Apie tai, kuo nėščiosioms yra pavojingas alkoholis, kokie pokyčiai vyksta naujagimio kūne, kodėl moterys meluoja ir kaip to išvengti, kaip dažnai pasitaiko per ankstyvas gimdymas, interviu su K. Mačiuliene.

Mamos tarpusavyje diskutuoja apie akušerių, gydytojų ir kito personalo elgesį su gimdyvėmis – esą personalas nesiskaito, šaukia ant jų ir pan. Kalbant apie žmogiškąjį santykį, kodėl taip yra?

– Reikia suprasti vieną situaciją, kad tai yra gimdymas, kiekvienas gimdyvei pasakytas žodis yra artimas jos širdžiai ir sielai, ar jis bus geras, ar formalesnis, ji vis tiek reaguos kitaip nei nebūdama nėščia. Mes stengiamės padėti nėščiai moteriai, nes šalia jos dažnai būna vyras, kuris reguliuoja personalo veiksmus. Moterys taip pat labai dažnai turi visokių planų, kaip turėtų elgtis, kas turėtų įvykti per gimdymą, todėl natūralu, kad ne viskas būna taip, kaip moteris suplanuoja. Galbūt dėl to kartais moterims atrodo, kad yra kažkas griežčiau pasakoma.

– Taip pat aktuali tema: mokėti ar ne mokėti gydytojui? Ne paslaptis, kad gimdyvės dažnai vis dar moka akušerėms ar gydytojams, tariasi iš anksto ir pan.

– Jeigu tai yra normalu ir teisiška, ji gali mokėti į ligoninės kasą, ir tai yra įteisintas dalykas, bet šiuo metu visi tie mokėjimai yra sumažėję arba jų visai nelikę. Ateina jaunimas, kuris supranta, kad nepriklausomai nuo to, ar bus mokama, ar ne, jam bus suteiktos kuo puikiausios sąlygos. Dažniausiai yra daroma viskas, kad būtų prisitaikoma prie gimdyvės.

– Bet ar moterys renkasi gydytojus, pas kuriuos nori gimdyti? Ir ar tai leidžiama?

– Jeigu jos nori rinktis gydytoją, pas kurį nori gimdyti, jos turi sumokėti į ligoninės kasą. Tada yra atskaičiuojami visi mokesčiai ir tam gydytojui yra sumokama normalia tvarka. Visos jaunos moterys tai žino, galbūt norėtų mokėti močiutės, kurios dar yra seno sukirpimo, o jauni žmonės mąsto visai kitaip.

– Kiek kainuoja gimdymas?

– Jeigu turima omenyje kraitelį, daiktus, kurie yra skirti gimusiam kūdikiui, tai gimdymas turbūt yra brangus, tačiau jeigu turima omenyje patį gimdymą, tai viskas yra apmokama mūsų sveikatos draudimo lėšomis, papildomų pinigų nereikia. Jeigu paklaustumėte jaunų porų, jos visiškai nieko nemoka. Bet jeigu nėštumo metu būna kažkokių komplikacijų, tai tam vaikui reikės skirti labai daug lėšų.

Kornelija Mačiulienė

– Dar viena visuomenėje mitais apipinta tema – cezario pjūvis: kada jo reikia ir kiek turite prašymų jį atlikti?

– Lietuvos akušeriai, ginekologai yra priėmę tokią nuostatą, kad pagal moters pageidavimą cezario pjūvio operacijos atlikti negalima. Bet kadangi pasaulyje atsirado labai daug privačių ligoninių, kurios atlieka cezario pjūvius, nuo 50 iki 70 procentų, tai dažnos moterys net sako, kad nori ne gimdyti, o „pasidaryti cezario pjūvį“. Deja, moterys nesupranta, kad tai yra pavojinga ir moteriai, ir naujagimiui. Tai gali turėti įtakos net ir tolimesniems gimdymams. Jeigu jis nėra būtinas, reikia gimdyti natūraliai, nes jis tikrai gali nepasisekti, gali pakliūti infekcija, visko būna, įvairių komplikacijų.

– Gimdymas su nuskausminamaisiais. Ar turite tokių ir kodėl moteris to prašo?

– Tai yra labai dažna. Manau, kad tai yra gerai, nes moterys neišvargsta, nejaučia skausmo, gali atsiduoti pačiam gimdymui, bendravimui su personalu ir vyru. Tai nepalieka tokių skaudžių atsiminimų apie gimdymą.

– Kaip dažnai pasitaiko per ankstyvas gimdymas?

– Jis pasitaiko maždaug 5 proc. Neišnešiotų naujagimių gimsta beveik kasmet, visos mūsų anksčiau išvardytos priežastys taip pat turi įtakos priešlaikiniam gimdymui: alkoholis, narkotikai, infekcijos.

– Kai tarėmės su Jumis dėl pokalbio, visa Lietuva sekė girto gimusio kūdikio istoriją Klaipėdoje. Kiek kartų per Jūsų ilgametę karjerą yra buvę tokių atvejų?

