Pasinaudosiu proga ir pateiksiu kolegai keletą „nusikaltimo“ įrodymų. O jei būtų įdomu, galime susitikti detaliam pokalbiui prie arbatos ar kavos puodelio.

Kaip žinote, kolega, esu Europos Komisijos narys, atsakingas už sveikatą ir maisto saugą. Tenka vadovauti vienam didžiausių generalinių direktoratų Europos Komisijoje. Mano portfelis apima asmens sveikatą, visuomenės sveikatą, maisto saugą, gyvūnų gerovę, augalų apsaugą.

2017 metais, Vilniuje daviau startą ES retų ligų referencinių centrų tinklo steigimui. Tai didelis pasiekimas ir pažanga. Dabar turime 313 universitetinių ir specializuotų ligoninių, kurios susijungė į tinklą, galintį padėti gydyti retas ir komplikuotas ligas; 916 klinikinių skyrių, kurie yra tinklo daliniai; į tinklą įtrauktos 24 patologijos.

Aktyviai dirbau su šalimis narėmis, kad būtų ratifikuotas susitarimas, užkertantis kelią nelegaliai tabako prekybai. Tabako srity nuo 2014 m. iki dabar kontroliuojame Tabako direktyvos įgyvendinimą ir kaip kiekviena šalis perkėlė šią direktyvą. Tai Lietuvos pirmininkavimo ES (tuomet buvau sveikatos ministras) laimėjimas.

Daug dirbau su vakcinacijos stiprinimu. Žinau Lietuvos problemas šioje srityje. Mobilizavau ES šalis nares naudoti bendrą vakcinų pirkimo mechanizmą. Tai padėtų išspręsti vakcinų trūkumo klausimą kai kuriose šalyse narėse. Šiuo metu, esant stipriam skiepų priešininkų judėjimui, dirbu su kitų šalių ministrais ir Pasaulio sveikatos organizacija burdamas jėgas, kad sustiprintume vakcinacijos aprėpti.

Maisto saugos srityje daug pastangų įdėta į kovą su maisto švaistymu ir kontroliuojant gyvūnų sveikatos ir gerovės klausimus. Sukūriau maisto švaistymo platformą, kurioje su komanda subūrėme visas šalis nares, suinteresuotus partnerius, pateikėme metodologijas ir programų pataisas.

Taip pat įsteigiau Gyvūnų gerovės platformą, kuri apjungia ES kompetentingo lygio institucijas, verslą, mokslininkus ir asociacijas, siekiant tinkamo ES reguliavimo, keitimosi gerąja praktika, įtraukiant suinteresuotas grupes bei keliant gyvūnų gerovės standartus.

Manau, kad Lietuvos žemės ūkio ministras (ir buvę ministrai) gali patvirtinti, kad daug dirbau kovodamas su afrikiniu kiaulių maru, kuris Lietuvai ypač aktualus.

Daug pastangų dėjau ir į bakterijų atsparumo antibiotikams suvaldymą. Bakterijų atsparumas antibiotikams yra baisi problema, kasmet miršta apie 25–27 tūkstančiai žmonių, užsikrėtę tokiomis bakterijomis, kurių neįveikia jokie antibiotikai.

Tai aktualu ir Lietuvai, nes bakterijos keliauja laisvai. Labai didžiulis antibiotikų vartojimas veterinarijos, žuvininkystės, augalų sektoriuje. Šis padidintas vartojimas ir blogas supratimas privedė prie baisių pasekmių. Dirbau dėl to, kad Taryba priimtų du teises aktus dėl veterinarijos medicinos ir pašarų prisotintų medikamentais gamybos.

O daugiau, kaip minėjau, prie kavos puodelio!