„Yra didelė tikimybė, kad jau pirmadienį turėsime R. Karbauskio sukeltą krizę, Vyriausybės krizę, valstybės krizę. Todėl paprašėme ekspertų įvertinti galimus scenarijus, kurie atitiktų ir mūsų Konstituciją, ir realias politines aplinkybes. Yra galimi trys variantai. Pirmasis būtų parama mažumos Vyriausybei, tai jau buvo 2007 metais, tai reiškia, kad Saulius Skvernelis galbūt galėtų likti premjeru, sulaukti paramos ir dalies „valstiečių“, ir kitų frakcijų Seime.

Kitas variantas būtų visiškai nauja profesionalų Vyriausybė, kurioje nebūtų politiškai susijusių asmenų su politinėmis partijomis. Ir trečias variantas yra vadinamasis latviškasis variantas, kuomet visos frakcijos ne pagal proporciją, bet pagal nustatytą lygį, pavyzdžiui, 7 frakcijos po du ministrus, ir tokiu būdu būtų sudaroma tokia stabilizacinė Vyriausybė tiesiog iki artimiausių rinkimų stabilizuoti padėtį“, - ketvirtadienį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Jo nuomone, premjero postą galėtų užimti dabartinis premjeras S. Skvernelis, susisiekimo ministras Rokas Masiulis arba energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

G. Landsbergis nesiėmė atsakyti, kada konservatorių partijos prezidiumas svarstys šiuos galimus scenarijus.

„Jeigu matysime, kad pirmadienį situacija tikrai aštrėja, ji darosi pavojinga valstybei, rinktumės aptarti galimą scenarijų“, - Eltai sakė G. Landsbergis.

Kaip primena ELTA, „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis sako, kad jo vadovaujama Seimo frakcija palaiko pasitraukimą iš valdančiosios daugumos, jei iš tikrųjų Lietuvos visuomenė „valstiečiais“ nepasitikės abejuose artėjančiuose rinkimuose.

„Jeigu visuomenė iš tikrųjų šituose rinkimuose parodys nepasitikėjimą Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, balsuodami dėl mūsų kandidato Lietuvos prezidento rinkimuose ir Europos Parlamento rinkimuose, mes neįsivaizduojame, kaip galime toliau likti valdančiojoje daugumoje“, - sakė R. Karbauskis.

Jis kalbėjo ir apie galimą scenarijų, kad visos valdžios grandys - ir Prezidentūra, ir Seimas, ir Vyriausybė - bus konservatorių rankose.

„Jeigu mūsų rinkėjas mano, kad konservatorių rankose turi atsidurti ir Seimas, ir Prezidentūra, ir Vyriausybė, tai tokiu atveju taip ir atsitiks. (...) Jeigu laimės šituos Prezidento rinkimus konservatorių kandidatas ar kandidatė, tai tokiu atveju gali būti taip, kad mes netrukus turėsime visas grandis valdžios konservatorių rankose. Tai yra Landsbergiai valdys viską. Jeigu taip visuomenė nori, taip ir atsitiks. Aš tikiuosi, kad to nenori“, - sakė R. Karbauskis.

Pirmadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos valdyba aptarė galimą scenarijų, kad po gegužę vyksiančių Europos Parlamento ir Lietuvos prezidento rinkimų „valstiečiai“ gali palikti valdančiąją daugumą. Galutinį sprendimą šiuo klausimu gali priimti partijos taryba.