Tokie pokyčiai kiekvienais metais iš mūsų kasdieninio gyvenimo vis labiau išstumia kompaktiškus fotoaparatus, nes viską „patogiau“ atlikti vienu įrenginiu. Ar telefonas iš tiesų lygu fotoaparatui? Nusprendžiau palyginti trijų brangiausių išmaniųjų telefonų – „iPhone Xs“, „Samsung Galaxy S10+“ ir „Huawei P30 Pro“ kameras su panašiai kainuojančiu fotoaparatu „Fujifilm X-T30“.

Šiuo metu „DxOmark“ specialistų geriausiai vertinamas išmaniųjų telefonų kamerų penketukas yra „Samsung Galaxy S10 5G“ (112 galinė ir 97 priekinė), „Huawei P30 Pro“ (112 ir 89), „Huawei Mate 20 Pro“ (109 ir 75), „Huawei P20 Pro“ (109 ir 72) bei „Samsung Galaxy S10+“ (109 ir 96). Dominuoja „Huawei“ telefonai, tačiau priekinė kamera „Samsung“ flagmanų labiau vertinama. Septintas yra „iPhone Xs Max“ su 105 ir 82 balais, tačiau palyginimui pasiėmiau „iPhone Xs“, nes šių abiejų telefonų kameros identiškos.

„Fujifilm X-T30“ – lengvas ir kompaktiškas

Prisipažinsiu, fotoaparatu naudojausi senokai, todėl vėl grįžti ir išbandyti sisteminį fotoaparatą, pasirodė sudėtingiau nei įsivaizdavau. Tiesiog pripratau prie išmaniųjų telefonų paprastumo ir greitai gaunamo rezultato. Padarai nuotrauką ir gali iš karto dalintis. Žinoma, rezultatas ne visada tenkina.

„Fujifilm X-T30“ – lengvas (tik 383g), kompaktiškas sisteminis fotoaparatas, turintis 26 MP „X-Trans CMOS APS-C“ jutiklį ir „X-Processor 4 Quad Core“ procesorių. 3 colių pakreipiamas jutiklinis ekranas kiek mažokas, įpratus prie 6 colių išmaniųjų telefonų ekranų, bet peržiūrėti rezultatą pakanka. Vis tiek redaguoti reikia telefonu arba kompiuteryje.

Pats fotoaparatas nėra didelis ir nešiotis buvo patogu. Naudojausi pigiausiu komplektu su „Fujijon“ XC15-45 mm F3.5-5.6 objektyvu, kuris nėra pats geriausias pasirinkimas. Patogu tai, kad jis lengvas, bet priartinimo trūksta. Fotografavau dažniausiai automatiniu režimu, tai išbandyti pilnų jo galimybių nespėjau. Kartais norėjosi sufokusuoti objektyvo pagalba, o ne spaudyti ekranėlyje, todėl iš arti kadrai ne visada pavykdavo. Skirtingai nuo išmaniųjų telefonų, padarius nuotrauka šiuo fotoaparatu vėliau ją galima apkarpyti ar išdidinti ir kokybė dėl to nenukenčia. Vienas niuansas, mažame ekranėlyje sunkiau pamatyti ar fotoaparato objektyvas švarus, todėl vėliau, žiūrint nuotraukas kompiuteryje, dėmelė gali nepatikti.

Integruotas „Wi-Fi“ ir „Bluetooth“ leidžia nuotraukas greitai perkelti į telefoną, jei yra poreikis – įkelti į socialinius tinklus. Tai galima padaryti ir naudojant adapterį, kad nuotraukos dydis nebūtų sumažinamas.

Aukščiausia filmavimo raiška yra 4K 4096 x 2160 17:9 formatu iki 30 kadrų per sekundę ir 200 Mbps. Aš rinkausi įprastą 3840 x 2160 16:9, kad galėčiau palyginti su pasirinktais telefonais.

