„Tai bus unikali kelionė per vietas, kurių, galima sakyti, nėra, nes jos nėra įtrauktos į turistų maršrutus, o ir vietinių dažnai pamirštos. Daugelyje objektų dalyvių laukia pasitikimai ir turiningi pristatymai. Tikimės, kad per 6 valandas įvyks virš 6000 turiningų apsilankymų 25 skirtingose vietose. Bet tuo pačiu tai yra ir varžybos, kur dalyviai stengsis aplankyti kuo daugiau objektų, dėl to visi apsilankymai turi vykti be didesnių uždelsimų. Ir tai yra didžiausias iššūkis mums“, – sako organizatorė Birutė Vaitkutė.

Mažvydas lyg Markas Zuckerbergas

Švęsdami bibliotekos šimtmetį intelektualaus ralio dalyviai startuos nuo Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos jau gegužės 18 dieną.

Ralio objektai „pasakos“ ir apie nacionalinės bibliotekos raidą, ir apie patį Martyną Mažvydą, reformatus, švietėjus.

„Lietuvoje M. Mažvydas paliko nedaug akivaizdžių pėdsakų. Tuomet ieškosime neakivaizdžių. Ar galima prilyginti jį šių laikų Markui Zuckerbergui, „Facebook“ kūrėjui? Juk M. Mažvydo išspausdinta pirmoji lietuviška knyga buvo globalios reikšmės projektas, Atrasime ir kitą panašų projektą: Vievyje Meletijus Smotrickis išleido pirmąją slavų gramatiką, kurioje slypi, galima sakyti, Rusijos mokslo ištakos. Kaune prisiminsime Kazimierą Būgą, vieną svarbiausių lietuvių kalbos tyrinėtojų. Jonavos kraštas dar kartą papasakos apie M. Mažvydo bendražygį, reformatą Abraomą Kulvietį. Įsitikinsime, kad Lietuvos kraštas užaugino ne vieną Marką Zuckerbergą ar Steeve'ą Jobsą švietimo srityje“, – tikina renginio organizatoriai.

„Make life a ride“ – šis „BMW Motorrad“ šūkis turbūt geriausiai atspindi, kodėl mums tokia artima „Mototourism Rally“ idėja. Daugelis sutiks, kad motociklas pirmiausia reiškia gyvenimo būdą. Jų vairuotojai – alkani laisvės pojūčių, nuotykių ir atradimų. Ir tą tik įrodo visuomet sausakimšas mototurizmo ralio dalyvių sąrašas“, – įsitikinęs Martynas Daujotas, BMW ženklo vadovas Lietuvoje.

Anot jo, „BMW Motorrad“ bei šimtai už šio prekės ženklo esančių inžinierių bei mechanikų, visų pirma yra motociklizmo entuziastai.

„Todėl kiekvieną dieną konstruodami motociklus ir išrasdami inovacijas, mes žinome, kad kuriame ne transporto priemones, o naujas patirtis. Didžiulį vairavimo malonumą, kuris skatina leistis į kelią ir nevaržomai mėgautis laisve, nuotykiais ir atradimais“, – tikina jis.

Martynas Daujotas

Istorijas rinko kartu su ekspertais

Parengti ralio objektus užtruko pusmetį. Atrinkdami tinkamiausius maršrutui lankytojus taškus drauge su ralio organizatoriais dirbo ir juos konsultavo ekspertai Jolita Steponaitienė iš M. Mažvydo bibliotekos, istorikas prof. dr. Vykintas Vaitkevičius, VU istorikas ir archeologas dr. Aleksiejus Luchtanas, istorikė ir kultūros paveldo ekspertė Diana Varnaitė, Aurelijus Balčiūnas iš Kaišiadorių turizmo ir verslo informacijos centro, istorikė Rugilė Grendaitė iš Kaišiadorių, Petras Kazlauskas iš Stasiūnų ir kiti vietiniai žinovai, kurie dalyvius pasitiks ralio objektuose.

„Rinkome istoriją po mažą dalelę iš užuominų, pasakojimų, bibliotekų archyvų. Toliau vykome į vietą ir taip gimė prasmingi objektai. Jų esmė – istorija apie žmonės, asmenybės, lyderius“, – sako B. Vaitkutė.

