Serbentų laistymas verdančiu vandeniu turi du privalumus: ši procedūra neįtikėtinai paprasta, tačiau padeda atsikratyti daugelio kenkėjų lervų ir patogeninių organizmų. Tačiau tuo pačiu metu šis serbentų sveikatinimo metodas turi ir minusų, tačiau tik tokiu atveju, jeigu procedūra atliekama neteisingai. Pavyzdžiui, jeigu procedūra atliekama labai vėlai, kai jau pradėjo skleistis pumpurai, jiems galima pakenkti: augalai nusilps ar net žus.

Todėl serbentų laistymui verdančiu vandeniu reikia ne tik atidžiai pasirinkti laiką (beje, remtis reikia ne datomis kalendoriuje), bet taip pat atkreipti dėmesį į pačių krūmų būklę. Jeigu norite nepakenkti augalams, procedūrą reikia atlikti dar nespėjus visiškai nutirpti sniegui – kovo ar balandžio mėnesį. Svarbu prieš tai apžiūrėti serbentų šakas (įsitikinti, kad pumpurai nebūtų išsiskleidę). Jeigu dirvožemio paviršiuje matosi šaknys, tai jas prieš laistant verdančiu vandeniu reikia arba užkasti, arba apdengti lentomis, kad apsaugotumėte nuo karšto vandens poveikio.

Dabar pakalbėkime apie pačią procedūrą. Laistymui skirtą vandenį reikia užkaitinti iki virimo būsenos, nes perpylimo metu, pereinant nuo vieno krūmo prie kito, ir nuo kontakto su šaltu oru vanduo atauš. Dėl tų pačių priežasčių viską reikia atlikti labai greitai. Kiekvieno krūmo (ar šakos, jeigu augalas tik auginamas) laistymo trukmė neturi viršyti penkių sekundžių. Taip pat reikia paminėti, kad laistant serbentus verdančiu vandeniu būtina sekti vandens temperatūrą piltuvėlyje – čia jums padės įprastas termometras. Jeigu vanduo piltuvėlyje žemiau 80 laipsnių, jį būtina vėl pakaitinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)