Automatinis fokusavimas yra labai geras, nors fotoaparatas gali stebėti tik veidus, o ne tai, ką pasirinkote per jutiklinį ekraną. Maksimalus įrašymo laikas yra 10 minučių. Labiausiai pasigedau vaizdo stabilizavimo, todėl šiuolaikiniams „influenceriams“, kurie mėgsta daug filmuoti, tai didelis minusas. Reikia papildomų priemonių.

Nepatiko ir tai, kad šis „X-T30“ turi 2,5 mm mikrofono lizdą, todėl norint prijungti įprastą mikrofoną reikia naudoti adapterį. Tiesa, šis „Fujifilm“ fotoaparatas palaiko USB 3.1 jungtį, leidžiančią prijungti išorinį akumuliatorių arba įkroviklį, jei jo akumuliatorius baigia išsikrauti.

„Fujifilm X-T30“ fotoaparato kaina be objektyvo 949 eurai. Komplekte kartu su objektyvu X-XC15-45 999 eurai, su XF18-55 1299 eurai, „X-T30” su objektyvais XC15-45mm ir XC50-230mm 1199 eurai.

„Huawei P30 Pro” – technologiškai pažangiausias išmanusis, tačiau turi niuansų

„Huawei P30 Pro” turi keturias kameras: 40 MP (plataus kampo objektyvas, f/1.6 diafragma, OIS), 20 MP (itin plataus kampo objektyvas, f/2.2 diafragma) ir 8 MP (teleobjektyvas, f/3.4 diafragma, OIS). Ketvirta, „Time-of-Flight“ (TOF) kamera, yra skirta geresniam fono išliejimui.


Didžiausias šio telefono kameros privalumas yra objektyvas, galintis priartinti 5, 10 ar net 50 kartų. Kaip ir minėjau apžvalgoje, maksimaliai priartinta nuotrauka beveik nenaudojama. Smagu yra tai, kad vis dėlto rankoje ir kišenėje jau turime išmanųjį telefoną, kuris pagaliau gali priartinti be papildomo priedo. Yra situacijos, kai galutinis rezultatas nedžiugina, tačiau pats sprendimas yra labai geras. Nepatiko tai, kad ne visada nuotrauka pavykdavo iš pirmo karto. Ne visada tiksliai sufokusuodavo ar dirbtinio intelekto įsikišimas nesusitvarkydavo su spalvomis. Norint turėti tobulą kadrą, reikia pasidaryti keletą variantų.

Nors pagrindinis objektyvas turi „SuperSpectrum“ 40 MP jutiklį, kuris gamintojų teigimu padeda ryškiau perteikti spalvas bei geriau fotografuoti prasto apšvietimo sąlygomis, jį naudojame retai. Įjungus išmanųjį, nustatymuose nuotrauka daroma tik 10 MP raiška. Tuomet galima naudotis kitomis – itin plataus kampo ir teleobjektyvo kameromis. Pasirinkus maksimalią raišką šiais privalumais naudotis negalima.

Filmavimo kokybė susitvarkė, tačiau vis dar turi keletą minusų. Privalumas tas, kad pagaliau filmuojant net 4K raiška veikia stabilizatorius. To labai trūko ankstesniuose „Huawei“ flagmanuose. Kas vis dar nelabai patinka, tai plaukiojantis fokusas, o spalvos kartais būna per daug kontrastingos arba atvirkščiai – blankios. Lyginant su fotoaparatu ar kitais telefonais, spalvos dažnai atrodo nenatūralios. Pagrindiniai konkurentai leidžia filmuoti maksimalia 4K raiška ir 60 kadrų per sekundę, kai „Huawei P30 Pro” vis dar lieka prie 30.

Šis „Huawei“ flagmanas yra pigiausias iš šių trijų telefonų – kaina nuo 899 eurų.

