Skaičiuojama, jog nuo sovietų represijų nukentėjo daugiau nei 300 000 Lietuvos gyventojų, kurie patyrė tremtį ar kalinimus.

„Viena minutė iš pirmo žvilgsnio atrodo labai trumpas laiko tarpas, per kurį nespėjame nuveikti didelių darbų, bet jeigu susivienytų visa šalis per šią minutę prisiliestume prie kelių šimtų tūkstančių tautiečių likimų, o tai yra milžiniškas darbas.

Visuotinė tylos minutė gali tapti masiškiausia minėjimo forma – tereikia pradėti nuo savo aplinkos. Įtraukti į Visuotinę tylos minutę savo kolegas darbovietėse, šeimos narius, klasiokus ir tokiu būdu sukurti vieningiausią tylą, kokia kada nors buvo Lietuvoje“, – apie iniciatyvą sako „Misija Sibiras“ projekto vadovė Aistė Eidukaitytė.

Bene masiškiausiai tylos minutė yra minima Izraelyje, kuomet per Europos žydų katastrofos ir didvyriškumo dieną – nacionalinę gedulo dieną, kurios metu pagerbiamos Holokausto aukos – tuo pačiu laiku visoje šalyje kaukia sirenos, vėliau sustoja visas transportas, savo veiklą trumpam sustabdo įmonės ir įstaigos.

„Mūsų ilgalaikis tikslas yra sukurti tokią tylos minutę, apie kurią žinotų visa Lietuva ir niekam nekiltų klausimų, kodėl viskas nutilo. Tai privalo tapti nauja Gedulo ir vilties dienos tradicija“, – teigia A. Eidukaitytė.

Prie Visuotinės tylos minutės jau dabar aktyviai jungiasi Lietuvos ugdymo įstaigos, valstybinės institucijos, verslo įmonės, žiniasklaidos priemonės. Minutei laiko muzika bus išjungiama visose Lietuvoje esančiose parduotuvėse „Maxima“, „Ermitažas“, „Eurovaistinė“ bei prekybos centruose „Akropolis“, nutils daugelis radijo stočių, skaitytojus apie Visuotinę tylos minutę informuos naujienų portalas „DELFI“.

Prie Visuotinės tylos minutės prisijungti gali kiekvienas adresu www.tylosminute.lt, kur organizatoriai suteikia galimybę parsisiųsti ir informacinį Visuotinės tylos minutės garso įrašą.

Kiekvienas, kuriam rūpi istorija, savo indėliu prie projekto „Misija Sibiras“ gali prisidėti aukojimo portale aukok.lt.