Mano minimas baristos įgūdžių modulis – vienas iš šešių, kurių mokymus organizuoja SCA. Kiekvieną jų sudaro trys lygiai – nuo bazinio iki profesionalo. Sėkmingai baigę visų trijų lygių mokymus ir išlaikę egzaminus, gali siekti sertifikuoto kavos trenerio diplomo, kurį šių metų vasarį Vokietijoje įgijo G. Sereika, o jį turintys profesionalai – vesti SCA mokymus.

Kavos rūšys

Kava yra kilusi iš Etiopijos, auga pusiaujo ruože ir daugiausiai jos išaugina tokios šalys kaip Brazilija (32%) bei Vietnamas (19,4%). Yra skiriamos dvi kavos rūšys: Arabica ir Canephora/Robusta, kurios viena nuo kitos skiriasi skoninėmis savybėmis, kofeino kiekiu bei augimo subtilybėmis, kaip pvz. Arabica yra aromatingesnė, turi daugiau skoninių savybių, bet turi mažiau kofeino.

Įdomu tai, jog Robusta yra pigesnė, nes ji yra mažiau jautri klimatui ir ligoms bei duoda didesnį derlių vienu metu, nors bendrai pasaulyje proporcijos tarp šių rūšių pasiskirsto 60%:40% Arabicos naudai.

Pats kavos medis yra vienas gražiausių žaliuojančių krūmų, kurio derlius – kava yra nurenkama arba mechanišku būdu arba rankomis.

Barista mokymai

Praktinė dalis = paprasta net namuose

Iš mokymų trenerio G. Sereikos sužinojome labai naudingų praktinių patarimų, kurių laikytis namuose bus visiškai paprasta.

Dalinuosi:

1) Kava – maisto produktas, tad net aukščiausios kokybės kava, nors laikoma sandarioje pakuotėje, per ilgą laiką „išsivadėja“ ir netenka skonio. Atitinkamai, perkant visada reikia atkreipti dėmesį į kavos skrudinimo datą. Kuo ji artimesnė įsigijimo datai, tuo kava bus šviežesnė ir turės
daugiau skonio bei aromato. Čia yra aktualu visoms per šventes gautoms kavos pakuotėms – jų toli nepaslėpkite, nes po ilgo laikymo kava bus silpna, neišraiškingo skonio.

2) Jeigu perkate ir geriate šviežiai maltą kavą, bet ji namuose perpilama iš originalios pakuotės į dailią dėžutę, jau tą akimirką kava netenka dalies gerųjų savybių. Oras ir šviesa – didžiausi jos priešai, kurių veikiama kava tampa silpna ir jau po keleto dienų praras didžiąją dalį savo skonio. Geriausia kavą laikyti originalioje pakuotėje arba su ja visa dėtį į jai skirtą indą.

3) Jeigu turite galimybę kavą pirkti pupelėmis ir susimalti ją patys, tuomet aktualu žinoti, jog kuo smulkiau malta kava, tuo gėrimas bus intensyvesnis, kartesnis, taip pat gali turėti degėsių skonį, ir atvirkščiai – kuo malimas stambesnis, tuo paruošta kava bus gaivesnė ir turės daugiau rūgštelės nei kartumo.

4) Viena bazinių taisyklių, kuria reikia vadovautis, ruošiant kavą puodelyje, kavinuke su filtru ar prancūziškame kavinuke: vandeniui užvirus, pradarius virdulį, reikia luktelėti 1-3 minutes ir vanduo bus tinkamas kavai ruošti. Taip užtikrinsite, kad ji nebus per karšta ir, greičiausiai, per karti arba, priešingai, per šalta, šiek tiek rūgštoka.

5) Kavą ruošiant specialiais aparatais, labai svarbu nustatyti tinkamą temperatūrą. Automatinių aparatų gamintojai paprastai nustato 89-95 laipsnių vandens temperatūrą, t.y. tinkamiausią
ruošti kavą. Jei ji išeina per šalta ar per karšta ir nepavyksta sureguliuoti vandens temperatūros, viena iš galimų ir dažniausia priežastis – kalkių nuosėdos, su kuriomis kovoti padeda reguliarus kavos aparato valymas.

Barista mokymai

Turiu pripažinti, kad nors ir esu prieš daug metų dirbusi kavinukėje Londone bei paruošusi ne vieną cappuccino ar americano, bet prieš mokymų gale buvusį praktikos egzaminą jaudinausi. Vis dėlto jaudulys kojos nepakišo ir mano rankose – kompetenciją patvirtinantis sertifikatas.

Barista mokymai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)