2019 m. numatyta kvietimo suma sudaro apie 4 mln. eurų – iš viso iki 2022 m. bus paskirstyta 14 mln. eurų ES fondų lėšų.

Fiziniam asmeniui bus kompensuojama 50 proc. sumos, kuri yra paskaičiuojama padauginus įsigyto įrenginio galingumą kilovatais (kW) iš fiksuotų vieno kilovato galios įkainių. Pavyzdžiui, įsirengus 20 kW granulinį 5 klasės biokuro katilą, galima gauti apie 1500 eurų, o 10 kW galios oras-vanduo šilumos siurblį (be integruoto boilerio) - apie 2668 eurų kompensaciją.

Gyventojai, norintys gauti paramą, turės užpildyti paprastą registracijos formą, kurią bus galima rasti Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) svetainėje, ir kvietime nurodytu būdu pateikti APVA.

Registracijos formas bus galima teikti iki birželio 10 d. Visos registracijos formos, kurias gyventojai pateiks per šį laikotarpį, bus vertinamos tik pagal patvirtintus projektų atrankos kriterijus ir jų pateikimo laikas vertinimui įtakos neturės.

Ar gavo finansavimą seno katilo keitimui, gyventojai sužinos liepos viduryje.

„Pasikeitę senus šilumos gamybos įrenginius į naujus, gyventojai galės efektyviau savo namuose gaminti šilumos energiją, mažinti išlaidas kurui, o aplinka bus teršiama mažiau. Tai yra vienas iš kertinių mūsų energetikos tikslų“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Pasinaudoti parama galės visi individualių vieno ar dviejų butų gyvenamųjų arba sodo namų savininkai. Svarbi sąlyga – pastatai turės būti užbaigti ir įregistruoti Registrų centro Nekilnojamojo turto registre prieš penkerius arba daugiau metų nuo kvietimo teikti registracijos formas dienos.

Parama bus skiriama gyventojams, senuosius katilus keičiantiems į efektyvesnius, atsinaujinančius išteklius šilumai gaminti naudojančius įrenginius – 5 klasės biokuro katilus arba šilumos siurblius.

Fiziniam asmeniui bus kompensuojama 50 proc. sumos, kuri yra paskaičiuojama padauginus įsigyto įrenginio galingumą kilovatais (kW) iš fiksuotų vieno kilovato galios įkainių (juos rasti galima šiame dokumente). Pavyzdžiui, įsirengus 20 kW granulinį 5 klasės biokuro katilą galima gauti apie 1500 eurų, o 10 kW galios oras-vanduo šilumos siurblį (be integruoto boilerio) – apie 2668 eurų kompensaciją.

Gyventojai, norintys gauti paramą, nuo gegužės 10 d. iki birželio 10 d. turės užpildyti paprastą registracijos formą, kuri bus patalpinta Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) svetainėje ir kvietime nurodytu būdu pateikti APVA.

Dar viena svarbi sąlyga – parama nebus skiriama jau užbaigtiems projektams, kas reiškia, kad įrenginiai turės būti sumontuoti tik po to, kai APVA buvo pateikta registracijos forma.

Registracijos formas galima bus teikti visą mėnesį – iki birželio 10 d. Visos registracijos formos, kurias gyventojai pateiks per šį laikotarpį, bus vertinamos tik pagal patvirtintus projektų atrankos kriterijus ir jų pateikimo laikas vertinimui įtakos neturės.

Ši sąlyga taip pat galioja ir saulės elektrinių įrengimui skirtai paramai, kuriai gauti paraiškas taip pat reikės teikti APVA nuo gegužės 10 d. iki birželio 10 d.

Priėmus visas gyventojų registracijos formas, maždaug per mėnesį jos bus įvertintos ir gyventojai bus informuoti apie tai, ar jiems skirtas finansavimas. Tad gyventojai liepos viduryje jau žinos, ar gavo finansavimą seno katilo keitimui.

