Aštrių žodžių laiške R. Karbauskis negaili ir konservatoriams, ir premjero konkurentams rinkimuose I. Šimonytei bei G. Nausėdai, ir prezidentei Daliai Grybauskaitei. Kad tokį laišką LVŽS nariams siuntė, DELFI patvirtino pats R. Karbauskis.

„Toks sprendimas (trauktis į opoziciją – DELFI) pasirinktas realiai vertinant dabartinę situaciją. Seimo, kaip institucijos, darbas su konservatorių remiamu arba jų deleguotu Prezidentu (-e), iš esmės būtų sunkiai įmanomas ar net destabilizuotas. Jau dabar yra deklaruojama, kad visos LVŽS vykdomos reformos bus stabdomos, o Prezidento institucija turi tam visus teisinius, ne tik politinius, svertus – veto teisę. Lygiagrečiai viešoji erdvė yra užpildyta neigiamais komentarais apie LVŽS. Visus mūsų darbus, kuriuos mums delegavo Lietuvos žmonės ir kuriuos mes dirbame, vykdydami savo įsipareigojimus jiems, pseudopolitologai ir „nuomonių formuotojai“ stengiasi nustumti į paraštes, kaip nereikalingus ir nereikšmingus. Mums ir visuomenei bandoma įteigti, kad valdžioje esame nepageidaujami“, – laiške rašo R. Karbauskis.

Jis teigia, kad partija neturi finansinių išteklių kovoti su neva prieš ją nukreipta „milžiniška propagandos banga“. Tokią informaciją, anot „valstiečių“ lyderio, skleidžia tie, kuriuos tiesiogiai palietė valdančiųjų priimti politiniai sprendimai.

„Tai nepatenkintieji atliekamais tyrimais, kuriais siekiama išsiaiškinti, kas ir kodėl nuskurdino Lietuvos žmones, kas iš to pasipelnė. Mumis nepatenkinti ir tie, kurių pelnus sumažino priimti sprendimai dėl alkoholio ir vaistų. Nelaimingi ir tie, kuriems buvo užkirsti praminti takeliai į valdžios institucijas, slapta ir ne visada teisėtais būdais vykdžiusioms lobistinę veiklą asocijuotoms struktūroms. Pyksta „tulpių pašto“ herojai ir jų finansuotojai“, – rašoma bendrapartiečiams išsiųstame laiške.

R. Karbauskis rašo, kad „valstiečių“ darbai gali „užkirsti kelią korupcijai, padėti Lietuvos žmonėms atsikovoti prarastus ir šešėlyje paskendusius pinigus, užtikrinti visiems vienodą teisingumą. Tai, įsitikinęs jis, nebūtų įmanoma, jei valdytų konservatoriai.

„Ar tai būtų įvykę, jei dabar valdžioje būtų konservatoriai? Šiandien galiu drąsiai atsakyti – ne.

Esame nepatogūs, nes priešinamės klanui, praskolinusiam Lietuvą, pavertusiam ją korumpuotų politikų ir valdininkų rojumi, o paprastus žmones privertusiam nusivilti savo Tėvyne, emigruoti“, – laiške rašo R. Karbauskis.

Jis taip pat teigė, kad „valstiečiams“ dirbti „su konservatorių kandidatais“ neįmanoma. R. Karbauskis nepraleido progos įgelti ir D. Grybauskaitei.

„Vakar vykusiame frakcijos posėdyje buvo išsakytos mintys, jog mes niekada nesutiksime dirbti su Prezidentu, kurio kabineto duris kojomis atidarinėtų politinės korupcijos bylos dalyviai ar kitos verslo grupės, kuris jiems leistų toliau lobti iš visų Lietuvos žmonių. Dėl šių priežasčių su konservatorių kandidatais į Prezidentus ir kitus valstybei svarbius politinius postus mums ne pakeliui. Toks darbas neįmanomas. Ar pakeliui Lietuvos žmonėms – jie atsakys atiduodami savo balsus.

