Baimės ir lūkesčiai

„Visada svajojau tapusi mama nekeisti gyvenimo įpročių ir ieškoti būdų, kaip viską suderinti, taigi kelionės – ne išimtis“, – pasakojo Miglė. Jiedu su vyru save apibūdina kaip aktyvius keliautojus. Pora aplankė daugumą Europos šalių, Šiaurės Afriką, Artimuosius Rytus, JAV, Kanadą, Centrinę Ameriką. „Jei pradžioje buvo įdomūs miestai, jų architektūra, muziejai ir gyvenimo juose ritmas, gana greitai supratome, kad geriausių emocijų pasisemiame gamtoje, ypač – lipdami į kalnus“, – šypsojosi moteris.

Šeimos kelionė į Škotiją

Dar laukdami mažylės jiedu žiūrėdavo įvairių keliaujančių tėvų su vaikais vaizdo įrašus ir žavėdavosi jų sumanumu planuojant keliones, nagrinėdavo, kokias priemones naudoja, kur ir kaip keliauja. Dukrytė porai gimė vasarą, karštąją liepą, tad gana greitai pagausėjusi šeima patraukė slėptis nuo kaitros prie Lietuvos ežerų. Tačiau rudenėjant ir šąlant orams jau pradėjo dairytis, kur gi čia nuskridus. „Dukrytei būnant 4 mėnesių leidomės į pirmąją kelionę – Jordaniją. Nors įtampos, sukeltos mūsų aplinkos žmonių dėl tokio pasirinkimo, buvo nemažai, atsilaikėme. Todėl planuojant kitą kelionę – į Škotija – jau jautėmės užsigrūdinę ir patyrę“, – pasakojo Miglė.

Mama Miglė
Dukrytei būnant 4 mėnesių leidomės į pirmąją kelionę – Jordaniją. Nors įtampos, sukeltos mūsų aplinkos žmonių dėl tokio pasirinkimo, buvo nemažai, atsilaikėme

Kodėl šeima pasirinko Škotiją? Anot jaunos mamos, kadangi rudenį nusimato kelionė į Italiją, pavasarį norėjosi pasitikti priešingo klimato ir kultūros šaly. „Škotija mūsų planuose jau buvo kurį laiką, tačiau baiminomės prastų orų (Škotijoje dažnai lyja), vėjo (juk kūdikiai tokie jautrūs aplinkos pasikeitimui ir greitai suserga). Tačiau aplinkybėms tinkamai susidėliojus nusprendėme pabandyti“, – sakė Miglė.

Kitoms šeimoms ji pataria pasiimti kuo mažiau daiktų. „Jei į pirmąją kelionę vežėmės net sauskelnes ir apsikrovėme daugybe kitų, su vaiko priežiūra susijusių daiktų, šį kartą buvome sumanesni – didžiąją dalį jų nuomojomės iš pažįstamos vietinės mamos“, – patarimais dalijosi pašnekovė.

Šeimos kelionė į Škotiją

Į Škotiją šeima skrido lėktuvu, o, kaip žinia, daugeliui tėvų didžiausias iššūkis būna, ką daryti, kad tik vaikas nepradėtų verkti. „Manau, visos mamos, skrisdamos lėktuvais, jaudinasi, ar pavyks su vaiku prabūti nekeliant triukšmo. Mes sąmoningai rinkomės skrydį vaiko nakties miego metu (dukrytė yra įpratusi eiti miegoti apie 20 val.), taigi beveik visą skrydžio laiką (apie 3 val.) ji miegojo. Vėliau tęsė miegą šalia oro uosto buvusiame viešbutyje. Visada maniau, kad pastaruosiuose mažai komforto dėl naktį kylančių lėktuvų gausmo, galinčio trukdyti vaiko miegą, tačiau visgi klydau, kambarių sienos nepraleido nei trupučio garso“, – pasakojo Miglė.

