„Aš priminsiu Jums mūsų rinkimų pažadą, kurį ne visi atsimena – mes buvome pasakę, kad būtų gerai ankstinti Seimo rinkimus, dėl to, kad naujai išrinkta Seimo dauguma turėtų laiko dirbti su biudžeto projektu, kuris ruošiamas buvusios Vyriausybės“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, dėl to bus diskutuojama su naujuoju šalies vadovu.

„Seimas tada turėtų balsuoti, kad rinkimai būtų anksčiau, ir tada reikti Konstitucijos pataisą. Opozicija ir mes turėtume susitarti dėl datos, kuri būtų palankesnė biudžeto formavimui. Tai yra svarbu Lietuvos žmonėms, kad išrinkta valdžia turėtų laiko koreguoti biudžetą“, – sakė R. Karbauskis.

Norint rinkimų ciklą perkelti į pavasarį, reikėtų keisti Konstituciją.

„Konstitucijoje numatyta, kad eiliniai Seimo rinkimai rengiami Seimo narių įgaliojimų pabaigos metais, spalio mėnesio antrą sekmadienį. Kitaip nieko nepadarysi, būtina pakeisti šitą konstitucinę nuostatą, ir įrašyti kitą datą. Darant tokią konstitucinę pataisą reikėtų aptarti klausimą, kaip yra su dabartinių Seimo narių įgaliojimų laiku. Nes Seimo nario įgaliojimo laikas yra ketveri metai. Tada tas laikas sutrumpėtų. Toje pačioje Konstitucijos pataisoje visa tai būtų galima aptarti“, – yra teigęs konstitucinės teisės specialistas Vytautas Sinkevičius.

Pasak jo, tokią pataisą gali padaryti ir pats Seimas, tam referendumo nereikia. Užtai turi balsuoti ne mažiau kaip 94 Seimo nariai. Plačiau apie procedūrą galima skaityti čia.