Tai įvyko kelios valandos po to, kai protestuotojų lyderiai ir kariniai valdytojai pasiekė svarbų susitarimą derybose dėl valdžios perdavimo civilinei administracijai.

Kiek anksčiau generalinė prokuratūra pranešė, kad nušalintam prezidentui Omarui al Bashirui pareikšti kaltinimai dėl protestuotojų mirčių per demonstracijas prieš jo režimą, praėjusį mėnesį užbaigusias jo valdymą.

Armijos majoras ir vienas protestuotojas buvo nušauti šalia kariuomenės štabo Chartume, prie kurio jau kelias savaites tęsiasi daugiatūkstantinės protesto akcijos. Per jas reikalaujama, kad atsistatydintų po O. al Bashiro nušalinimo valdžią perėmę generolai.

Valdančioji karinė taryba pranešė, kad dar trys kariai ir keli protestuotojai bei civiliai buvo sužeisti, kai „neidentifikuoti elementai“ ėmė šaudyti protesto akcijos vietoje prie kariuomenės štabo.

Su protestų judėjimu siejamas gydytojų komitetas vėliau informavo, kad dar trys protestuotojai buvo nušauti, tačiau nepatikslino, ar tai įvyko protesto akcijos vietoje.

Skėtinis protestų judėjimas – Aljansas už laisvę ir permainas – pareiškė, kad pirmadienį prasiveržusiu smurtu siekta „sužlugdyti proveržį derybose“ su armijos generolais. Judėjimas dėl smurto kaltino buvusio režimo sukarintas pajėgas.

Kiek anksčiau pirmadienį generolai ir protestų judėjimo atstovai paskelbė, kad buvo pasiektas proveržis derybose dėl valdžios perdavimo civilinei administracijai.

„Šios dienos susitikime mes sutarėme dėl valdžios struktūros ir jos įgaliojimų“, – naujienų agentūrai AFP sakė protestų judėjimo atstovas spaudai Taha Osmanas.

„Valdžią sudarys nepriklausoma taryba, kabinetas ir įstatymų leidybos institucija“, – sakė jis.

Anot T. Osmano, antradienį bus surengtas dar vienas susitikimas „pereinamajam laikotarpiui ir valdžios sudėčiai aptarti“.