„Mes buvome pačiame atsigavimo įkarštyje, kai prasidėjo visi šie sprendimai dėl prekybos, kurie ne tik sustabdė atsigavimą, bet iš esmės sulėtino ekonomiką, o potencialo dar didesnei žalai vis dar yra“, - CNBC sakė A. Gurria.

„Visi šiandien tikisi, kad susitarimas tarp Kinijos ir JAV įvyks, tačiau ši problema kelia įtampas, o jų padariniai tampa vis labiau matomi“, - prieš prasidedant EBPO pavasario forumui Paryžiuje kalbėjo A. Gurria.
Šių metų forume vyrauja iššūkių ir bendradarbiavimo, darbo rinkos, prekybos ir konkurencijos ateityje temos. Visgi daugiausia dėmesio forume, teigia ekspertai, bus skirta JAV ir Kinijos nesutarimams.

Dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų santykiai subjuro praeitą savaitę, kai Donaldas Trumpas padidino muitų tarifus 200 mlrd. dolerių vertės kiniškoms prekėms. Kinija į tai atsakė taip pat muitais.

Manoma, kad prekybos karą pabaigti turinčios derybos priėjo aklavietė. Europa taip pat atsidūrė D. Trumpo taikinyje. Pasak JAV prezidento, ES elgėsi su Jungtinėmis Valstijos „dar blogiau nei Kinija“.

A. Gurrios teigimu, dėl prekybos įtampų EBPO buvo priversta sumažinti pasaulio ekonomikos augimo prognozes beveik 1 proc. punktu. Pernai EBPO prognozavo 3,9 proc. augimą 2019-aiais. Šiuo metu ši prognozė yra sumažinta iki 3,1 proc.

„Nežinomybė yra didžiausias augimo priešas, o kai nėra investicijų dėl prekybos konfliktų, žinoma, ekonomikos augimas lėtėja ir tai vyksta per gana trumpą laikotarpį. Tai, ką mes matome dabar, kelia didelį nerimą“, - tikino A. Gurria.

„Kodėl investuojate? Investuojate, kad gamintumėte, pardavinėtumėte, kad gautumėte pelną. Tačiau, jei nežinote, ar turėsite prieigą prie rinkų, nežinote, su kokiais muitais susidursite, tada, jei esate atsakingas investuotojas, jūs susilaikysite. Investicijos yra rytojaus augimo sėkla. Būtent todėl per tokį trumpą laiką turėjome šitaip smarkiai sumažinti augimo prognozes“, - tęsė EBPO generalinis sekretorius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)