Pranešime sakoma, kad branduolinius užtaisus galinti nešti raketa 0 val. 39 min. vietos (10 val. 39 min. Lietuvos) laiku startavo iš šachtos Vandenbergo oro pajėgų bazėje Kalifornijos valstijoje.

Raketos galvutė be kovinio užtaiso nuskriejo 6,76 tūkst. km ir pataikė numatytą taikinį Kvadžaleino atole Maršalo salose Ramiajame vandenyne.

AFGSC nurodė, kad šio bandymo tikslas – patikrinti „ginkluotės sistemos veiksmingumą, parengtį ir tikslumą“.

Šis „Minuteman“ bandymas buvo jau trečiasis šiais metais. Ankstesni šių raketų paleidimai buvo atlikti vasario 3-ąją ir gegužės 1-ąją. JAV per metus įvykdo po keturis tokius bandymus.

Pernai buvo atlikti keturi šių raketų bandomieji paleidimai, tačiau per surengtą liepą iškilo techninių nesklandumų ir buvo pasiųsta komanda raketai susinaikinti. Kiti trys bandymai buvo sėkmingi.

„Minuteman III“, galinčios nuskrieti 12 tūkst. km, JAV kariuomenės strateginės pajėgos naudoja nuo 1970 metų. Šiuo metu šios raketos yra vienintelio tipo JAV turimos sausumoje laikomos tarpžemyninės balistinės raketos.

Jungtinės Valstijos šiuo metu turi 400 „Minuteman III“; kiekviena jų gali nešti iki trijų branduolinių užtaisų. Jų bazės yra Montanos, Vajomingo ir Šiaurės Dakotos valstijose.

„Minuteman III“ yra reguliariai modernizuojamos; planuojama kad jos liks JAV ginkluotėje bent iki 2020 metų.