„Samsung Galaxy S10+“ puikus automatinis HDR ir ryškios spalvos

„Samsung“ flagmanai visada pasižymėjo ne tik kokybiškais telefonais, naujaisiais techniniais parametrais, bet ir puikiomis kameromis. Tik paskutiniais metais iš Pietų Korėjos kompanijos nesulaukėme telefono, kuris mus nustebintų, o ne būtų tiesiog dar vienas geras išmanusis telefonas. Tenka pripažinti, kad kinai vis randa sukurti kažką pranašesnio už konkurentus. „Samsung Galaxy S10+“ neturi hibridinio priartinimo kaip „Huawei P30 Pro“, tačiau „DxOmark“ specialistų kameros rezultatas nenusileidžia kinų flagmanui.

„Galaxy S10+“ turi tris kameras nugarėlėje: 12 MP f/1.5-2.4 įprastą, 12 MP f/2.4 52mm teleobjektyvo ir 16 MP f/2.2 12mm itin plataus kampo, o dviguba priekinė kamera turi galimybę filmuoti 4K raiška. Tai vienintelis toks išmanusis šiai dienai. Nustatymuose verta įjungti itin plataus kampo objektyvu darytos nuotraukos korekciją. Tuomet vaizdas neatrodys toks išgaubtas.

Kas man labai patinka, tai automatinis HDR režimas. Jis veikia idealiai. Aišku, galėtų šį pasirinkimą (įjungti arba išjungti) leisti padaryti fotografuojant, o ne klaidžiojant nustatymuose. Portreto režimu fotografuojant nenaudojamas dvigubas priartinimas, o fono išliejimas atrodo gerai. Su atnaujinimu atsirado atskiras nakties fotografavimo režimas ir tai labai pagelbėja tamsiu paros metu.

Filmavimo kokybė „Samsung“ telefonu visada buvo geresnė už „Huawei“ flagmanus, todėl ir šį kartą ji puiki. Maksimali raiška 4K 60 kadrų per sekundę, tik tuomet neveikia vaizdo stabilizavimas bei negali naudotis priartinimu ir itin plataus kampo kamera. Tiesa, fotografuojant pasirinkus dvigubą priartinimą ir perjungus kamerą į filmavimą, tuomet vaizdas ir išlieka priartėjęs.

Norint stabilaus ir maksimaliai gero vaizdo, reikia rinktis 4K 30 kadrų per sekundę. Tokią kokybę pasirinkus, galima išbandyti ir naują filmavimo formatą – „HDR10+“ vaizdo įrašą, kuris optimizuoja spalvas ir kontrastą. Tik tuomet negalėsite juo pasidalinti „Messenger“ programėle. Šis formatas dar nėra draugiškas su kitais įrenginiais ir programėlėmis.

Šio „Samsung Galaxy S10+” kaina be nuolaidos 1009 eurai.

„iPhone Xs“ – greitai, tiksliai ir arčiausiai realybės

Šiuo atveju „iPhone Xs“ su dviguba 12 MP pagrindine kamera atrodo kiek technologiškai pasenęs išmanusis. Itin plataus kampo objektyvas suteikia universalumo ir neabejotinai rugsėjį visi „iOS“ sistemos naudotojai galės džiaugtis triguba kamera „iPhone“ modelyje ir galbūt vienas iš objektyvų suteiks tokią galimybę.

Pats „iPhone Xs“ telefonas labai kompaktiškas ir patogus valdyti net viena ranka. Kameros programėlė paprasta ir naudotis ja nekyla jokių sunkumų. Verta atkreipti dėmesį, kad įjungus išmanųjį, nustatymuose yra parinktas „High-Efficiecy“ formatas, kuris vėliau gali sukelti nepatogumų. Jei esate ištikimas „Apple“ produkcijos gerbėjas ir naudojatės vieninga sistema, tuomet viskas gerai. Jei kompiuteris su „Windows“ operacine sistema, tai naujas video ir foto formatas gali „nedraugauti“ su montavimo programomis. Aš vis dar naudoju „most compatible“, kad būtų plačiau pritaikomas.

