Kartą konservatorių jau atmestas pasiūlymas, pasak Seimo narės Ingridos Šimonytės, buvo labai bloga patirtis. Taip pat, dalinosi įžvalgomis kandidatė į prezidentus, šis klausimas yra svarbus ne tik Lenkijai, todėl asmenvardžių rašymui gimtąja kalba ji pritarianti.

„Vardas ir pavardė yra žmogaus tapatybės dalis“, - LRT debatuose konstatavo politikė pritardama asmenvardžių rašymui pase gimtąja žmogaus kalba.

Ekonomistas, Gitanas Nausėda, prieš atsakydamas į klausimą, įvardijo kylančias problemas. Pasak jo, tai originalių pavardžių lietuviškais rašmenimis rašymas Nekilnojamo turto registre, taip pat galimai sudėtingas tikslaus sąskambio originalios pavardės užrašymas valdininkams, valstybinės kalbos statusas. Tačiau, anot jo, šias problemas padėtų išspręsti originalios pavardės rašymas antrajame paso puslapyje, tad jis palaikąs būtent šią idėją.

Debatuose kandidatai išsakė ir savo vizijas dėl prezidento komandos bei įvardijo, kokių patarėjų jiems reikėtų labiausiai.

Ekonomistas Gitanas Nausėda įvardijo vienintelį - savo štabo komunikacijos vadovą Aistį Zabarauską. Jis, anot G. Nausėdos, galėtų būti ir jo komunikacijos vadovas tapus prezidentu. Daugiau konkrečių pavardžių kandidatas nenorėjo atskleisti. Pasak jo, rinkimai dar nesibaigę, tad įvardinti visą komandą dar būtų per drąsu.

Kalbėdamas apie patarėjus, kuriuos norėtų matyti savo komandoje, G. Nausėda tikino, kad norėtų turėti labai stiprų ir gerbiamą visuomenėje žmogų užsienio politikos srityje. Pasak jo, jam būtų reikalingas ir konsultacinis organas, susidedantis iš diplomatų bei politologų. Kartu, pridūrė jis, nacionalinio saugumo, teisės ekspertai taip pat būtų labai reikalingi.

Konservatorių keliama kandidatė Ingrida Šimonytė neslepia, jog su kai kuriais žmonėmis ji jau yra kalbėjusi apie prisijungimą prie komandos, jei laimės rinkimus, tačiau konkrečių pavardžių neįvardijo.

„Mano komandos pagrindinis principas (...) yra tas, kad ta komanda būtų įvairi tiek lyties požiūriu, tiek amžiaus požiūriu, tiek ir patirties požiūriu.“, - pabrėžė Seimo narė, pridūrusi, kad įvairovė komandoje padeda pasiekti geriausių sprendimų.

Pasak I. Šimonytės, jai reikėtų patarėjų visose srityse, net ir tose srityse, kurias ji pati išmano, nes, kandidatės teigimu, ji mėgsta pasitikrinti savo įsitikinimus su kitais žmonėmis.

„Nieko nebijau labiau nei žmonių, kurie viską žino“ , - konstatavo politikė.