Taikiosios žuvys

Taikiosioms žuvims paprastai užtenka paprasto kabliuko išėmiklio. Jų konstrukcijos gali būti įvairios, bet įprasčiausi yra vąšelį primenantys įrankiai su cilindro formos kiauryme viename ar net dviejuose iš „pagaliuko“ galų.

Kabliuko išėmimo su specialiu įrankiu schema

Meškeriotojams dažnai iškylą klausimas, kaip tinkamai tokio tipo kabliuko išėmikliu naudotis. Tai labai paprasta. Reikia įtemptą valą, prie kurio pririštas kabliukas, apsukti kelis kartus aplink įrankio kotelį, įsprausti į tarpelį, esantį cilindro formos kiaurymėje ir nustumti įrankį iki kabliuko. Belieka tik vieną ar kelis kartus stumtelėti vąšelį žemyn ir kabliukas lengvai išsiima iš žuvies nasrų.

Kabliuko išėmiklis

Plėšriosios žuvys

Prie tokių galėtumėme. iš dalies, priskirti ne tik lydekas su ešeriais ar starkiais, bet ir lašišines žuvis tokias, kaip upėtakis ar kiršlys. Susiruošę meškerioti jų būtinai su savimi pasiimkite įrankius skirtus kabliukui, giliai iš žuvies nasrų išimti. Labiausiai, tokiam „darbui“ yra tinkamos iš medicinos atkeliavus įvairaus tipo žnyplės – korncangai. Jos gali būti didesnės ar mažesnės, turėti tiek lenkto tiek tiesaus tipo „galus“. Iš bėdos, ypač meškeriojant lydekas, galima išsiversti ir su replėmis, turinčiomis ilgesnio tipo „galvą“.

Chirurginės žnyplės - korncangas

Aštriadančių margašonių žūklėje taip pat nepamainomas yra žiodiklis. Patyrę žvejai gali išsiversti ir be jo, tačiau pradedantiesiems sakyčiau jis yra būtinas. Naudodamiesi juo galėsime lengvai pražiodyti lydekos nasrus ir žnyplėmis, pasiekti ir atkabinti kabliuką(-us). Neturint žiodiklio, lydeką teks guldyti ant demblio ar graibšto tinklelio ir prilaikant už „barzdos“su chirurginio tipo žnyplėmis stengtis pasiekti prarytą masalą.

Žiodiklis. skirtas palengvinti kabliuko išėmimą iš lydekos nasrų

Jeigu žvejojant lydekas labiau tinkamas bus ilgas korncangas, turintis tiesius „galus“, tai meškeriodami upėtakius ar ešerius geriau „apsiginkluokite“ trumpomis , lenktus galus turinčiomis žnyplėmis. Su tokiomis galėsite itin precižiškai išimti kabliuką iš delikačių, šioms žuvims būdingų, nasrų.

Replytės tinkamos kabliukui iš lydekos nasrų išimti

Dar vienas niuansas

Taigi, aptarėme visus įrankius, pagelbėsiančius ištraukti kabliuką iš žuvies nasrų, bet nepalietėme svarbiausių aspektų. Giliai žuvies nasruose įstrigusį masalą su kabliuku išimti bus daug lengviau jei pastarasis bus vienšakis ir neturės užkarpėlės. Tai būtinai atsiminkite jei mėgstate vadovautis principu „Pagavai – Paleisk“. Taip mažiau žalosite žuvį, ir galėsite ją greitai paleisti atgal į gimtąją stichiją.