Tiesa, naujas formatas leidžia taupyti jūsų telefono atmintį, nes nuotraukos dydis užima dvigubai mažiau vietos nei įprastu būdu fotografuojant. Vaizdas, kuris paprastai užima 3 MB vietos kaip JPEG failas, tai „HEIVC“ formatu reikės maždaug 1,5 MB.

Maksimali raiška, kuria galima filmuoti „iPhone Xs“ telefonu yra 4K 60 kadrų per sekundę. Tik tuomet naudojamas „HEIVC“ formatas, o įprastu, labiau suderinamas vaizdo failas su H.264 kodeku, maksimali raiška 4K 30 kadrų per sekundę.

Kaina „iPhone Xs“ prasideda nuo 1179 eurų. Dėkoju „iDeal“ salonui „Panoramoje“ už šį telefoną palyginimui.

Apibendrinimas

Peržiūrėdamas nuotraukas kompiuteryje ir atrinkinėdamas jas straipsniui pastebėjau, kad mažiausiai problemų buvo su „Samsung Galaxy S10+“ ir „iPhone Xs“. Šie telefonai padarydavo geras nuotraukas iš karto ir papildomi kadrai buvo tiesiog dėl ramybės. „Huawei P30 Pro“ telefonu darytos nuotraukos ne visada tiksliai sufokusuodavo iš arti. Dirbtiniu intelektu veikianti kamera šiame telefone turi privalumų, bet kartais jie tiesiog netenkindavo. Labiausiai užkliuvo spalvos „P30 Pro” – toliausiai nuo to, ką akis mano realybėje. Mano manymu, „Fujifilm X-T30“ geriausiai susitvarkė su spalvomis, kurias vėliau lengviau redaguoti.

Tiems, kurie renkasi „iPhone“ telefonus, nelabai aktualūs „Android“ flagmanai. Šie vartotojai labiau pripratę prie pačios operacinės sistemos ir pradėti naudotis kita tiesiog per sudėtinga. Technologiškai „iPhone Xs“ nėra pažangiausias, bet jis vienas greičiausiai veikiančių išmaniųjų. Tenka pripažinti, kad šio telefono kamera atrodo nuobodžiausia, bet rezultatas išties puikus. Spalvos atrodo natūralios, o video kokybė man asmeniškai vis dar pati geriausia tarp visų išmaniųjų telefonų. Tiesa, retkarčiais geltonos spalvos būna per daug.

„Fujifilm X-T30“ darytų nuotraukų rezultatas priklauso nuo sugebėjimų ir objektyvų, kuriuos galima keisti. Tai kelia paties įrenginio kainą, bet rezultatas gali būti daug geresnis nei telefonų. Apskritai, spalvos, darytos fotoaparatu, arčiausiai realybės. Taip vietomis reikia šiek tiek pakoreguoti su redagavimo programomis, bet rezultatas bus patrauklesnis nei išmaniųjų telefonų. Galima rinktis nuotraukos failo formatą ar dydį. Taip pat naudoti skirtingus objektyvus pagal poreikius ir situaciją. Geriausia yra tai, kad padarius nuotrauka vėliau redaguojant išsaugoma geresnė kokybė nei išmaniųjų telefonų.

Geriausias išmanusis telefonas yra tas, kuriuo naudojatės šiuo metu. Jei turite vieną ir nelyginate su kitais, tai nuotraukos ir spalvos atrodo taip, kaip ir turėtų atrodyti. Visai kita situacija, kai sudedi vienas šalia kito. Tuomet skirtumai ir išryškėja, tačiau be abejonės, šie trys flagmanai ir fotoaparatas turi savo pirkėją ir naudotoją. Džiugu, kad turime ir galime iš ko rinktis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)