Vasaros atostogos neatsiejamos nuo kelionių ir vandens pramogų, o visa tai puikia dera tarpusavyje. Vis daugiau žmonių renkasi atostogas „ant vandens“ keliaudami įvairiais laivais – nuo bangas skrodžiančių jachtų, į kurias telpa gausi draugų kompanija iki jaukių nedidukų katerių, kuriuose puikiai jaučiasi visa šeima.

Laivų nuomos bendrovės „Travel boat“ savininkas Vytautas Kregždė DELFI papasakojo, kokį laivą galima vairuoti neturintiems laivavedžio teisių, kiek galima sutaupyti ne tik keliaujant, bet ir gyvenant laive bei kurias šalis rinktis pirmą kartą atostogaujantiems „ant vandens“.

Pasak V. Kregždės, atostogos laive neįpareigoja turėti specialių pažymėjimų – nedidelio dydžio kateriai, kuriuose taip pat būna įrengti miegamieji, virtuvė bei tualetas, prieinami net ir neturintiems laivavedžio pažymėjimo. Žinoma, tokie laivai nėra galingi, su jais negalima plaukti į plačiuosius vandenis, jie pritaikyti kelionėms upėmis, ežerais ir kanalais. Griežtesni reikalavimai taikomi galingesniems laivams – jachtoms, katamaranams. Tokio laivo įguloje būtinai turi būti kvalifikuotas kapitonas, jis atsako už užsakomąjį laivą. Jam reikalingas tarptautinis laivavedžio pažymėjimas ir VHF / SRC sertifikatas.

– Kokio tipo laivams nereikia laivavedžio pažymėjimo?

– Plaukiant kanalais ar upėmis nedidelio dydžio katerio iki 30-50AG vairuotojams teisės nėra privalomos. Europoje tai labai populiaru, nes laivai juda lėtai, yra saugu, maršrutai nuostabūs. Be to, tai kiekvienam prieinamas keliavimo būdas.

– Ar tokio tipo laivo nuoma yra brangus malonumas?

– Paprastai nuomos kainos porai žmonių prasideda nuo 700-800 Eur savaitei, bet gali siekti ir kelis tūkstančius eurų. Kaina priklauso nuo laivo dydžio, komforto lygio, pagaminimo metų ir sezono.

– Kokie kelionių maršrutai yra populiariausi?

– Visa Europa yra išraižyta kanalais, kuriais galima keliauti laivukais, populiariausia: Prancūzija (Canal du Midi), Vokietija, Italija, Olandija. Populiari ir arčiausiai Lietuvos esanti kryptis – Lenkijoje esantys Mozūrų ežerai ir kanalai. Vis dėlto lietuviai dažniau kreipiasi dėl jachtų ir katamaranų nuomos.

Kelionės laivais

– Kokius galite pateikti pagrindinius patarimus planuojant kelionę nedidelio dydžio kateriais?

– Pirmiausia gera kompanija, reikia apgalvoti su kuo norėsite praleisti savaitę pakankamai ribotoje erdvėje.

– Pakalbėkime apie laivus plaukiančius į platesnius vandenis – burines jachtas, katamaranus ir motorinius laivus, jachtas. Ko reikia norint išsinuomoti tokio tipo laivus?

– Taip, kadangi kalba eina apie laivus, kurie yra didesni, plaukiojimo sritis – jūriniai vandenys, tai be abejo reikalingos ne tik laivavedžio teisės, bet patirtis ir įgūdžiai. Todėl tikrai nerekomenduojame tik gavus laivavedžio pažymėjimą be patirties leistis į kelionę laivu. Reikėtų, bent pirmą kartą keliauti kartu su daugiau patirties turinčiu kapitonu.

– O ką daryti, jei teisių neturi? Kiek kainuoja kelionė su kapitonu?

