Moteriai pareikšti kaltinimai pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl neatsargaus gyvybės atėmimo ir dėl piktnaudžiavimas tėvų, globėjo ar rūpintojo arba kitų teisėtų vaiko atstovų teisėmis.

Byla bus nagrinėjama uždaruose teismo posėdžiuose. Vaikų motina bei jos advokatė nuo bet kokių komentarų susilaikė.

DELFI primena, kad praėjusių metų kovo pabaigoje, 13.41 val., Bendrajame pagalbos centre, skubios pagalbos telefono numeriu 112 buvo gautas pranešimas apie tai, kad Kaune, Tunelio g. 44 dega medinis namas.

„Gavome pranešimą, kad dega namas, kuriame yra žmonių. Nieko nelaukę vykome į iškvietimo vietą. Atvykę radome dūmuose paskendusį namelį“, - pasakojo Kauno miesto antrosios kraštutinės gelbėjimo valdybos komandos pamainos vadas Artūras Bobinas.

Kaltę pripažįsta

Prokurorė Renata Oželienė teigė, kad ikiteisminio tyrimo metu detalė po detalės buvo sudėliota visa įvykių seka.

„Surinkti duomenys be jokios abejonės rodo, kad čia buvo nusikalstamo veikimo. Prokuratūra ėmėsi visų priemonių, tyčinio gyvybės atėmimo versija taip pat buvo tiriama. Ikiteisminio tyrimo metu atliktas nepaprastai didelis darbas, atlikta daug veiksmo, išnaudotos visos galimybės. Neabejotina dėl asmens kaltės, o byla perduoda teismui“, - teigė R. Oželienė.

Tyrimo pradžioje moteris kaltę neigė, tačiau galiausiai pripažino savo kaltę.

„Ikiteisminio tyrimo metu kaltinamosios pozicija keitėsi. Pradžioje ji nepripažino savo kaltės dėl nė vieno iš kaltinimų. Vėliau, mano nuomone, surinkus pakankamai duomenų įtarimams pagrįsti, kaltinamoji, manyčiau, priremta įrodymų pripažino savo kaltę, kad paliko mažamečius vaikus su besikūrenančia krosnimi. Taip pat pripažino, kad toks jos elgesys gali būti traktuojamas kaip tėvų valdžios nepanaudojimas“, - teigė prokurorė.

R. Oželienė teigė, kad tyrimo metu nustatyta, kad vaikai vieni be priežiūros buvo palikti ne vieną ir ne du kartus. Kartais vaikučiai namuose likdavo vieni visai nakčiai. Tragišką dieną vaikai vieni buvo palikti maždaug valandai laiko. Tiek pakako, kad kiltų nelaimė.

Jei bylos nagrinėjimo metu kaltinamosios pozicija nepasikeis, greičiausiai bus taikomas sutrumpintas įrodymo tyrimas.

Tiesa, jau pirmasis teismo posėdis buvo atidėtas dėl kaltinamosios užimtumo kitoje byloje. Kitas teismo posėdis numatytas penktadienį.

Užrakintos durys

„Atviros liepsnos nebuvo, nes visi langai buvo uždaryti, durys užrakintos. Norint patekti į vidų, teko išlaužti duris, nes iš vidaus langai buvo grotuoti. Į vidų pateko dvi priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos grandys, kurios pradėjo žmonių paiešką“ - tęsė gelbėtojas.

Pasak ugniagesio, visas namelio vidus buvo paskendęs dūmuose, o tai apsunkino žmonių paiešką. „Matomumas buvo nulinis. Maksimaliai, kaip tik sugebėjom, net gi truputėlį rizikuodami, radome du vaikučius. Mergaitė buvo rasta savo lovelėje, o berniukas ant kitos lovos. Sunku vertinti, bet vaikų būklė buvo kritiška. Abu radome netekusius sąmonės“, - pasakojo A. Bobinas.

Vaikai palikti vieni

Be mažamečių namelyje daugiau nieko nebuvo.

„Suaugusiųjų viduje nebuvo. Po 10-15 minučių prisistatė vaikų mama. Ją ištiko šokas. Išnešus vaikus iš degančio namo atlikome visus reikalavimus atitinkančias gaivinimo procedūras, kol vaikus perėmė medikai“, - sakė gelbėtojas.

Vaikai beveik nebuvo apdegę, tačiau apsinuodijimas smalkėmis buvo lemtingas.

„Vaikai buvo apdegę tik dalinai, bet tikrai nedaug. Didžiausia žala buvo padaryta dėl apsinuodijimo dūmais“, - teigė ugniagesių komandos vadas. Namo lubos buvo iškaltos plastikinėmis lentelėmis, o tai yra labai kenksminga medžiaga, taip pat tai galėjo paspartinti ugnį“, - aiškino ugniagesys.

Vėliau nustatyta, kad gaisras kilo dėl netvarkingo dūmtraukio.

Pareigūnai po gaisro sulaikė vaikų motiną, gimusią 1981 m. Jai nustatytas 0,09 prom. girtumas.

2016 metais ji administracine tvarka jau bausta už tėvų valdžios nepanaudojimą arba panaudojimą priešingai vaiko interesams.