Ch. Freeland buvo pirmoji Didžiojo septyneto (G-7) valstybių ministrė, apsilankiusi Ukrainoje po praėjusio mėnesio balsavimo, per kurį jau penkerius metus kariaujančios šalies vairas buvo patikėtas politikos naujokui.

„Noriu pabrėžti, kad Kanada visiškai palaiko Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą“, – per susitikimą su Ukrainos premjeru Volodymyru Hroismanu ukrainiečių kalba pasakė Ch. Freeland, pati turinti ukrainietiškų šaknų.

„Suprantame, kad Ukraina dabar gina ne tik savo, bet ir pasaulio demokratiją“, – pridūrė kanadiečių diplomatijos vadovė.

Ch. Freeland taip pat buvo susitikusi su išrinktuoju prezidentu V. Zelenskiu bei kadenciją baigiančiu Ukrainos vadovu Petro Porošenka, kuris savo valdymo metais vykdė provakarietišką politiką.

Kanados užsienio reikalų ministrės susitikimas su V. Zelenskiu viename iš Kijevo restoranų truko pusantros valandos, pranešė vienas informuotas šaltinis.

Išrinktojo Ukrainos prezidento spaudos tarnyba pranešė, kad Ch. Freeland palygino V. Zelenskį su Kanados premjeru Justinu Trudeau.

V. Zelenskis, kuris bus prisaikdintas artimiausiomis savaitėmis, Ch. Freeland pareiškė turintis „šansą“ užbaigti karą Ukrainos rytuose bei pažadėjo padvigubinti pastangas kovojant su korupcija.

„Turime šansą nutraukti ugnį ir atsiimti Donbasą (Donecką ir Luhanską)", – išrinktąjį prezidentą citavo jo spaudos tarnyba.

„Nenorime kalbėti apie kovą su korupcija, norime triumfuoti prieš ją“, – paskelbė V. Zelenskio spaudos tarnyba.

Maskva ir Kijevas konfliktuoja nuo 2014 metų liaudies sukilimo Ukrainoje, per kurį buvo nušalinta Kremliaus remta vadovybė.

Po sukilimo Rusija atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymo pusiasalį, o paskui parėmė Rytų Ukrainos separatistus. Karas jau pareikalavo 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Rusiją siunčiant per sieną karių ir ginklų. Maskva šiuos kaltinimus neigia.