– Jeigu norite keliauti ir gyventi jachtoje arba motoriniame laive ir neturite pažymėjimo bei patirties, turite ieškoti arba draugų, pažįstamų kapitonų. Laivų nuomos bendrovės taip pat gali pasiūlyti jums vietinį arba lietuvį jachtos arba motorinio laivo kapitoną. Kapitonas jums kainuos nuo 150 Eur/dienai arba nuo 1050 Eur savaitei, priklausomai nuo šalies ir laivo, kaina gali būti ir šiek tiek didesnė.

Vytautas Kregždė

– Kokios jachtos nuomos kainos? Ar tai tikrai labiau apsimoka nei nuomotis butą ar viešbutį ir kartais paplaukioti nuomota jachta?

– Laivų nuomos kainoms didelę įtaką daro laikas, kada išsiruošiate į kelionę: Viduržiemio jūros regione brangiausia keliauti liepą ir rugpjūtį, o štai gegužę-birželį ar rugsėjį-spalį tas pačias vietas aplankytumėte pigiau.

Savaitės kaina jachtai maždaug nuo 1000 Eur, galima plaukti dviese, bet ir penkiese-šešiese taip pat už tą pačią kainą. Taigi jeigu keliaujate penkiese savaitei už 1000 Eur, tai tikrai pigiau nei viešbutis, nes žmogui į parą išeina tik 28,5 Eur. Aišku jeigu didesnė, komfortiškesnė, naujesnė jachta ir sezono įkarščio metu, tai jau kainuos nuo 2000-2500 Eur, savaitei.

Taip pat reikia turėti omenyje papildomas išlaidas – jeigu nakvosite tam pritaikytose marinose, plius kuras, aišku maistas, draudimo išlaidos.

Tokie laive esantys atributai kaip patalynė, rankšluosčiai ir kt. gali būti įskaičiuoti į nuomos kainą arba už tai gali būti prašoma papildomo mokesčio. Taip pat dažniausiai taikomas valymo/atidavimo mokestis, 100-250 Eur, priklausomai nuo laivo. Už papildomą mokestį paslaugos paketą galima papildyti tokiomis detalėmis kaip nardymo įranga ar maistas, gėrimai.

Kelionės laivais

– O kiek žmonių gali gyventi standartinėje jachtoje?

– Nuo 1 iki 12 žmonių.

– Kiek laiko likus iki kelionės reikia ieskoti laivo nuomai?

– Pasirinkusiems tokį keliavimo ir poilsio būdą patariame laivą užsakinėti lapkričio – gruodžio mėnesiais, sekančiam sezonui, tada sulauksite geriausios artėjančio sezono pasiūlos ir patrauklių kainų. Sausio mėnesį dažnai taikoma ir „išankstinio mokėtojo nuolaida“, siekianti 10-30 proc.

Rugpjūtį keliautojai gali rasti neblogų „paskutinės minutės“ pasiūlymų rudens sezonui. Taip pat būtina atkreipti dėmesį, kad keliauti galima visus metus: užtenka tinkamai pasirinkti šalį/klimato juostą.

Svajojantiems tapti kapitonais rekomenduojame kelionės metu padėti įgulos kapitonui ir taip įgyti neįkainojamos patirties. O svarbiausia – drąsiai rinkitės laisvalaikį „ant vandens“. Taip atrasite visai naujų potyrių ir kitokį poilsį.

– Ar tai populiaru, patogu keliaujančioms šeimoms su vaikais?

– Taip, labai populiaru, patogu ir priimtina, nuo kūdikių iki didesnių vaikų. Šeimyniniam poilsiui su vaikais, ypatingai gerai pritaikyti katamaranai – labai populiarėjanti vandens transporto priemonė, kurioje lyginant tokį patį ilgį su jachta yra beveik dvigubai daugiau vietos.

Kelionės laivais

– Kokius maršrutus patartumėte rinktis norintiems pirmą kartą keliauti jachta?

