„Tai, ką darome dabar, yra kova už demokratiją ir mobilizacija už demokratiją. Visa tai, žinoma, taps revoliucija, kai mes ją galutinai įvykdysime“, – naujienų agentūrai AFP sakė Ekremas Imamoglu.

Turkijos vyriausioji rinkimų komisija pirmadienį anuliavo kovo 31-ąją įvykusių Stambulo mero rinkimų rezultatus, prezidento Recepo Tayyipo Erdogano valdančiajai partijai įžvelgus „rimtą korupciją“ skaičiuojant balsus.

„Septyni (rinkimų komisijos) nariai taps juodąja dėme istorijoje, bet mūsų atsakomybė – tai pataisyti. Mes tęsiame kovą“, – pareiškė E. Imamoglu, atstovaujantis pagrindinei opozicinei Respublikos liaudies partijai (CHP).

„Tikėjausi, kad jie atliks savo darbą, bet jie to nepadarė“, – pridūrė jis, kalbėdamas savo biure Stambulo pakraštyje.

Šio Turkijos ekonomikos centro praradimas buvo didelė nesėkmė R. T. Erdoganui ir jo partijai, kuriai miesto finansiniai ištekliai leisdavo remti savo šalininkų tinklą.

Tai buvo pirmas kartas, kai opozicija per pastaruosius 25 metus perėmė Stambulo kontrolę. Šis įvykis buvo itin skausmingas R. T. Erdoganui, kuris kadaise pats vadovavo šiam 15 mln. gyventojų turinčiam didmiesčiui.

Paklaustas, kokių priemonių imsis CHP, kad užkirstų kelią pažeidimams per birželio 23 dieną numatytus pakartotinius rinkimus, E. Imamoglu pabrėžė: „Būsime labai atsargūs.“

„Atkakliai kovosime. Pamatysite, kad prie šio proceso prisidės šimtai tūkstančių žmonių. Jie atliks savo pareigą prie balsadėžių“, – pareiškė jis AFP.

„Tūkstančiai, šimtai tūkstančių teisininkų – ne tik iš Stambulo, bet ir iš visos Turkijos – padės kontroliuoti procesą, kurio galutinis tikslas yra užtikrinti, kad nebūtų padaryta jokių klaidų“, – pridūrė E. Imamoglu.

Daugelis socialinių tinklų vartotojų, tarp jų – verslininkai ir artistai, išsakė paramą E. Imamoglu šūkiais „Viskas bus gerai“.

„Tai yra įrodymas, kad Turkija tiki demokratija. Ši valstybė myli laisvę“, – apie šią šalininkų kampaniją kalbėjo opozicijos politikas.

Rinkimų rezultatų anuliavimą sukritikavo net kai kurie buvę R. T. Erdogano sąjungininkai iš valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP).

Pavyzdžiui, buvęs premjeras Ahmetas Davutoglu antradienį parašė socialiniame tinkle „Twitter“ tokią žinutę: „Didžiausia nesėkmė politiniams judėjimams yra ne pralaimėjimas rinkimuose, o moralės viršenybės ir socialinės sąžinės netekimas“.

Turkijos sąjungininkai Vakaruose taip pat išreiškė susirūpinimą dėl rinkimų Stambule, o Berlynas pavadino turkų rinkimų komisijos sprendimą „nesuvokiamu“.

Paklaustas, ar dabartinė opozicijos kampanija turi pakankamą impulsą, kad parūpintų E. Imamoglu prezidento postą, politikas atsakė: „Laikas parodys.“

„Šiuo metu mūsų tikslas yra Stambulo mero postas. Norime valdyti Stambulą, – sakė jis. – Norime susigrąžinti tai, ką jau buvome laimėję.“