Kopė į kalną su vaiku ant pečių

Pagrindinis šeimos tikslas Škotijoje buvo aplankyti žymiosios Isle of Skye gamtą. Taip pat pakeliui apžiūrėti kitus kelis nacionalinius parkus bei istorinius miestelius. Pora džiaugiasi, kad planą pavyko įgyvendinti su kaupu! „Nors užkopus į vieną viršūnę prapliupo gausus lietus, turėjome apsauginį sluoksnį vaikui nuo drėgmės, tad miegojęs vaikas lietui lyjant net neprabudo“, – pasakojo moteris. Tiesa, sunkiausia buvo mažylę slėpti nuo vėjo, kadangi ją nešėsi tam skirtoje kuprinėje. „Buvo, jog ir dvejas merino vilnos pirštines uždedu, o rankos vis tiek ledinės. Tad reikėjo laiko įgusti renkant tinkamą aprangą“, – sakė Miglė.

Šeimos kelionė į Škotiją

Ji prisipažįsta, kad visada su vyru kelionėse buvo maksimalistai – prisiplanuodavo apžiūrėti gausybę objektų ir nuvažiuoti ne vieną šimtą kilometrų. Gimus vaikui teko išmokti objektus ir atstumus tarp jų planuoti taip, kad spėtų nuvažiuoti iki kito taško vaikui miegant, antraip jis ims nuobodžiauti ir, galiausiai, pykti. Tad vadovavosi principu „mažiau yra daugiau“ ir apžiūrėjo tik Škotijos „perliukus“.

Paklausta, ką darytų kitaip, Miglė sakė, kad paskutinę dieną pasiliktų laisvą, be lankytinų objektų, tačiau su gardžiais pietumis, kad kelionė baigtųsi ramiai ir sočiai.

Didžiausią įspūdį Škotijoje šeimai padarė gamta. „Ji tokia nepaliesta civilizacijos. Atšiauri, bet tuo pačiu labai graži. Net ir iki pagrindinio turistinio objekto siaurutytis keliukas. Vis bandėme suprasti, kaip gi pasiskirstę po teritoriją tie 5,5 mln. škotų, atrodė, jų tiek ten negyvena“, – svarstė pašnekovė.

Vaikui pakeisti aplinką naudinga

Kadangi į kelionę šį kartą jiedu neėmė daug daiktų, panaudojo juos visus. „Nors oro linijos, sumokėjus vaiko mokestį, leidžia vežtis net du papildomus iki 20 kg sveriančius su vaiku priežiūra susijusius daiktus, o auto nuomos kompanija, iš kurios nuomojomės mašiną, siūlė už papildomą mokestį nuomotis auto kėdutę, pabijojome, kad gautoji mašina neturės taip vadinamos Isofix jungties kėdutei pritvirtinti (juk nuomojantis mašiną nežinai, kokį tiksliai modelį gausi), taip pat pernelyg didelis pasirodė mokestis už kėdutę – net 12 svarų už parą. Dar planuojant kelionę draugė suvedė su pažįstama mama, gyvenančia šalia oro uosto. Ji ne tik kad pigiau išnuomojo auto kėdutę, nei auto nuomos kompanija, bet ir pasiūlė pasirinkti žaislų (iš jos turimų) vaiko kelionei prablaškyti. Džiaugiamės sutaupę bei keliavę laisvesnėmis rankomis“, – pasakojo Miglė.

Ji tiki, kad vaikui labai naudinga kardinaliai pakeisti savo aplinką. „Taip jis yra skatinamas labiau mankštinti smegenėles. Be to, akivaizdu, vaikui smagu tiek daug laiko praleisti su abiem tėvais ir matyti juos besidžiaugiančius atostogomis“, – pasakojo moteris.

Kitiems keliautojams ji pataria tiksliai ir padieniui apgalvoti savo maršrutą, griežtai derintis prie vaiko dienos miego/-ų, apsistoti apartamentuose, kuriuose galima vaikui paruošti sveiko ir kokybiško maisto (jei vaikas jau yra primaitinamas) ir vežtis kuo mažiau savų daiktų, nes vien jau judėjimas su vaiku ant rankų ar nešyklėje pareikalauja nemažai jėgų, tad kuo mažiau nešulių – tuo komfortiškiau, teigė jaunoji šeima.