Pratybų tikslas esą buvo įvertinti gynybinių dalinių gebėjimą greitai reaguoti. Šiaurės Korėja, Pietų Korėjos generalinio štabo duomenimis, jau ketvirtadienį paleido dvi - greičiausiai trumpojo nuotolio - raketas. JAV tą pačią dieną paskelbė, jog konfiskavo Šiaurės Korėjos laivą, nes tai buvo sankcijų pažeidimas.

Tai gali sukelti naują įtampą tarp Šiaurės Korėjos ir JAV. Seulas Šiaurės Korėjos ginklų bandymus vadina Pchenjano mėginimu didinti spaudimą JAV.

Po to, kai vasarį Vietname žlugo antrasis JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Kim jong-uno viršūnių susitikimas, nesaugumas regione išaugo.

Areštuotas Šiaurės Korėjos krovininis laivas

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį paskelbė, kad šalies teritorijoje buvo areštuotas šiaurės korėjiečių krovininis laivas, galimai pažeidęs tarptautinių sankcijų režimą, eksportuodamas anglis ir importuodamas mašininę įrangą.

JAV areštuotas Šiaurės Korėjos laivas

„Mūsų biuras atskleidė Šiaurės Korėjos schemą, leidžiančią jai tonomis eksportuoti aukštos kokybės anglis pirkėjams užsienyje, slepiant jos laivo „Wise Honest“ kilmę“, – pareiškime cituojamas JAV prokuroras Geoffrey Bermanas.

„Ši schema net tik leido Šiaurės Korėjai vengti sankcijų, bet ir panaudojant „Wise Honest“ importuoti į Šiaurės Korėją sunkiąją techniką“, – nurodė G. Bermanas.

Donaldas Trumpas ketvirtadienį pareiškė, kad „labai rimtai“ analizuoja situaciją Šiaurės Korėją, po to, kai Seule viešint amerikiečių pasiuntiniui Pchenjanas paleido dvi raketas.

„Dabar labai rimtai tai aiškinamės. Ten buvo mažesnės raketos, mažo nuotolio raketos, (bet) niekas dėl to nesidžiaugia“, – žurnalistams sakė D. Trumpas.

„Santykiai tęsiasi, bet pažiūrėsime, kas bus, – pridūrė jis. – Žinau, kad jie (šiaurės korėjiečiai) nori derėtis, kalba apie derybas, bet nemanau, kad jie yra pasirengę deryboms“.