Geltonos ir žalios spalvų banknotai, kurių vertė – apie 31,3 euro, į apyvartą buvo išleisti pernai spalį. Šie pinigai apsaugoti daugeliu modernių priemonių, įskaitant pirmosios į Australijos parlamentą išrinktos moters Edith Cowan kalbos mikrotekstą.

Deja, atrodo, kad tarp šių priemonių nebuvo rašybos tikrinimo programos.

Praėjo keli mėnesiai, kol kažkas pastebėjo, kad 1921 metų E. Cowan kalbos tekste žodis "responsibility" (angl. atsakomybė) yra kelis kartus klaidingai parašytas.

„Šiandien stovėdama čia užimu ypatingą padėtį – esu pirmoji moteris Australijos parlamente. Tai – didelė atsakomybė“, – skelbia užrašas. Tačiau žodis „atsakomybė“ yra užrašytas kaip "responsibilty" – tai yra, jame trūksta vienos „i“.

Šis tekstas sunkiai įskaitomas plika akimi, ir galbūt Australijos rezervų bankas būtų lengvai išsisukęs, jeigu ne vienas pastabus radijo klausytojas.

Kaip bebūtų, šių banknotų išimti iš apyvartos neplanuojama.

„Australijos rezervų bankui apie tai žinoma, ir rašybos klaida bus pataisyta spausdinant kitą laidą“, – sakė viena banko atstovė.

Edith Cowan atliko itin svarbų vaidmenį užtikrinant, kad Vakarų Australijos valstijoje moterims būtų suteikta teisė balsuoti. Į parlamentą ji įžengė būdama 60 metų.

Tapusi įstatymų leidėja, E. Cowan taip pat prisidėjo, kad moterys galėtų dirbti teisininkėmis ir imtis kitokių profesijų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)