Į Lietuvą iš Didžiosios Britanijos sėkmingai grįžę dirbti ir gyventi Andrius Velykis ir Mantas Sutula vieningi – čia galima ir realizuoti ambicijas, ir gauti konkurencingą atlygį. Išmaniųjų ir inovatyvių IT paslaugų bendrovėje „TeleSoftas“ dirbantys programinės įrangos architektas Andrius ir programuotojas Mantas jau anksčiau buvo pažįstami, nes ir Didžiojoje Britanijoje dirbo toje pačioje įmonėje, rašoma pranešime žiniasklaidai. Tiesa, grįžimo į Lietuvą planų ar čia pasirinktos naujos darbovietės atskirai neaptarinėjo, o susiklostė taip, kad netikėtai vėl susitiko dirbti ne tik viename biure, bet ir su vienu projektu.

Kaip tvirtina abu jau spėję Lietuvoje įsitvirtinti aukštos kvalifikacijos IT specialistai, tinkamai nusiteikus ir turint aiškų planą, grįžti nėra sunku, o rinkos galimybės ir konkurencingumas nenusileidžia nei Didžiajai Britanijai, nei kitoms užsienio šalims.

„Programavimo srityje Lietuva yra konkurencinga pasaulio mastu, o IT specialistams pas mus tikrai yra ką įdomaus ir prasmingo nuveikti. Taip, čia gal nesutiksi „Google“ ar „Amazon“, bet yra įmonių, kurios dirba su aukščiausio lygio projektais, kurie turi didžiules perspektyvas, sprendžia pasaulinius klausimus. Taigi, yra iš ko rinktis ieškantiems tiek iššūkių, tiek įprasto programavimo darbo“, – įsitikinęs Andrius.

Lietuvoje su šeima paprasčiau

Prieš išvykdamas į Didžiąją Britaniją Andrius jau buvo įgijęs taikomosios matematikos bakalauro laipsnį ir pradėjęs magistro studijas, todėl planavo po poros metų programų inžinerijos studijų York universitete iš užsienio sugrįžti tęsti karjeros Lietuvoje. Taigi pirminiai Andriaus planai pavirto doktorantūra, akademine karjera ir 10-ia emigracijos metų.

York universitete Andriaus rezultatai kurse buvo geriausi, tad jis gavo pasiūlymą pradėti informatikos doktorantūros studijas formalių metodų srityje Newcastle universitete. Čia, kaip pasakoja Andrius, patraukė mokslo sritis ir studijų galimybės – konferencijos visame pasaulyje ir jo darbui vadovausiantis pasaulinio lygio profesorius. Pasak Andriaus, darbas su studentais patiko, tačiau galiausiai jis suprato – idėjų generavimas ir įgyvendinimas traukia labiau nei teoriniai straipsniai.

Kadangi būti vien akademiku Andriui pasirodė ne taip įdomu, dar gyvendamas Didžiojoje Britanijoje grįžo prie programavimo ir įsidarbino IT konsultavimo ir vystymo paslaugas teikiančioje kompanijoje „Scott Logic“, kuri dirba su finansų, draudimo ir kitais sektoriais.

„Nors finansų sektorius istoriškai nėra linkęs dirbti su naujausiomis technologijomis ir procesais, teko prisidėti prie visiškai naujos platformos, kur dirbome Agile komandose ir naudojome Java 8, Spring Boot, ActiveMQ ir kitus šiuolaikinius sprendimus. Didelę dalį šių žinių toliau naudoju dabartiniame darbe – tik su dar naujesnėmis, cloud ir Big Data technologijomis“, – pasakoja Andrius.

Kadangi, kaip Andrius pats sako, šiandien jau nebėra skirtumo, kuriame pasaulio krašte programuoti, netrukus atėjo laikas ir keltis į Lietuvą. Be to, į Didžiąją Britaniją atvykę dviese su žmona, į Lietuvą iš ten sugrįžo jau keturiese su dviem atžalomis. Pasak jo, vienas pagrindinių stimulų grįžimui ir buvo vaikai – juos auginant turėti šalia artimųjų paramą gerokai lengviau.

Į priekį – brolio pėdomis

Tuo metu Mantą į Didžiąją Britaniją nuviliojo sėkminga Velse studijavusio brolio patirtis, ne mažiau norėjosi išbandyti jėgas gyvenant savarankiškai, pajusti kultūrų skirtumus. Baigęs vidurinę, jis įstojo į Newcastle universitetą, kompiuterių mokslo programos 4 metų kursą, kurio treji metai skiriami bakalauro, vieneri – magistro laipsniui įgyti.

Po trumpalaikių projektų Jungtinėje Karalystėje bei praktikos „Barclays“ paslaugų analitiko (angl. service analyst) pozicijoje Lietuvoje pirmąja, kaip pats sako, „tikra“ jo darboviete tapo įmonė „Scott Logic“. Čia Mantas praleido trejus metus, o po jų grįžo į Lietuvą.

„Anglijoje įleisti šaknų nesistengiau, nes galvoje nuolat kirbėjo mintys apie grįžimą atgal į gimtinę. Manęs vis neapleido jausmas, kad kažko trūksta, norėjosi dažniau pabendrauti su šeima ir likusiais draugais. Lietuvoje esančia darbo rinka domėjausi, bet paviršutiniškai. Tik kai nusprendžiau, kad 2017 metų vasarą grįšiu, jau žiemos sezono metu atidžiai nagrinėjau Lietuvoje įsikūrusias įmones bei galimybes jose įsidarbinti“, – grįžimo į Lietuvą užkulisius prisimena Mantas.

