai stovyklai susiklostė toks įspūdis, kad mes išleidžiame gerokai daugiau, nes jie remiasi savo analogija. Jie mato savo išlaidas, mato savo finansus ir jie kitaip negali suprasti, kad galima padaryti panašius darbus už gerokai mažesnę sumą“, – teigė G. Nausėda.

Tiesa, daugelį dalykų reguliuoja Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), kuriai įmonės pateikia savo įkainius ir jie turi būti tokie, kaip pateikta. G. Nausėda teigė, kad taip reguliuojamos reklaminio ploto ar eterio kainos, tačiau kai kur galima sutaupyti. „Joks specialistas ar joks įkainių nustatinėtojas negali nustatyti, koks įkainis yra reklaminio filmuko sukūrimo“, – teigė G. Nausėda ir įvardijo, kad reklaminio filmuko kaina gali siekti ir 100 tūkstančių eurų, o jų štabas, anot jo paties, už reklaminį filmuką sumokėjo 2,5 tūkst. eurų.

G. Nausėda įvardijo, kad, jo žiniomis, I. Šimonytės reklaminis filmukas kainavo dešimt kartų daugiau.

Gitanas Nausėda

Kandidatas tvirtino, kad konservatorių kritika nėra šešėlis, kuris galėtų ant jo kristi, ir pridūrė, kad dabar reikėtų kalbėti apie artėjančius rinkimus, o ne finansus.

Pastarosiomis dienomis buvo svarstoma ir ar G. Nausėdos štabas nepatirs įsiskolinimų. Jo teigimu, apie tai kalbėti dar anksti. „Kaip mes galime dabar kalbėti apie kažkokius įsiskolinimus, jei šiomis dienomis ateina naujos lėšos ir jos eis iki pat penktadienio pirmos valandos nakties, – teigė G. Nausėda. – Darome viską, kad tos skolos būtų likviduotos arba jų apskritai nebūtų.“

Kandidatas teigė, kad vis dar gauna paramos iš fizinių asmenų. „Aukoja fiziniai asmenys, nes juk žinote, kad kiti negali aukoti, partijos mums neperveda. Nors mes nepriklausomi, bet kitiems nepriklausomiems kandidatams partijos perveda 330 tūkstančių, bet kitiems nepriklausomiems kandidatams jos neperveda“, – I. Šimonytę kritikavo G. Nausėda ir pridūrė, kad vieno fizinio asmens auka negali viršyti 8850 eurų.