Tikina, kad žodžio laikysis

Politikas dar sekmadienį pareiškė, kad vieno asmens nuomonė partijoje yra niekas palyginus su visa partija.

DELFI laidoje Seimo narė Agnė Širinskienė sakė, kad skilimas valstiečiams negresia, o vienas iš artimiausių darbų, kuriuos teks padaryti Ramūnui Karbauskiui – tai pasitikrinti pasitikėjimą.

„Kiekvienas žmogus turi savo pareigas, Skvernelis yra premjeras ir to iš jo neatimsime. Bet man įdomu, kaip ministras privers premjerą dirbti, kai jis aiškiai pasakė, kad nemato galimybės toliau dirbti, lygiai taip pat yra su frakcija, šių rinkimų mes nelaimėjome, su savivaldos rinkimais turėjome daug pasitikėjimo, kitas dalykas, mes turime dar vieną rodiklį, kuris yra likęs, tai yra Europos Parlamento rinkimai. (…) Aš manau, kad žodžio ir įsipareigojimo reikia laikytis“, – DELFI sakė A.Širinskienė.

Virginijus Sinkevičius

Pasiruošęs trauktis

V.Sinkevičius, paklaustas apie tolesnį jo ir kolegų likimą, teigė, kad yra pasiruošęs trauktis, jeigu taip bus nuspręsta.

„Turbūt kad frakcija turės kreiptis į partijos tarybą ir turės būti priimtas sprendimas dėl pirmininko siūlymo dirbti arba ne valdančiojoje koalicijoje, jeigu EP rinkimai nesusiklostytų teigiamai, matysime, koks bus sprendimas. Karbauskis nėra visa partija, sprendimas turi būti priimtas tarybos, jeigu jis vis tik bus palaikomas, partija trauksis. Esminis dalykas, kad partija yra grįsta demokratiškais principais, žmonės galės išsakyti savo nuomonę, matysime, kas bus. Nėra taip, kad mes sudarinėtume koalicijas, kiek kas kurią pusę palaiko“, – sakė V.Sinkevičius.

Virginijus Sinkevičius

„Man rezultatas atrodo geras, daug žmonių išreiškė pasitikėjimą Sauliumi Skverneliu, bet dabar turime toliau dirbti, kad rezultatai būtų geri EP rinkimuose. Mes girdėjome premjero poziciją, jis nurodė konkrečią datą, taip pat turėjome nuoširdžią diskusiją frakcijoje, balsuojančių prieš neturėjome. Aš sunkiai įsivaizduoju, kad partijos tarybos pozicija būtų kitokia, partijos taryba yra laisva, ją sudaro ir savivaldybių atstovai, viskas yra tvarkoje. Jau ilgą laiką buvo kalbama, kad ir Karbauskis nevengs pasitikrinimo partijoje, kas galbūt nutiks jau penktadienį. Emocijų nėra, yra faktai“, – DELFI laidoje sakė A.Širinskienė.

Nemato, kas galėtų pakeisti Skvernelį

Laidoje V.Sinkevičius taip pat pabrėžė, kad kol kas nemato kito žmogaus, kuris galėtų pakeisti S.Skvernelį.

„2016 metais mes įsipareigojome rinkėjams įgyvendinti savo programą ir tą toliau privalome daryti, jeigu prezidentas vetuotų kažkokius dalykus, tai esminis dalykas vis tik yra, ar rinkėjai pasitiki Skverneliu, ar ne. Visuomenės apklausose, kuriose klausiama, ką įsivaizduojate ministru pirmininku, Skvernelį žmonės palaiko labiausiai.

Premjeras turi tokią teisę atsistatydinti ir prezidentas ieškos kito žmogaus, kas galėtų formuoti ministrų kabinetą, šiandien aš nematau kito žmogus, kuris galėtų sėkmingai kandidatuoti.

Aš nepriversiu nei premjero dirbti toliau, nes pats galėsiu toliau dirbti ministru, jeigu traukiasi ši valdančioji dauguma. Aš keliu argumentuotus klausimus, manau, kad premjeru buvo išreikštas didelis pasitikėjimas, nematau nė vieno žmogus, kuris galėtų išeiti į rinkimus ir surinkti tiek daug balsų“, – laidoje kalbėjo V.Sinkevičius.

Širinskienė: Pranckietis dažnai turėdavo kitokią nuomonę

Tiesa, mintims pasitraukti nepritaria Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. V.Sinkevičiaus teigimu, daugelis turi skirtingas nuomones, tačiau sprendimą vis tiek teks priimti.

