Fregata „Mendez Nunez“ jau paliko lėktuvnešio „USS Abraham Lincoln“ smogiamąją grupę“, – naujienų agentūrai AFP sakė ministerijos atstovas spaudai, patvirtindamas Ispanijos dienraščio „El Pais“ paskelbtą informaciją.

„Tai laikinas pasitraukimas, dėl kurio sprendimą priėmė gynybos ministrė Margarita Robles. Jis tęsis, kol amerikiečių lėktuvnešis bus šioje zonoje“, – pridūrė jis.

Anot ministerijos atstovo, ispanų fregata prie lėktuvnešio smogiamosios grupės prisijungė dalyvauti karinėse pratybose.

„(Ispanija) nenumato jokios galimos konfrontacijos ar karinių veiksmų, todėl dalyvavimas šiuo metu sustabdytas“, – pridūrė jis.

Gegužės 5 dieną Jungtinės Valstijos paskelbė, kad reaguodamos į numanomą Irano grėsmę siunčia į Vidurio Rytus lėktuvnešio „USS Abraham Lincoln“ smogiamąją grupę ir kelis strateginius bombonešius B-52.

Praėjusį penktadienį Pentagonas pranešė, kad siunčia į regioną jūrų desanto operacijų laivą „USS Arlington“ ir raketų „Patriot“ bateriją.

Vašingtonas tvirtina, jog žvalgybos informacija rodo, jog Iranas planuoja kažkokią ataką tame regione.

Pasak „El Pais“, lėktuvnešis „USS Abraham Lincoln“ šiuo metu plaukia į Hormūzo sąsiaurį, per kurį pateks į Persijos įlanką – vandens ruožą, skiriantį Iraną ir Arabijos pusiasalį.

Kaip rašė laikraštis, lėktuvnešis sąsiaurį kirs be Ispanijos fregatos.

„Ispanija nenori būti prieš savo valią įvelta į konfliktą su Iranu“, – teigia „El Pais“.

Prieš savaitę Iranas pranešė, kad nebesilaikys dalies įsipareigojimų, prisiimtų pagal 2015 metų tarptautinį susitarimą dėl jo branduolinės veiklos.

Prieš metus JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė, kad Vašingtonas traukiasi iš šio susitarimo ir vienašališkai grąžina skaudžias ekonomines sankcijas šiitiškai respublikai.

Sekmadienį ir pirmadienį JAV sąjungininkai Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai pranešė, kad jiems priklausantys tanklaiviai buvo apgadinti per sabotažo aktus Persijos įlankoje. Nė viena iš šalių daugiau jokių detalių nepateikė.

Kol kas oficialiai nenustatyta jokio ryšio tarp šių incidentų ir JAV kaltinimų, kad Teheranas planuoja atakas prieš JAV interesus tame regione.

Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija pirmadienį paragino JAV toliau neeskaluoti įtampos dėl Irano branduolinio susitarimo.