Oro pajėgų Centrinės vadovybės paskelbtose nuotraukose matyti bombonešiai „B-52H Stratofortress“, ketvirtadienį vakare atvykstantys į al Udeido oro pajėgų bazę Katare.

Kiti lėktuvai trečiadienį nutūpė neskelbiamoje vietoje „Pietvakarių Azijoje“, nurodė JAV oro pajėgos. Praeityje JAV kariškiai savo buvimą al Zafros oro pajėgų bazėje Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) ir al Udeido bazėje yra pavadinę dislokavimu „Pietvakarių Azijoje“.

Oro pajėgos nurodė, kad lėktuvai atskrido iš 20-osios bombonešių eskadrilės Barksdale'o oro pajėgų bazėje Luizianoje.

Sekmadienį Baltieji rūmai paskelbė, kad į Persijos įlanką Irano grėsmei atsverti nusiųs lėktuvnešio „USS Abraham Lincoln“ kovinę grupę ir bombonešių. Ketvirtadienį „USS Abraham Lincoln“ pakeliui į regioną praplaukė Sueco kanalą.

Prezidento Donaldo Trumpo administracija nepateikė konkrečių detalių dėl Irano keliamos grėsmės.

Trečiadienį Iranas paskelbė, kad įšaldys dalį savo įsipareigojimų pagal 2015 metų daugiašalį susitarimą dėl jo branduolinės programos, iš kurio prieš metus pasitraukė Jungtinės Valstijos.

Iraniečių prezidentas Hassanas Rouhani davė Europos lyderiams 60 dienų surasti būdą apsaugoti Iraną nuo JAV sankcijų jo ekonomikai ir naftos pramonei, ir sakė, kad priešingu atveju Teheranas pradės sodrinti uraną laipsniais, artimesniais ginklų lygiui.

Europos Sąjunga ketvirtadienį paragino Iraną gerbti tarptautinį susitarimą dėl Teherano branduolinių ambicijų apribojimo ir pridūrė, kad blokas siekia toliau prekiauti su šia šalimi nepaisydamas JAV sankcijų. Tačiau kol kas ES ir jos narės nepateikė jokių naujų planų.

D. Trumpas savo ruožtu sakė norintis pasikalbėti su Irano lyderiais.

„Kalbant apie Iraną, norėčiau, kad jie man paskambintų“, – ketvirtadienį Baltuosiuose rūmuose žurnalistams sakė D. Trumpas.

Iranas, kuris praeityje yra sakęs, jog atmetė D. Trumpo prašymų susitikti, jokios reakcijos kol kas nepateikė.