„Apkalta LB vadovui neįmanoma, šiandien turėtų būti aptarta ir registruota rezoliucija Seimo vardu, kreipsimės į patį LB vadovą, kad jis, įvertinęs visas aplinkybes ir savo veiksmus bei žodžius kritikuojant Seimą, priimtų sprendimą atsistatydinti iš užimamų pareigų“, - LRT radijo laidoje „Ryto garsai“ sakė BFK pirmininkas.

Pasak jo, jeigu LB vadovas to nepadarys, rezoliucija bus numatyta kreipimasis ir į prezidentę Dalią Grybauskaitę, kad ji imtųsi iniciatyvos įvertinusi, kad toks pareigūnas negali eiti savo dabartinių pareigų ES valstybėje.

„Tai yra tikrai netinkami jo išsireiškimai ir veiksmai diskriminuojant Seimą ir meluojant BFK, kuris atlieka krizės tyrimą“, - pridūrė S. Jakeliūnas.

Tuo metu Seimo opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad opozicija kreipėsi į Seimo pirmininką po to, kai V. Vasiliauskas paviešino susirašinėjimo detales su BFK pirmininku, nes įžvelgė spaudimą nepriklausomos institucijos vadovui.

„Tačiau Seimo pirmininkas priėmė sprendimą mūsų opozicinių frakcijų kreipimąsi persiųsti į Seimo etikos ir procedūrų komisiją, o ji vakar posėdžiavusi nematė pagrindo pradėti tyrimą“, - komentavo ji.

Šie veiksmai prieš V. Vasiliauską, opozicijos lyderės teigimu, vertinami kaip rinkimų kovos elementai.

ELTA primena, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) ir socialdemokratai trečiadienį rengė bendrą posėdį aptarti galimą manipuliavimą VILIBOR rodikliu, kuriame BFK komisijos, atliekančios krizės tyrimą, pirmininkas S. Jakeliūnas pareiškė nepasitikėjimą LB valdybos pirmininku V. Vasiliausku.

„Jausmai, emocijos, santykiai neturi nieko bendro, bet tai, ką leido sau pareikšti V. Vasiliauskas, mano įsitikinimu, netelpa į jo įgaliojimų ir net įprastų pareigūnų moralės ir etikos rėmus. Aš siūlyčiau aptarti Seime nepasitikėjimą juo, kaip Lietuvos banko valdybos pirmininku. (...) Tie pareiškimai apie beprasmiškiausią darbą, santykius su lavonais nedera jokiam valstybės pareigūnui, ypač tokios institucijos, kaip Lietuvos banko“, - sakė S. Jakeliūnas.

S. Jakeliūnas taip pat teigė, kad planuos parengti rezoliuciją su raginimu V. Vasiliauskui pačiam atsistatydinti.

Posėdyje turėjo dalyvauti Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis, tačiau jis į posėdį neatvyko.

Posėdyje su Lietuvos banko vadovais turėjo būti aptarta Lietuvos banko vadovų pozicija parlamentinio tyrimo atžvilgiu ir informacija apie galimą manipuliavimą VILIBOR rodikliu ir šio rodiklio įtaka Lietuvos žmonių būsto paskolų ir Vyriausybės vertybinių popierių palūkanų didėjimui.

Į posėdį buvo kviečiamas Lietuvos valdybos pirmininkas V. Vasiliauskas, tačiau jam negalėjus dalyvauti posėdyje, į jį pasisiūlė ateiti jo pavaduotojas R. Kuodis. Vis dėlto jis trečiadienį pateikė raštą, kad į posėdį neatvyks.

Kaip teigė BFK komisijos pirmininkas S. Jakeliūnas, Lietuvos banko vadovas ar jo pavaduotojas yra tie asmenys, kurie turėtų atsakyti į visus klausimus.

Kaip ELTA jau rašė, Seimo BFK atlieka tyrimą, kuriuo siekiama ištirti, kokią įtaką Lietuvos viešųjų finansų būklei 2009-2010 metais ir vėliau turėjo 2005-2008 metais vykdyta prociklinė biudžeto politika. Parlamentinio tyrimo metu aiškintasi, ar krizės metu Vyriausybė turėjo galimybių skolintis iš tarptautinių institucijų pigiau, negu tai darė 2009-2012 metais. BFK taip pat tirta, kokią įtaką 2009-2010 metų krizei Lietuvoje turėjo šalyje veikiančių stambiųjų komercinių bankų skolinimo politika ir sprendimai.

Tyrimo išvadų pristatymas Seime yra atidėtas iki spalio 31 d.