Konservatoriai ir Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė visomis išgalėmis stengiasi įrodyti, esą mes blefuojame ir iš tiesų nesitrauksime iš valdžios, jeigu pralaimėsime rinkimus. Tai netiesa. Šiandien noriu dar kartą priminti, kad mes, LVŽS, esame žodžio žmonės. Mes visada darome tai, ką pažadame. Jeigu Tauta mano, kad esame teisinga valdžia, ji tai išreikš parodydama savo pasitikėjimą mumis. Žmonių balsai mums bus ženklas, kad turime tęsti pradėtus darbus. Jeigu Tauta nuspręs kitaip – pasitrauksime, nes valdžia mums nėra tikslas savaime“, – rašoma laiške.

R. Karbauskis bendražygius taip pat ragino, kol dar yra laiko, agituoti už Saulių Skvernelį.

Reakcijos nebuvimas reiškia absoliutų palaikymą

Susisiekus su R. Karbauskiu šis paaiškino, kad tokio laiško reikėjo dėl aiškumo ir tam, kad motyvuotų bendražygius sudėti visas pastangas kviečiant palaikyti S. Skvernelį.

„Tai yra skatinimas likus kelioms dienoms padaryti viską, kad visuomenė žinotų, kad tai nėra spaudimas, kad tai yra pozicija ir mes jos tikrai laikysimės“, – teigė R. Karbauskis.

Paklaustas, ar iš partijos narių sulaukė kokių nors reakcijų ar atsakymų, R. Karbauskis patikino, kad partija jį palaiko, nes reakcijos nebuvo jokios.

„Absoliutus palaikymas. Reakcijos nebuvimas yra absoliutus palaikymas. Skyrių pirmininkai skambintų, kažką tai sakytų, bet pas mus yra taip, jeigu visi pritaria, mes tada ramiai, kaip pasakyti, nebūna reakcijos, jeigu pritaria“, – partijoje vyraujančią nuostatą aiškino R. Karbauskis.

R. Karbauskis DELFI teigė, kad dėl savo plano trauktis į opoziciją S. Skvernelio nesėkmės atveju atsisakyti nežada, savo žodžių vykdymą jis pavadino „garbės reikalu“.

„Mes pasakėm savo žodį, (…) mes niekada savo žodžių nelaužom, čia garbės reikalas. Man keista labai, kad žmonės, kurie mane pažįsta tiek metų, gali pagalvot, kad aš galiu vieną pasakyt, o kitką padaryt. Taip niekada nėra buvę ir niekada nebus, aš žemaitis esu“, – sakė „valstiečių“ lyderis.

Žada pasitikrinti, ar pats dar gali vadovauti partijai

DELFI primena, kad R. Karbauskio planą trauktis į opoziciją nesėkmės rinkimuose atveju palikė LVŽS valdyba ir frakcija. Šią savaitę R. Karbauskis pareiškė, kad įvykus pralaimėjimui jis ir pats partijos tarybos atsiklaustų, ar juo pasitiki.

„Jei įvyks taip, kad mes pasitrauksime į opoziciją, tai bus surinkta partijos taryba, ir aš paklausiu partijos tarybos, ar partija pasitiki manimi kaip partijos vadovu. Tai yra neišvengiama. (…) Aš esu tą daręs. Man tai nebūtų naujiena – paklausti partijos tarybos, ar yra pasitikėjimas“, – vakar DELFI sakė R. Karbauskis.

Jis teigė, kad jaučiasi ramus prieš tokią procedūrą. „Oponentų džiaugsmui arba nedžiaugsmui – pas mus visai kitaip suprantama valdžia. Pas mus valdžia nėra savitikslis dalykas, dėl to, kai po pralaimėtų rinkimų klausi, ar tavimi pasitiki, tai nebūna taip, kaip būna daugelyje kitų partijų – kad pralaimėjus reikia keisti vadovą.

Pas mus tikslas nėra valdžia, o darbai, kuriuos darome. Todėl tai nereiškia, kad pralaimėjus rinkimus būtinai partija keis pirmininką. Tai yra nerealu LVŽS, kad taip atsitiktų. Bet kokiu atveju, aš taip pasielgsiu – atsiklausiu tarybos“, – sakė R. Karbauskis