Vairuotojų portalui „autobanas.lt“ parašęs skaitytojas stebėjosi, jog vis dar atsiranda vairuotojų, kurie įspėja apie kelyje budinčius policijos pareigūnus.

„Galvojau, kad toks įprotis jau seniausiai išnykęs, bet kur tau...
Vis dar atsiranda vairuotojų, kurie mirkteli ilgosiomis šviesomis, įspėjant, kad netrukus privažiuosi reidą“, – stėjosi skaitytojas.

Jo teigimu, lieka neaišku, kam tokia žinutė siunčiama ir kam jis gali būti aktuali.

„Nelabai suprantu, kam tie vairuotojai mirksi šviesomis ir kam perduoda žinią – girtuokliams už vairo, neturintiems teisės vairuoti, draudimo ar techninės apžiūros“, – svarstė vairuotojas.

Žalingas vairuotojų įprotis

Lietuvos kelių policijos tarnybai (LKPT) toks vairuotojų įprotis puikiai pažįstamas.

Kelių eismo taisyklės (KET) draudžia, kaip įspėjamąjį signalą naudoti tolimąsias šviesas, jeigu jos gali akinti kitus vairuotojus (net ir per užpakalinio vaizdo veidrodį), taip pat leidžia naudoti tolimųjų šviesų žibintus tik tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui.

Taigi, KET draudimo perjunginėjant automobilio šviesas įspėti kitus vairuotojus nėra, tačiau taisyklėse yra išdėstytas iš esmės baigtinis tolimųjų šviesų naudojimo ar šviesų perjunginėjimo atvejų sąrašas, ir kitais, KET nenumatytais tikslais įspėjamieji signalai neturėtų būti naudojami.

Primename, kad policija dirba viešai ir nesislapstydama, o neatsakingas tolimųjų šviesų naudojimas gali sukelti eismo įvykį arba padėti nusikaltėliui išvengti policijos kontrolės“, – įspėja vyresnioji specialistė Marija Kazanovič.

Keli mirkt ir bauda

Maža to, Administracinių nusižengimų kodeksas (ANK) teigia, jog už tokį žalingą įprotį vairuotojams gali tekti susimokėti baudą.

„KET nustatytos įspėjamųjų signalų naudojimo tvarkos pažeidimas, tolimųjų šviesų neperjungimas į artimąsias šviesas tamsoje likus iki atvažiuojančios priešpriešais transporto priemonės mažiau kaip 150 metrų – užtraukia baudą vairuotojams nuo 30 iki 90 eurų“, – rašoma ANK.