R. Meilutytė prisivirė košės neteisingai deklaruodama savo buvimo vietą – dėl to dopingo kontrolieriai per pastaruosius 12 mėnesių tris kartus negalėjo patikrinti 22 metų kaunietės ne varžybų metu.

Pagal Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) taisykles, už tokį prasižengimą gresia diskvalifikacija nuo vienerių iki dvejų metų.

E. Vaitkaitis patvirtino DELFI ketvirtadienį skelbtą informaciją, jog R. Meilutytė FINA adresuotame pasiaiškinime pripažino pasielgusi aplaidžiai.

Tai reiškia, jog išvengti bausmės Londono olimpinei čempionei dabar nerealu.

„Tokių atvejų, kai dopingo kontrolieriai sportininkų tris kartus neranda ten, kur jie turėtų būti, pasitaiko tiek plaukime, tiek kitose sporto šakose. Gal ne taip jau dažnai, bet tai – ne kažkokia retenybė.

Įprasta, jog atletai tuomet teisinasi keisčiausiomis priežastimis – vos ne meteoritas nukritęs ir juos sutrukdęs. Rūta nieko panašaus nedarė, ji pripažino, kad nebuvo atidi ir atsiprašė. Taigi, Rūta prisiėmė atsakomybę, galima sakyti, nėra vilčių, jog ji liks niekaip nenubausta“, – DELFI kalbėjo LPF vadovas.

Vis dėlto jis vylėsi, jog R. Meilutytės atvirumas ir bendradarbiavimas su bylą nagrinėjančia FINA drausmės komisija bus prilygintas lengvinančiai aplinkybei ir virs švelniausia numatyta sankcija – diskvalifikacija vieneriems metams.

Anot E. Vaitkaičio, sprendimą FINA turėtų priimti artimiausiomis dienomis.

„Čia negali būti jokių pasiteisinimų, nes Rūta – aukščiausio lygio profesionalė, duomenų pateikimas per ADAMS sistemą jai yra kasdienybė nuo 15 metų.

Kažkada Andriui Šidlauskui yra tekę pasėdėti ant adatų, nes dopingo kontrolė jo du kartus nerado nurodytoje vietoje. Bet jis tada buvo mažiau patyręs, nesusigaudė. O Rūtai nei anglų kalba, nei ADAMS sistema jokių problemų nekelia. Tad šiuo atveju belieka apgailestauti, jog pritrūko atidumo“, – sakė E. Vaitkaitis.

Emilis Vaitkaitis

LPF prezidento manymu, FINA nusprendus bausti lietuvę, jos diskvalifikacija turėtų būti pradėta skaičiuoti nuo kovo pabaigos – būtent tada trečią kartą nepavyko paimti R. Meilutytės dopingo mėginio.

Jeigu plaukikė atsipirktų metų suspendavimu, grįžti į varžybas ji galėtų 2020-ųjų pavasarį.

Tokiu atveju, plaukimo krūtine specialistė turėtų dar tris mėnesius Tokijo olimpinių žaidynių normatyvui pasiekti. Olimpinė atranka vykdoma nuo praėjusio kovo 1 d. iki 2020 metų birželio 29 d.

Tačiau, E. Vaitkaičio nuomone, net ir tokio lygio sportininkei kaip R. Meilutytė užduotis gali būti sunkesnė nei atrodo iš pirmo žvilgsnio, nes visus metus ji negautų valstybės finansavimo, negalėtų treniruotis su profesionalais.

„Reikėtų geležinės valios norint tokiomis sąlygomis įvykdyti normatyvą“, – teigė buvęs plaukikas, praeityje pats dalyvavęs pasaulio ir Europos pirmenybėse.

Dar svarbesnis klausimas, ar R. Meilutytei pakaks noro dar kartą grįžti į didįjį sportą.

Po nesėkmingų 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių sprinterė buvo pusmečiui pasitraukusi į užribį, bet vėliau pasiryžo tęsti karjerą.