Gavę teigiamą sprendimą, gyventojai turės iki 2020 m. kovo 10 d. pasikeisti katilą bei pateikti APVA išlaidų kompensavimo prašymą. Kartu taip pat reikės pateikti dokumentą, įrodantį, kad senasis katilas buvo atiduotas atliekų tvarkytojams. Lėšos bus išmokėtos per 60 dienų nuo išlaidų kompensavimo prašymo pateikimo dienos.

Ką būtina žinoti

Pagal skaitytojų klausimus DELFI Energetikos ministerijai uždavė kelis klausimus, patikslinančius, kas ir kaip realiai gali pretenduoti į šią paramą.

– Kas gali pretenduoti į paramą. Yra terminas „anksčiau kaip prieš 5 metus kai buvo registruotas". Tai reiškia tik naujos statybos namai, iki penkerių metų, ar namai, statyti prieš 5 ir daugiau metų?

Pretenduoti gali fizinis asmuo, nuosavybės teise valdantis gyvenamosios paskirties (vieno arba dviejų butų) pastatą arba sodų paskirties pastatą (sodo namą), kurio statyba teisės aktų nustatyta tvarka yra užbaigta ir pastatas yra įregistruotas VĮ Registrų centro Nekilnojamojo turto registre ne mažiau kaip 5 metus nuo kvietimo teikti registracijos formas dienos. Paprasčiau tariant, senesni nei 5 metų namai, kurie Nekilnojamojo turto registre registruoti.

– Kokių tiksliai dokumentų reikės siekiant paramos ir kokios piliečių kategorijos gali pretenduoti. Pavyzdžiui, ar ar reikia būti registruotam tame name, kuriame planuojama keisti katilą.

Pretendentas į finansavimą turės užpildyti registracijos formą, kurioje reikės nurodyti vardą, pavardę, namo unikalų numerį, seno katilo (kurį ketina pakeisti) naudojamo biokuro rūšį, taip pat turės pažymėti, kokį naują įrenginį diegsis (katilą ar siurblį), nurodyti naujo įrenginio galingumą kilovatais, naujo įrenginio naudingumo koeficientą.

Be užpildytos registracijos formos, taip pat reikės pateikti seno katilo nuotrauką. Pretenduodamas į finansavimą, fizinis asmuo turi būti gyvenamojo ar sodo namo savininku, tačiau tai pagrindžiančių dokumentų neturi pateikti – šie duomenys bus patikrinti Nekilnojo turto registre. Name turi būti įdiegtas neefektyviai biomasę naudojantis katilas, kuris bus keičiamas. Finansavimo negalės gauti gyvenamojo arba sodo namo, kuris yra prijungtas prie centralizuotai tiekiamos šilumos sistemos, savininkas.

– Kadangi kalbama apie registraciją Registrų centre, kaip bus tokioje situacijoje, jei žmogus namą, kuris pagal statybos metus tinka paramai, įsigijo prieš metus ir tuo pačiu užregistravo Registrų centre. Į paramą jis galės pretenduoti ar ne?

Fiziniam asmeniui nėra keliamas reikalavimas bent 5 metus savo nuosavybėje būti išlaikius namą. Šis reikalavimas galioja pastato užbaigtumui. Fizinis asmuo turi būti namo savininku registracijos formos pateikimo metu. Nesvarbu, kas buvo savininku iki registracijos formos pateikimo, svarbu, kad gyvenamasis namas arba sodo namas būtų užbaigtas statyti ir įregistruotas Nekilnojamojo turto registre ne mažiau kaip 5 metus nuo kvietimo teikti Registracijos formas dienos.

– Pateikiant dokumentus reikia pateikti katilo nuotrauką. Ar bus remiamas tik katilų, ar ir krosnių keitimas?

Galima keisti ir krosnis, tačiau ji turi tiekti šilumą į vandens pagrindu veikiančią sistemą. Pateikiant katilo nuotrauką, gerai būtų pateikti ir sistemos nuotrauką (prijungtų radiatorių).