Kultūrinis motociklininkų ralis „BMW Mototourism Sprint“

Kviečia prisijungti valstybines institucijas

Ralio organizatoriai kviečia prie iniciatyvos prisijungti valstybine institucijas, savivaldybes, kurioms, kaip ir intelektualiems ralio dalyviams, rūpi šalies istorinis palikimas ir yra noras juo dalintis.

„BMW Mototourism Sprint 2019“ Vilnius–Kaunas bendradarbiauja su Kultūros paveldo departamentu, Lietuvos policija ir jos viršininku Vytautu Grašiu, Kaišiadorių savivaldybe ir jos meru Vyteniu Tomkumi. Renginį globoja Kauno meras Visvaldas Matijošaitis ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

„Vilnius yra nuostabus miestas, nes yra istorinis žalias ir inovatyvus. Didžiuojamės turėdami atsinaujinusį ir modernų kultūros, istorijos ir literatūros židinį – Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką. Sveikinu visus „BMW Mototourism Sprint 2019“ Vilnius–Kaunas dalyvius, pasiryžusius prasmingai misijai – simboliškai pažymėti bibliotekos šimtmetį, ralyje vežant kultūros, istorijos ir bendruomeniškumo žinią „Mažvydo kodą“ nuo sostinės iki laikinosios sostinės. Pakeliui linkiu atrasti, pažinti ir įsikvėpti naujiems dideliems darbams ir patriotinėms idėjoms“, – sako sostinės meras Remigijus Šimašius.

Įveikusiems turiningiausią kelionę ir laimėjusiems ralį bus įteikta Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio įsteigta taurė.

Kultūrinis motociklininkų ralis „BMW Mototourism Sprint“

Dalyviai atrado šimtus vietų

Šiame renginyje dalyvauja išskirtiniai keliautojai, kurie per 9 šio renginio metus aplankė šimtus kultūros ir paveldo objektų. Tai ir prezidento Kazio Griniaus ir partizanų vado A. Ramanausko-Vanago, Valstybės šimtmečio, krašto gynybos kartu su Lietuvos kariuomene, keliai.

„Dalyvaujame nuo pirmųjų renginių. Azartas mums nesvetimas, tačiau, manau, kad visų pirma šis renginys skirtas pažinti Lietuvą, gilintis į jos istoriją, atskleisti grožį, išskirtinumą. Rodos, kad per tiek metų, Lietuvą išvažinėjus skersai ir išilgai, jau nieko naujo nebepamatysi, tačiau kiekvieno ralio metu lieku maloniai nustebintas, stebiuosi atrastomis unikaliomis vietomis, sugalvotomis temomis bei užduotimis“, – sako Vytautas Šimkūnas, su komanda „Kelelis Tolimas“ įveikęs 11 ralių.

Renginio dalyvė Lina Gutauskaitė sako, kad per 8 ralius pasikeitė ir motociklas, ir komandos nariai, ir tikslai, ir renginio temos. Tačiau vienas dalykas – pažinimo džiaugsmas – išliko.

„Kodėl verta dalyvauti paklausite? Nes tai tarsi nedidelė kelionė,į kurią gali pasikviesti visus draugus, niekam nereikia rašyti prašymų atostogoms. Ir tam nereikia biudžetų ar ilgo planavimo. Tačiau, kaip ir kiekvienam nuotykyje, viskas prasideda nuo kelionės planavimo, kuomet visa komanda planuoja galimus maršrutus. Naujos lankytinos vietos, vis papildo tavo aplankytų vietų sąrašą Lietuvoje ir pasirodo jis visai nemažas. Susipažįstam su vietos bendruomenėmis pasitinkančiomis mus su šypsenomis, istorijomis, šokiais, medelių sodinimais ir kitomis įdomiomis užduotimis. Ir viskas vainikuojama tos pačios dienos vakarą atvykus į finišą, kur begalės dalyvių dalinasi savo įspūdžiais, nuotykiais ir istorijomis“, – dalijosi patirtimi 5 ralius įveikęs Vainius Gabalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją