„Tai yra veidrodinės priemonės – embargas ir specialieji muitai rusiškoms prekėms“, – sakė V. Hroismanas. Rusija balandį uždraudė į Ukrainą eksportuoti naftą ir naftos produktus, skelbia Ukrainos valstybinė naujienų agentūra „Ukrinform“.

„Įvedėme embargą toms prekėms, kurias šiandien arba mes patys gaminamės, arba galime jas pakeisti. Deja, mūsų ekonominiai ryšiai buvo itin glaudūs ir SSRS laikais, ir iki Rusijos agresijos prieš Ukrainą 2014 m. Tačiau tokie išbandymai Ukrainą daro stipresne. Kaip mums bebūtų sunku, mes išlaikysime savo esminį vaidmenį civilizuotose pasaulio rinkose“, – kalbėjo Ukrainos premjeras.

Pirmasis Ukrainos vicepremjeras Stepanas Kubivas paaiškino, kad embargas įvestas kelioms „pramoninių prekių, mineralinių trąšų, žemės ūkio prekių, transporto priemonių, medienos“ grupėms. Pasak jo, taip Ukraina siekia užkirsti kelią kapitalo nutekėjimui į šalį agresorę ir paremti naujų darbo vietų kūrimą Ukrainoje.

„Įstatymo projektas parengtas, atsižvelgiant į įmonių ir verslo asociacijų užklausas bei atsakant į diskriminacinius ir nedraugiškus šalies agresorės veiksmus“, – tikino S. Kubivas.

Ukrainos ministrų kabinetas taip pat nuo rugpjūčio 1 d. įveda specialiuosius muitus atskirų prekių grupių importui iš Rusijos. S. Kubivas pažymėjo, kad muitų tarifai bus nustatomi pagal prekės kainą.

„Įvertinome šių prekių importo iš Rusijos apimtis, pagal muitinės statistiką, jos pernai sudarė 510 mln. dolerių. Nuo 2019 m. rugpjūčio iš šalies agresorės teritorijos įvežamiems produktams, nepriklausomai nuo kitų muitų, bus taikomas specialusis muitas, skaičiuojamas atitinkamai pagal prekės kainą“, – sakė S. Kubivas.

S. Kubivo teigimu, Ukrainos vyriausybė tikisi, kad jau antrą šių metų pusmetį į valstybės biudžetą papildomi muitai atneš ne mažiau nei 3,7 mlrd. grivinų (125,5 mln. eurų) pajamų. Šias lėšas Ukrainos vyriausybė planuoja panaudoti importo iš Rusijos pakeitimo programų finansavimui.

Be to, pabrėžė S. Kubivas, planuojama įvesti dar vienos rūšies ekonomines sankcijas Rusijai, kurios bus susijusios su dvišalės prekybos leidimų išdavimu.

Balandį Rusijos vyriausybė uždraudė į Ukrainą eksportuoti naftą ir naftos produktus. Rusija taip pat uždraudė kai kurių prekių, tarp jų popieriaus, vamzdžių, drabužių, avalynės, importą iš Ukrainos.