Kokius katilus galima pirkti

Neefektyvius biomasę naudojančius katilus galima keisti į:

naują biokuro (granulinį nekombinuotą) katilą, atitinkantį 5 klasės efektyvumo ir emisijų išmetamų teršalų reikalavimus pagal Lietuvos standartą LST EN 303-5:2012 „Šildymo katilai. 5 dalis. Rankomis ir automatiškai pakraunami kietojo kuro šildymo katilai, kurių vardinė šiluminė galia iki 500 kW. Terminija, reikalavimai, bandymai ir ženklinimas“. Tik katilo degiklio pakeitimas nėra finansuojamas;

šilumos siurblį, kurio energijos šaltinis yra geoterminė energija, energijos šaltinio paskirstymo terpė vanduo (žemė-vanduo), o sezoninis naudingumo koeficientas (SCOP) ne mažesnis kaip 3,5;

šilumos siurblį, kurio energijos šaltinis yra hidroterminė energija, energijos šaltinio paskirstymo terpė vanduo (vanduo-vanduo), o sezoninis naudingumo koeficientas (SCOP) ne mažesnis kaip 3,5;

šilumos siurblį, kurio energijos šaltinis yra aeroterminė energija, energijos šaltinio paskirstymo terpė vanduo (oras-vanduo), o sezoninis naudingumo koeficientas (SCOP) ne mažesnis kaip 3,0.

kombinuoti siurbliai su dujom ir skystu kuru netinkami finansuoti.

SVARBI INFORMACIJA DĖL BIOKURO KATILŲ! Šios priemonės pagrindinis tikslas yra energijos efektyvumo didinimas namų ūkiuose, tačiau siekiama taip pat prisidėti ir prie oro taršos mažinimo. 5 klasės efektyvumo ir emisijų išmetamų teršalų reikalavimuose pagal Lietuvos standartą LST EN 303-5:2012 „Šildymo katilai. 5 dalis. Rankomis ir automatiškai pakraunami kietojo kuro šildymo katilai, kurių vardinė šiluminė galia iki 500 kW. Terminija, reikalavimai, bandymai ir ženklinimas.” rankomis pakraunamų katilų išmetamų teršalų kiekiai didesni nei automatiškai, todėl turi būti remiamos tik mažiausiai taršios technologijos, t. y. granuliniai katilai , kurie yra mažiausiai taršūs, palyginus su kitais 5 klasę atitinkančiais katilais. Atsižvelgiant į tai, bus finansuojami tik nekombinuoti automatiškai pakraunami biokuro granuliniai katilai pagal fiksuotųjų įkainių nustatymo tyrimo ataskaitoje nustatytus 1 kW įkainius.

Katilų keitimas

Svarbiausi aspektai siekiant gauti paramą:

1. 2019 m. numatyta kvietimo suma sudaro apie 4 mln. eurų – iš viso iki 2022 m. bus paskirstyta 14 mln. eurų ES paramos lėšų.

2. Kvietimas teikti paraiškas gauti paramai senų ir neefektyvių šilumos gamybos įrenginių keitimui namų ūkiuose bus skelbiamas nuo gegužės 10 d.

3. Gyventojai, norintys gauti paramą turės užpildyti paprastą registracijos formą, kuri bus patalpinta Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) svetainėje.

4. Registracijos formas galima bus teikti iki birželio 10 d.

5. Priėmus visas gyventojų registracijos formas, maždaug per mėnesį jos bus įvertintos ir gyventojai bus informuoti apie tai, ar jiems skirta parama.

6. Gavę teigiamą sprendimą, gyventojai turės iki 2020 m. kovo 10 d. pasikeisti katilą bei pateikti APVA išlaidų kompensavimo prašymą.

7. Lėšos bus išmokėtos per 60 dienų nuo išlaidų kompensavimo prašymo pateikimo dienos.

8. Svarbi sąlyga – pastatai, kuriuose keičiami seni katilai turės būti įregistruoti Registrų centro Nekilnojamojo turto registre prieš penkerius arba daugiau metų nuo kvietimo teikti paraiškas dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)