Be to, R. Karbauskis pripažino, kad iš rinkimų siūlė trauktis vienam iš kandidatų. Kuriam konkrečiai – neatskleidžia.

„Tai būtų neetiška to kandidato atžvilgiu. Žinote, šiuose rinkimuose galutinį rezultatą gali lemti keli šimtai balsų, todėl kiekvienas balsas – labai svarbus“, - teigė R. Karbauskis.

- Ar nemanote, kad pastarieji įvykiai politikoje yra spaudimas rinkėjams?, – žurnalistai paklausė R. Karbauskio.

Galiu visiems pasakyti, kad mes nesiekėme spausti rinkėjų. Mes tiesiog nutarėme, kad šie rinkimai mums labai svarbūs tam, kad suprastume, kaip žmonės vertina tuos darbus, kurie yra padaryti. Balsavimas dėl Prezidento, kuriame dalyvauja ir dabartinis premjeras Saulius Skvernelis, yra tikrai geras laikas pasitikrinti, ar pustrečių metų darbo yra vertinami visuomenėje.

Reikia pasakyti labai aiškiai, kad mes neblefuojame. Jeigu S. Skvernelis nepateks į antrą rinkimų turą, tokiu atveju mes daugiau premjero šioje kadencijoje nebeteiksime.

Tai nėra manipuliavimas – tai mūsų oponentų manipuliavimas. Visada sąžininga pasiklausti rinkėjų. Tai yra demokratiniai rinkimai, kuriuose žmonės pasakys, ką jie labiau gerbia. Jeigu kalbėti apie tai, kad Lietuvoje mes turėtume normalią opoziciją, tai gal tokio klausimo apskritai nebūtų. Jei opozicija kiekvieną dieną nekartotų, kad viskas, ką mes darome, yra blogai ir jie nori viską panaikinti, o tai skamba beveik kiekviename interviu iš Gabrieliaus Landsbergio, kad viskas, kas yra padaryta, yra blogai.

Tokiu atveju belieka paklausti – jei tam tikra dalis nepalaikys S. Skvernelio, tai rodys, kad iš tiesų kažką mes darome blogai. Tai kam tada dar pusantrų metų daryti daryti klaidas, kurių visuomenė nenori. Toks mūsų sprendimas.

- Ar balsavote referendumuose?

Taip, balsavau. Nedariau to, ką siūlė konservatoriai, ką vakar padarė Prezidentė. Aš išreiškiau savo nuomonę. Nekomentuosiu, buvau už ar prieš, bet dalyvauti referendumuose yra vertybė. Jų ne tiek daug ir buvo.

Šis referendumas labai svarbus, kad lietuviai galėtų išsaugoti pilietybę įgiję kitos šalies pilietybę.

Dėl Seimo narių mažinimo noriu priminti, kad 2014 metais šį klausimą Seime jau siūlė konservatoriai. Dabar tie patys konservatoriai siūlo neimti biuletenių. Tai yra apgavystė, nes jie siūlė 2014 m. mažinti iki 101 nario. Tokių bandymų per visas Seimo kadencijas buvo šeši. Pirmas žmogus, kuris tai siūlė, buvo Vytautas Landsbergis dar 1992 metais, bet dabar visa tai yra pamiršta, o didžiausias priešas yra valstiečiai, kurie išdrįso šį klausimą pateikti žmonėms. Kaip nuspręs visuomenė – taip ir bus.

- Ar nemanote, kad referendumai prieštarauja vienas kitam?

Aš manau, kad jie apskritai nesusiję. Pagalvokime apie „Brexitą“. Keliems šimtams tūkstančių Lietuvos piliečių reikės apsispręsti dėl pilietybės. Jei jie norės turėti socialines garantijas Didžiojoje Britanijoje, jiems gali tekti pasirinkti. Jei kalbėtume apie dešimtis tūkstančių gyventojų, jau mes turėtume galvoti, kad Lietuvos pilietis turi išsaugoti pilietybę, jei įgyja Europinės ar transatlantinių šalių, o tokių yra 42, pilietybes. Šioje vietoje yra labai didelis rūpestis yra tais žmonėmis, kurie yra Didžiojoje Britanijoje.

- Ar kalbėjote su kai kuriais kandidatais apie galimybę pasitraukti iš rinkimų S. Skvernelio naudai?

Esu. Su kuo? Negaliu atsakyti į šį klausimą. Man teko kalbėti su vienu iš kandidatų. Matyt pastebėjote, kad rinkimų kampanijos metu faktai buvo buvo tokie, kad kai kuriems kandidatams parašus padėjo rinkti konservatoriai. Kai kuriems net ponas Tapinas agitavo rinkti parašus. Buvo siekiama, kad būtų kuo daugiau kandidatų ne dešinėje pusėje tam, kad S. Skvernelio potencialūs balsai būtų suskaldyti. Man teko kalbėti su vienu kandidatu apie tai, kad jis pasitrauks. Ar jis tai padarys – aš nežinau.

Ramūnas Karbauskis balsuoja Prezidento rinkimuose

- Kaip manote, kas bus tie kandidatai, kurie pateks į antrą turą?

Aš manau, kad tie, kas pateks, yra verti ten būti. Jeigu kalbėtume apie laimėjimą, tai laimės tas, kuris turės didžiąją dalį palaikymo.

S. Skvernelio nepatekimas į antrą turą būtų laikomas pralaimėjimu, o patekimas – jau nebūtų pralaimėjimas. Mes nedrįstame sakyti, kad prašome 50 proc. visuomenės palaikymo. Iš tikro nepatekimas į antrą turą reikštų, kad mūsų kandidatas greičiausiai nesurinktų 20 proc. Tai reiškia, kad nėra palaikymo.

Jei į antrą turą pateks du konservatorių kandidatai, tai reikštų labai sunkius padarinius Lietuvai. Ta politika, kuri dabar buvo vykdoma, spaudimo politika nuo pirmos dienos mūsų tapimo Seimo dauguma, pasakymai, kad ne tuos išrinko, nuo viskas prasidėjo, o dabar įgavo kitokias formas. Dabar jau tiesiogiai Prezidentė dalyvauja rinkimų kampanijoje agituodama prieš valstiečius. Čia jis teisė – kiekvienas pilietis turi teisę sakyti ką jis nori.

Mes suprantame, kad dirbti su konservatorių Prezidentu būtų labai labai sunku. Praktiškai neįmanoma.

- Ar nemanote, kad šalyje yra politinė krizė?

Nemanau. Manau, kad vyksta aktyvi rinkiminė kampanija. Net ir šiandien skaitant publikacijas skaičiau, kad mes blefuojame. Žmonės, kurie drįsta taip teigti, jie taip supranta politiką. Jie nesupranta žodžio reikšmės. Jeigu pasakai žodį – tu jo laikaisi. Jie to nesupranta. Gaila, kad tokius pareiškimus daro ir du konservatorių kandidatai ir Prezidentė. (…)

Mūsų oponentai neigia viską, ką mes esame padarę. Jei žmonės balsuodami išreiks pasitikėjimą jais, tai mes turėsime visišką Landsbergių valdžią, o taip gali atsistikti po šių rinkimų.