Šio sezono pradžioje lietuvę, regis, vėl apniko abejonės. Kurį laiką R. Meilutytė buvo pristabdžiusi treniruotes Los Andžele (JAV), kur nuo praėjusių metų dirbo su garsiu amerikiečiu Dave'u Salo, šiais metais nepasirodė nė vieneriose varžybose.

Kovą LPF galiausiai susitarė su viena šalies rinktinės lyderių dėl tolesnio jos pasiruošimo ir startų grafiko. Tačiau tuomet dar nežinota, kad R. Meilutytei gresia ištisi metai be varžybų.

„Rūta svyravo, ir galbūt pasąmonėje tai atsiliepė jos susikaupimui, turėjo įtakos šiam prasižengimui. Apmaudu, nes jau buvome suderinę su ja varžybų planus, atrodė, kad ji vėl įsitrauks į sportą. Nežinau, kaip bus dabar.

Su Rūta palaikome ryšį, bendraujame. Atrodo, situaciją ji priima gana ramiai. Bet juk žinote ją – Rūta uždara, sunku pasakyti, ką iš tiesų jaučia“, – nuogąstavo E. Vaitkaitis.

Rūta Meilutytė

Gegužę R. Meilutytė turėtų grįžti į tėvynę, o tolesnius jos planus lems žinios iš FINA būstinės.

Kovą lankydamasi Lietuvoje atletė pažadėjo LPF ruoštis vasarą vyksiančiam planetos čempionatui.

Tačiau ką tik sudaryti planai žlugo kovo 28 d., kai Tarptautinės tyrimų agentūros (ITA) atstovai trečią ir lemtingą kartą bergždžiai beldėsi į plaukikės duris.

R. Meilutytė buvo deklaravusi, jog tądien bus gimtajame Kaune, bet diena anksčiau ji išskrido atgal į Los Andželą. Prieš tai dopingo kontrolieriai jos numatytoje vietoje nerado praėjusių metų balandį ir rugpjūtį.

R. Meilutytė yra įtraukta į FINA testuotinų sportininkų registrą. Vadovaujantis Pasaulinio antidopingo kodeksu, sąraše esantys sportininkai privalo pateikti tikslią informaciją apie savo buvimo vietą ir laikytis kitų reikalavimų.

Tokia informacija turi būti pateikiama Antidopingo administravimo ir valdymo sistemoje (ADAMS). I grupės sportininkai (priklausantys olimpinių sporto šakų nacionalinėms komandoms) privalo nurodyti savo kontaktinius duomenis, treniruočių laiką ir vietą bei vieną valandą per dieną (nuo 6 iki 23 val.), kuomet jie privalo būti pasiekiami kontrolieriams.

Taip pat būtina nurodyti gyvenamąją vietą, kurioje jie būna iki konkrečios dienos pabaigos, elektroninio pašto adresą, pašto adresą, varžybų, kelionių, treniruočių informaciją. Šis buvimo vietos aprašymo būdas yra privalomas kiekvieną ketvirčio dieną. Pasikeitus aplinkybėms, informaciją galima atnaujinti bet kuriuo metu.

Išskyrus nepaprastas aplinkybes, visas testavimas ne varžybų metu atliekamas be jokio išankstinio įspėjimo.

Sportininkai, kurie nori pasitraukti iš aktyvaus sporto arba neplanuoja varžytis netolimoje ateityje, turi galimybę nedalyvauti buvimo vietos informavimo sistemoje, prieš tai pranešę tarptautinei federacijai ar nacionalinei antidopingo organizacijai. R. Meilutytė tokio pranešimo nepateikė.

Per savo skambiai prasidėjusią karjerą kaunietė tapo 2012 metų olimpine, 2013-ųjų pasaulio, 2014-ųjų ir 2016-ųjų Europos čempione. R. Meilutytės kolekcijoje yra ir trys planetos čempionės trumpame (iki 25 metrų) baseine bei penki analogiškų žemyno pirmenybių nugalėtojos titulai.

2013 metais lietuvė buvo pagerinusi plaukimo krūtine 50 ir 100 m distancijų pasaulio rekordus, o 100 m nuotolio rekordas trumpame baseine jai vis dar tebepriklauso.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)