Visi sunerimo tuomet, kai berniukas ant kaklo aptiko smarkiai padidėjusį limfmazgį. Ligoninėje medikai peršvietė plaučius ir aptiko piktybinę ligą. Iš Klaipėdos ligoninės Mindaugas buvo išvežtas į Vilnių, kur atlikus biopsiją įtarimai pasitvirtino. Limfoma, trečia stadija – ši diagnozė nuskambėjo kaip bombos sprogimas.

Gydytoja darė viską, kas įmanoma geriausia

Mažojo paciento motiną ištiko šokas, ji nežinojo, ką galėtų padaryti, kad padėtų išgelbėti savo sūnų.

„Niekada gyvenime nedaviau kyšių, bet tada iš nevilties pasimečiau. Dėl sūnaus sveikatos, gal net gyvybės buvau pasiryžusi bet kam. Dabar suprantu, kad tas nelemtas vokelis ir bandymas jį įbrukti gydytojai buvo didžiausia klaida. Ji tos mano dovanos tiesiog neėmė. Per ilgą gydymosi istoriją mačiau, kaip pasiaukojamai ji stengėsi Mindaugui padėti pasveikti. Gydytoja parinko efektyvų gydymą, nors iš pradžių pradėtą chemoterapiją sūnaus organizmas atmetė, pasireiškė alerginė reakcija. Mūsų nuostabioji gydytoja Sigita Stankevičienė išbandė įvairias gydymo būdų kombinacijas, surado tinkamiausią, kuri ir padėjo įveikti susirgimą“, – apie nuo sūnaus atsitraukusią ligą kalba Diana. Šiandien ji priklauso Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijai (POLA), kuri viešai pasisako prieš smulkiąją korupciją sveikatos apsaugos sektoriuje.

Moteris sako jaučianti nuoširdžią padėką gydytojai už išgelbėtą sūnaus gyvybę, sąžiningumą, parodytą aukštą mediko profesionalumą. Mažasis pacientas savo dėkingumą išreiškė gydymosi pabaigoje padovanodamas gydytojai savo rankų darbelį – iš karoliukų nupintą orchidėją.

Kyšiai – praeitis

D. Stepaitytė sako, kad VUL Santaros klinikų filiale Vaikų ligoninėje, kurioje gydėsi jos sūnus Mindaugas, nepastebėjusi jokių kyšininkavimo atvejų ir mananti, kad šioje ligoninėje tokių dalykų nėra.

„Kyšininkavimas – praeities reiškinys. Ši bloga tradicija buvo tapusi vos ne visuotiniu reiškiniu, tačiau dabar laikai keičiasi, jaunesni žmonės – tiek pacientai, tiek gydytojai – į kyšininkavimą žiūri neigiamai, nepritaria jokioms jo apraiškoms“, – savo pastebėjimus dėsto Diana.

Nusikalsta abu

Sugalvojusiems nešti kokią dovanėlę gydytojui reikėtų žinoti, kad tai yra nusikaltimas. Baudžiamojon atsakomybėn gali būti patrauktas ir tas, kuris duoda kyšį, ir tas, kuris ima.

Kyšiu laikoma ne tik vokelis su grynaisiais pinigais, bet ir bet kokia kita neoficiali dovana: maisto produktai, dovanų čekiai, nemokama paslauga ir pan. Visai nesvarbu, kada tai bus įteikiama – prieš suteikiant paslaugas, ar jau po jų – tai visuomet bus laikoma kyšiu.

Svarbus argumentas, galintis padėti apsispręsti neduoti kyšio medikui yra tai, kad dauguma gydytojų tokius bandymus priima kaip pažeminimą, įžeidimą. Brukdamas dovaną pacientas parodo, kad nepasitiki jo noru padėti pasveikti – be kyšio medikas gydys atmestinai, skirs ne geriausius vaistus ar gydymo būdus. Tačiau visiems verta prisiminti faktą, kad medikų darbas yra prižiūrimas, gydydami pacientus jie turi vadovauti nustatytomis gydymo normomis. To nepaisantys rizikuoja netekti licencijos.

Informacija parengta LR sveikatos apsaugos ministerijai įgyvendinant Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

Užsakymo nr.: PT_81193945