Jį kiek nustebino, kad renkantis būsimą darbovietę Lietuvoje kai kurie pirminiai darbo pokalbiai vyko neįprastai – nuotoliniu būdu, taip įmonės sudarė galimybes vieniems kitus pažinti dar prieš grįžtant į Lietuvą. Tačiau tolimesni atrankos etapai jau buvo organizuojami gyvai, o galutinį Manto apsisprendimą lėmė atmosfera, būsimųjų kolegų požiūris ir energija.

Grįžęs į Lietuvą Mantas suprato, kad net ir skirtumų tarp Lietuvos ir užsienio šiandien IT srityje yra likę vos keli: „Dirbus panašia veikla užsiimančiose įmonėse, atrodo lyg niekas išties nebūtų pasikeitę, tik aplink girdžiu nebe anglų, o lietuvių kalbą. Taip pat pastebėjau, kad su kolegomis Lietuvoje atrandu kur kas daugiau bendrų temų, nes Anglijoje labai populiarus vadinamasis „small talk“, kurio prasmės aš iki šiol nesuprantu. Tikriausiai tai vienintelis kultūrinis skirtumas darbe, kurį pastebėjau.“

Ambicingi pasauliniai projektai – iš Lietuvos

Šiuo metu abu vaikinai dirba „TeleSofte“ su „Stage“ projektu, kuriuo siekiama pakeisti ir supaprastinti atsiskaitymus už muzikos kūrinių autorių teises visame pasaulyje. Ši platforma jau integruojama didžiausiose Vakarų Europos muzikos rinkose – Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje ir Švedijoje. Tačiau „Stage“ ateities vizija yra neapsiriboti vien senuoju žemynu.

„Stage“ ambicija – sukurti iš Europos valdomą autorinių teisių platformą, pagrįstą cloud technologijomis. Tokiu būdu platforma teiks naudą pasaulio autorių teisių asociacijoms, taupys valdymo kaštus, skaidrins procesus, ir, svarbiausia, suteiks didžiulę vertę muzikos kūrinių autoriams.

Didelė tikimybė, jog platforma ateityje naudosis ir JAV muzikos rinka. Taip pat planuojama, kad ji kada nors sujungs viso pasaulio autorių teisių asociacijas, siekiant užtikrinti tikslų ir greitą autorinį atlyginimą už kūrinių panaudojimą.

Visa su „Stage“ projektu dirbanti komanda yra multikultūrinė – ją sudaro ir „TeleSofto“, ir išoriniai specialistai, maždaug pusė su projektu dirbančių žmonių veikia iš užsienio. Su projektu dirbanti Lietuvos komanda ne tik programuoja, bet ir priima sprendimus, vadovauja plėtojant platformą. Pasak projekto įgyvendinimui bei vystymui vadovaujančio Andriaus, dabartinė „Stage“ apimtis – toli gražu ne riba. Visa komanda visapusiškai auga, plečiamas jos narių skaičius, užduočių sudėtingumas ir atsakomybės.

Kaip sako Andrius, visuomet kyla įdomių iššūkių iš technologijų pusės, kur naudojamos naujausios technologijos bei praktikos – Amazon Web Services, Apache Spark, Java ir Scala programavimo kalbos. Taip pat ir iš algoritmų bei verslo pusės, nes autorių teisių apsauga – itin sudėtinga sritis. Pasak Andriaus, tikrai yra kur pasukti galvas, įgyvendinant visas taisykles ir kuriant galingą, bet tuo pačiu ir našų, modernų produktą.

Mantas pasakoja, kad darbui jam buvo itin naudingos magistro studijų metu įgytos žinios. Tiesa, jas buvo būtina papildyti praktiniais įgūdžiais, toliau domėtis savarankiškai: „Dar studijų metu renkantis modulius, daugiausia dėmesio skyriau backend srities programavimui – Java kalbai. Vienas iš svarbesnių modulių buvo susijęs su REST API architektūros principais. Tačiau IT srityje praktika yra nepakeičiamas dalykas, nes per pirmuosius keturis darbo mėnesius, regis, mokslo metu įgyta patirtis kiek nublanko. Teko papildomai gilintis savarankiškai, perskaityti tokias knygas kaip „Effective Java“, „Clean Code“, „Concurrency in Practise“ ir „Head First Design Patterns.“

Ir Andrių, ir Mantą „Stage“ projektas įtraukė ne tik išbandymais ir sudėtingumu, bet ir tuo, kad jis suteikia retą galimybę susipažinti su muzikos pasaulio honorarų sistema iš arti ir sprendžia labai opią problemą – atstovaujančos asociacijos nebuvimas gali turėti net didesnį poveikį autorių atlyginimams nei kad muzikos kūrinių piratavimas. Mantas sako, kad tai paskatino jį daugiau domėtis „Amazon Web Services“ (AWS) ir funkciniu programavimu, nes projekte naudojama „Scala“ kalba – patirties ir iššūkių ieškančiam tai labai gera proga išbandyti naujausias AWS tiekiamas paslaugas bei spręsti Big (Enough) Data kylančius iššūkius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)