Nauja balandžio 30 dieną prasiveržusi smurto banga yra didžiausia po to, kai rugsėjo mėnesį įsigaliojo Rusijos ir Turkijos tarpininkaujant pasiektas paliaubų susitarimas, sustabdęs vyriausybės pajėgų atakas paskutinėje didesnėje sukilėlių tvirtovėje Idlibo provincijoje.

Idlibo provinciją, kur gyvena maždaug 3 mln. žmonių, iš kurių daugelis ten yra persikėlę iš kitų Sirijos rajonų, daugiausia kontroliuoja su džihadistų tinklu „al Qaeda“ susijusi grupuotė „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS).

Naujausią smurto bangą išprovokavo HTS kovotojų atakos, per kurias žuvo dešimtys karių.

Su opozicija susijusios gelbėtojų organizacijos „Baltieji šalmai“ aktyvistai pasakojo, kad antradienio rytą kariniams lėktuvams bombarduojant Ras al Aino turgavietę žuvo penki žmonės, iš jų trys vaikai. Dar 20 žmonių buvo sužeisti. Be to trys žmonės žuvo Maar Tamatero ir Baros gyvenvietėse.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ pranešė apie surengtus antskrydžius ir apšaudymus Idlibe bei šiaurinėse sukilėlių kontroliuojamose Hamos provincijos dalyse. Antradienį per juos žuvo 13 civilių, nurodė organizacija.

Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA informavo, kad kariuomenė atakuoja sukilėlių pozicijas „atsakydama į jų paliaubų pažeidimą“.

Vienas HTS pajėgų vadas, žinomas kaip Abu Khaledas al Shami, internete paskelbė, jog artėjantis mūšis „bus lemiamas, ir mes panaudosime visus savo sugebėjimus, kad nustebintume priešą“.

Pirmadienį Sirijos pajėgos užėmė Banio gyvenvietę ir Otmano kalvos apylinkes šiaurinėje Hamos provincijos dalyje.