Manoma, kad golfas gimė Škotijoje dar XV-ame amžiuje, tačiau į Lietuvą jis atkeliavo tik XXI-ojo pradžioje. Į mūsų šalį šią vieną populiariausių sporto šakų „atvežė“ jo ekselencija Valdas Adamkus, 2000-aisiais padėjęs suprojektuoti pirmąjį Lietuvoje golfo aikštyną.

Visgi prasiskinti kelio į lietuvių širdis šiai sporto šakai vis dar neleidžia ją apgaubę mitai.

„Požiūris vis tik yra išlikęs senesnis, nepaisant to, kad šiuolaikinis golfas yra prieinamas kiekvienam, – atsiduso J. Budrikis, pats golfą žaisti pradėjęs nuo 14-os metų. – O mitas susidaręs dėl to, kad per filmus bandoma rodyti prabangą ir rėmėjai dažnai yra prabangesnio vardo. Vis tik paskutiniu metu tai keičiasi – galiu pasakyti, kad dabar golfas tarp 50 populiariausių pasaulio sportų yra vienas iš pigesnių.“

„Mane labai nustebino, kad tai nėra taip brangu, – prisipažino muzikantas V. Bareikis. – Iš tikrųjų susidaro įspūdis, kad pažaisti golfą reikia bent 100 eurų, o iš tikrųjų už tikrai ne daug pinigų galima labai smagiai praleisti laiką.“

Iš viso Lietuvoje yra 6 privatūs golfo aikštynai, iš kurių net 5 atitinka visus oficialius pasaulinius standartus ir juose rengiamos įvairios varžybos bei čempionatai. Jie visi pasižymi tinkamomis įvairiomis natūraliomis gamtinėmis sąlygomis: tvenkiniais, vandens protakomis, smėlynais, kalvomis. Vieną tokių išbandė ir V. Bareikis su D. Belickaitė.

Dalia Belickaitė / FOTO: Lteam/E.Žaldaris

„Man be galo patiko, – susižavėjimo neslėpė Vidas. – Aš užsiimu aktyviu ir agresyviu sportu karatė, todėl man dažnai trūksta kažko ramaus, medituojančio. Iš pirmo žvilgsnio susidaro įspūdis, kad golfas – tik kamuoliuko mušinėjimas, tačiau prisideda ir vaikščiojimas tarp duobučių, ir buvimas gamtoje, ir daug mąstymo, strategavimo. O ir niekas varu nevaru – tai labai patiko, nes kartais pavargsti nuo tokio sporto kuriame viską turi atlikti kuo greičiau.“

„Žaidžiant krepšinį kantrybės reikia mažiau, nes gali ir daugiau emocijų parodyti, ir pasistumdyti, o golfe yra vidinė kova su savimi, bandymas susitvarkyti su mintimis, galvojimas ką kaip padaryti, kad nusiramintum ir įmuštum kamuoliuką: juk vis tiek emocijos užplūsta, kai galvoji ir spaudi save – tai persiduoda į patį mušimą. Čia daug psichologijos, todėl tikrai buvo įdomu save išbandyti tokiame sporte“, – šypsodamasi įspūdžiais dalijosi Dalia, prisiminusi trenerio užduotį pataikyti kamuoliuką į įkalnėje esančią duobutę, kuri pareikalavo ir kantrybės išbandymo.

Golfas yra unikalus tuo, kad jį kartu žaisti gali bet kokio amžiaus žmonės – pasivaržyti tarpusavyje ir smagiai praleisti laiką gali visi šeimos nariai.

Visgi tokių sporto šakų yra toli gražu ne viena. Daugelis apie jas žino labai nedaug arba išvis net nėra girdėję. Būtent dėl to Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) kviečia birželio 1-ąją atvykti į Klaipėdą ir atrasti savo sporto šaką.

Vidas Bareikis, Dalia Belickaitė, Juozapas Budrikis / FOTO: Lteam/E.Žaldaris

Olimpinėje dienoje šiemet bus rekordinis skaičius – net 100 – nemokamų sporto veiklų. Kiekvienas renginio svečias specialioje registracijos palapinėje galės atsiimti nemokamą dalyvio pasą – bilietą, leisiantį išbandyti įvairias sporto šakas ir tuo pačiu rinkti taškus, kuriuos dienos pabaigoje bus galima iškeisti į medalius, LTeam ir rėmėjų suvenyrus bei prizus.

„Aš kaip mažas vaikas pajutau azartą ir netgi pabandysiu visas 100 išbandyti – visur bėgsiu, visur bandysiu, galbūt suspėsiu, – sužinojusi apie didžiausią Lietuvos sporto šventę sau tikslą užsibrėžė krepšininkė ir „Žalgiris TV“ laidų vedėja D. Belickaitė. – Tai puiki proga atrasti savo mylimą sporto šaką, linksmai praleisti laiką su artimaisiais ir draugais bei pasisemti daug sportinės patirties. O galbūt šiame renginyje savo sportinį kelią pradės ir ateityje Lietuvą garsinsiantys atletai.“

Šventės dalyviai taip pat galės pasivaržyti „Affidea“ 5 km bei 10 km bėgimuose ar mėgėjiškos žūklės varžybose bei stebėti breiko turnyrą ar jėgos ištvermės varžybas „LTeam Throwdown“. Renginį vainikuos vienos populiariausių Lietuvos atlikėjų Monikos Pundziūtės-Monique koncertas, o vakare Baltijos jūros paplūdimyje bus surengtos sveikuoliškos dūzgės.

Iki šiol LTOK Olimpinę dieną rengė Vilniuje, Kaune, Alytuje, Šiauliuose ir Panevėžyje, bet šįsyk didžiausia Lietuvoje sporto šventė visus šalies sporto mylėtojus pirmą kartą suburs Klaipėdoje. Uostamiestyje tikimasi sulaukti lankomumo rekordo, kuris po praėjusių metų renginio siekia 28 tūkstančius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)