– Keliaujantiems pirmą kartą rekomenduotume atrasti Kroatiją, kurioje saulė kaitina net 260 dienų per metus. Šioje šalyje puiki infrastruktūra, plačios nuomos galimybės: nuo laivų dviem iki katamaranų ištisoms draugų kompanijoms. Šioje šalyje yra galybė salų, trumpi plaukiojimo atstumai, daug lankytinų vietų ir puikus servisas.

Keliautojų nenuvilia ir Graikija, kuriai priklauso daugiau nei 6000 salų, 200 iš jų yra gyvenamos. Čia puikus maistas, paprasti ir nuoširdūs žmonės, geros kainos, puiki gamta. Atostogų sezonas čia ilgesnis nei Kroatijoje ir, prasidėjęs balandžio viduryje, trunka net iki lapkričio vidurio. Taip pat Graikija turi privalumą, nes yra tiesioginiai skrydžiai iš Vilniaus į Atėnus, Korfu, iš Kauno – į Rodo sala.

– Kurias šalis kelionėms laivais labiausiai pamėgę lietuviai?

– Renkantis keliones laivais populiarios lietuviams neblogai pažįstamos kelionių kryptys: mielai plaukiojama Viduržemio jūroje, mėgstamos atostogos Kroatijoje, Graikijoje, Italijoje, Ispanijoje, Turkijoje. Pasiilgę egzotiškesnių krypčių renkasi Karibus, Seišelius, Tailandą, Maldyvus – vietas, kuriose galima atitrūkti nuo triukšmo, mėgautis saule, nardymu, išskirtine vietos virtuve. Žinoma, dėmesio sulaukia ir kelionės upėmis, kanalais, ežerais visoje Europoje: čia būtina paminėti Lenkijos ežerus, Portugalijoje esančią Douro upę, Prancūzijos, Olandijos, Belgijos kanalus ir upes. Europos regione galima praleisti puikias atostogas!

Kelionės laivais


– Kokios trukmės kelionės yra populiariausios?

– Standartas – 1 savaitė, nuo šeštadienio iki šeštadienio. Žinoma, rekomenduojamas jachtos nuomos laikas priklauso nuo pasirinkto maršruto, šalies, kurią planuojate atrasti. Paprastai gražiausi atradimai įvyksta 7-10 dienų ir ilgesnėse kelionėse. Jų metu jausitės patogiai, kadangi laivai, kurių pasirinkimas išties platus, pritaikyti komfortiškam poilsiui: čia jaukūs miegamieji, įrengtos virtuvės, WC ir dušai, erdvios svetainės ir dar erdvesni deniai.

– Ar keliautojai moka susiplanuoti maisto atsargas ilgesnėms kelionėms? Gal turite patarimų kaip tai tinkamai padaryti?

– Klientams išsinuomojusiems laivą, pateikiame rekomenduotinų produktų bei jų kiekių, atsižvelgiant į įgulos skaičių, sąrašą. Taip pat keliautojai gali arba patys pirkti produktus prie išplaukimo uostų, esančiuose prekybos centruose arba užsisakyti produktų pristatymo paslaugą.

Plaukiojant Kroatijoje ar Graikijoje po salas, maisto atsargas visada galima pasipildyti ten esančiose parduotuvėse, todėl nerekomenduojame prikimšti laivą produktais, kurių dalį reikės išmesti. Taip pat reikia nepamiršti, kad valgymas kavinėje ar restoranėlyje, puoselėjamą vietinių gyventojų, taip yra neatsiejamas kelionės malonumas, ir kiekvieną dieną plaukiant vis į naują vietą tai dažnai tampa labai įdomia patirtimi. Ilgesnės kelionės per Atlanto vandenyną ar panašiai, kur produktų tikrai bus sudėtinga pasipildyti, reikalauja tikslaus įgulos mitybos planavimo ir išmanymo, bet palikime tai profesionalams.

– Kuriose šalyse lietuviai labiausiai mėgsta nuomotis jachtas?

– Pagal populiarumą: Kroatija, Graikija, Italija, Ispanija, Turkija, Karibai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)