„Mes turime partijos pirmininko, Širinskienės ir frakcijos nuomones. Tai yra normalus procesas, mes tuos klausimus svarstysime partijos taryboje. Visi galės išsakyti argumentus, jeigu atrodys, kad tas pasitikėjimas yra nepakankamai priežastis ir reiks trauktis, tai mes trauksimės ir reiks priimti tokį sprendimą“, – DELFI tikino V.Sinkevičius.

A.Širinskienės teigimu, Seimo pirmininkas dažnai turėdavo kitokią nuomonę.

„Seimo pirmininkas labai dažnai turėdavo kitokią nuomonę nei visa frakcija, nors man keista, kai jis sako, kad nuo valdančiosios daugumos nepriklauso, bet tai jo teisė, jis gali turėti bet kokią nuomonę“, – laidoje sakė Seimo narė.

Nagrinėja Skvernelio pralaimėjimo priežastis

V.Sinkevičius dar kartą pakartojo, kad mano, jog S.Skvernelio pasirodymas Prezidento rinkimuose buvo geras, tačiau viena iš galimų jo pralaimėjimo priežasčių yra ta, kad jis atėjo iš valdančiosios daugumos ir daugelis rinkėjų jį mato kaip premjerą, o ne kaip prezidentą.

„Manau, kad reikėtų paanalizuoti, kur yra pagrindinė priežasties Sauliaus Skvernelio nesėkmės šiuose rinkimuose, jeigu tai galima vadinti nesėkme. Pirmas dalykas, tai ėjimas iš valdančiosios koalicijos, manau, kad Skvernelis susikrovė milžinišką politinį kapitalą, parodydamas, kad pasitikėjimas yra didelis. Kitas dalykas, Skvernelis kaip asmenybė.

Visos apklausos rodo, kad žmonės jį įsivaizduoja kaip ministrą pirmininką, o ne prezidentą. Aš manau, kad nepelnytai buvo neįvertinta, kokie santykiai dabar yra su Lenkija, geri darbai pamirštami greitai“, – sakė V.Sinkevičius.

Neigia kalbas apie skilimą

Laidoje politikai atsakė, ar nemano, kad valstiečiams gresia skilimas. Anot A.Širinskienės, apie skilimą negalima kalbėti, tačiau ji pripažįsta, kad pasitikėjimas valstiečiais jau nebėra toks, koks buvo anksčiau.

„Apie partijos skilimą svajojo daug kas ir labai ilgą laiką. Mes puikiai parodėme, kad galime dirbti kartu, gebame vykdyti pažadus. Galime sudaryti visas galimybs konservatoriams grįžti į valdžią“, – tikino A.Širinskienė.

Agnė Širinskienė

„Skilimas nėra niekam naudingas, esame didžiausia frakcija, visada turėjome skirtingų nuomonių, kai kurie žmonės atskilo turėdami dideles ambicijas ir mažai gebėjimų jas įgyvendinti, o diskusijos bus, bet pas mus nėra, kad pasirašius už vieną ar kitą projektą pirmininkas išmeta iš partijos“, – kalbėjo V.Sinkevičius.

Daugeliui smalsu, ar S.Skvernelis tikrai laikysis žodžio ir trauksis iš pareigų. V.Sinkevičiaus manymu, naujas išrinktas prezidentas tikrai galėtų bandyti tartis ir sulaikyti premjerą.

„Visada geriausia aiškumas, manau, mano kolegos susitaikys su bet kuriuo sprendimu. Jeigu valdančioji dauguma priima sprendimą, ji turi pilną teisę, o manau, kad premjeras laikysis savo žodžio ir atsistatydins. Nausėda ir Šimonytė galės kalbėtis su premjeru, o išrinktas prezidentas, manau, gali labai daug ką nuveikti, tačiau reiks bendradarbiauti su Seimo dauguma“, kalbėjo V.Sinkevičius.

Antrajame prezidento rinkimų ture – Nausėda ir Šimonytė

Po dviejų savaičių prezidento rinkimų antrajame ture varžysis ekonomistas Gitanas Nausėda ir Seimo narė Ingrida Šimonytė.

Bebaigiant skaičiuoti rinkėjų balsus, kandidatų rezultatai susilygino. Gavus duomenis iš 1970 apylinkių, paaiškėjo, kad varžovus teskiria 147 balsai. Iš viso yra 1972 rinkimų apylinkės.

Naujausiais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, I. Šimonytė surinko 31,15 proc. balsų. Už G. Nausėdą balsavo 30,95 proc. rinkėjų.

Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė

Trečias liko „valstiečių“ keltas kandidatas premjeras Saulius Skvernelis.