„Jau kurį laiką dirbame, vertindami alternatyvą Turkijoje esančiai F-35 tiekimo grandinei. Nepaisant to, tęsiame darbą su Turkija ir tikimės, kad jie savo oro erdvės gynybai rinksis sistemą, atitinkančią NATO standartus“, - sakė E. Lord, atsakydama į žurnalistų klausimus Pentagone.

Balandžio pradžioje JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as pareiškė, kad Vašingtonas nestovės šalia tuo metu, kai NATO narė perka ginkluotę iš Rusijos.

„Turkija turi pasirinkti - ji nori likti svarbia sėkmingiausio karinio aljanso pasaulio istorijoje nare, ar rizikuoti šia partneryste priimant tokius neapgalvotus sprendimus, kurie kenkia visam Aljansui“, - sakė M. Pence'as.

Vasarį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, atmesdamas Vašingtono siūlymą įsigyti „Patriot“ raketų sistemas, pareiškė, kad Turkija tęs rusiškų raketų sistemų įsigijimą.

„Susitarėme su Rusija dėl S-400 pirkimo, negalime dabar to atšaukti. Tai jau padaryta“, - žurnalistams sakė R. T. Erdoganas. Pasak Turkijos lyderio, šalis tikisi jau šių metų liepą sulaukti rusiškų S-400 sistemų pristatymo.

Turkija ir Rusija dėl S-400 „Triumf“ pirkimo pradėjo derėtis 2016 m., o sandoris patvirtintas 2017-ųjų rugsėjo 12 d. Turkija taps pirmąja NATO valstybe nare, savo šalyje naudojančia rusiškas S-400 raketų sistemas. S-400 „Triumf“ sistemos, kaip ne kartą tikino ekspertai, yra nesuderinamos su dabartinėmis NATO priešraketinėmis sistemomis.