– Yra buvę nemažai, tačiau žiūrint, kokio laipsnio yra neblaivumas. Aš visada sakau, kad saugios alkoholio dozės nėra, alkoholis visada kaupiasi vaisiaus audiniuose. Jeigu motina ir nustotų gerti, vaisiaus audiniuose jau yra sukaupta alkoholio, pasekmės gali būti labai liūdnos. Alkoholio kaupiasi daugiausia smegenyse, kepenyse. Mes matėme, kai gimė visiškas girtas vaikelis, bet gimsta naujagimiai su įgimtu alkoholiniu sindromu ir nebūtinai su išoriniais požymiais, kurie yra labai ryškūs: maža ir riesta nosis, įdubusi nugarėlė, maža galva, siauros akys, siaura priekinė lūpa.

Tai matosi iš karto ir visi tai atpažįsta, bet yra daug naujagimių, kurie gimsta tik su smegenų pažeidimais, kurie turi „plaštakės sindromą“, kai sakoma, kad vaikas yra hiperaktyvus, kai laksto nuo vieno prie kito kampo. Kad ir kokie išoriniai pakitimai bebūtų, juos galima koreguoti: galima susiūti nesuaugusį gomurį, pataisyti lūpą, bet „ištaisyti“ smegenų defektą – labai sunku. Įvairiose šalyse tam yra skiriami labai dideli pinigai. Jeigu pažvelgtume į istoriją, tai Anglijoje 1750 metais buvo išleista labai daug pigaus džino, o gimusius vaikus vadindavo „džino vaikais“. Tada gydytojai suprato, kad alkoholis kenkia vaikams, bet jie negalėjo įrodyti, kad nėra saugios alkoholio dozės.

– Ar vaisius paveikiamas tik didelio alkoholio kiekiu ar pakanka ir mažo?

– Taip, pakanka ir mažo. Tai moksliškai buvo įrodyta tik 1987 metais. Mums reikia būti labiau pilietiškais, daugiau kalbėti apie žalą, šviesti žmones. Deja, tik kai įvyksta didžiulė nelaimė ir gimsta girtas kūdikis, kuris gali turėti ne tik fizinių, bet ir protinių sutrikimų, tai tik tada mes pradedame apie tai kalbėti daugiau.

– Ar kai motinos atvyksta į ligoninę jos būna neblaivios?

– Jos gali būti blaivios ir negėrusios alkoholio 2-3 savaites, bet vaisius jau bus sukaupęs alkoholio savo audiniuose ir smegenyse. Tai yra didelė problema. Genetikai Lietuvoje darė tyrimą, kurio metu moterys, kurios nebuvo gėrusios apie du mėnesius, jų kraujyje buvo rasta alkoholio pėdsakų.

Kas lemia apsigimimus ir kaip jų išvengti?

Kornelija Mačiulienė

– Išvengti galima – reikia nevartoti alkoholio. Nereikia pirkti vakcinos, nei skiepytis, reikia tiesiog nėštumo metu nevartoti alkoholio. Manoma, kad mūsų populiacijoje apie 20 procentų moterų yra vaisingo amžiaus. Taip pat kiekviena šeima turėtų planuoti nėštumą. Jeigu jis yra planuojamas, todėl negersi alkoholio.

– Ką aiškina tėvai, kai vaikas gimsta su alkoholio sindromu?

– Pirmiausia, reikia žiūrėti, kam aiškini. Jeigu motina yra girta, tai tada nieko pernelyg daug ir neaiškini, iš karto stengiesi padėti naujagimiui, kad visas alkoholio kiekis jam dar labiau nepakenktų. Kai motina išsiblaivo, tada yra aiškinama, ką jai reikės daryti, kiek reikės lavinti vaiką, jeigu iš jų nebus atimamos teisės auginti vaikų. Dažniausiai tokios moterys sako, kad tai buvo tiesiog vienkartinis pasigėrimas. Žinoma, netikiu tokiais aiškinimais. Tik 15 procentų nėščiųjų prisipažįsta, kad jos tik retkarčiais gėrė alkoholį, tai reikia suprasti, kad yra žymiai didesnis tikrasis vartojimas. 4 proc. prisipažįsta, kad jos dažnai vartoja. Nėštumo metu moteriai reikia gerti ne alkoholį, o paprastą vandenį ir kuo daugiau. Taip pat nėščiai moteriai nėra naudingas ir nealkoholinis alus, kuris yra labai saldus ir turi daug cukraus. Kuo tai gali būti naudinga nėščiai moteriai?

– Dar viena problema – narkotikai. Kaip yra su šia problema?

– Yra daug lengviau pastebėti, kai motina yra apsvaigusi nuo narkotikų, nes tada matosi dūrių žymės, matosi, kad abstinencija pačiai moteriai yra. Naujagimiui nėra labai pakenkta išoriškai, bet smegenyse – didžiuliai pakitimai, o naujagimio riksmas yra toks, kad jo niekada negali pamiršti. Riksmas yra toks spiegiantis, sunku net suprasti, kas rėkia, nes tai tikrai nėra naujagimio riksmas. Tada iš karto kūdikį detoksikuojame, stengiamės kuo greičiau pašalinti narkotikus iš organizmo. Dažnai prie gimdyvės irgi būna vyras, apsvaigęs nuo narkotikų. Kai moteriai jau reikia dozės, ji reikalauja medikų suleisti jai kokių nors medikamentų. Su tokiomis moterimis yra labai sunku susitvarkyti.

– Kaip yra dėl rūkymo?

– Apie 20 procentų nėščių moterų rūko nikotiną, bet jos visada meluoja ir sako, kad nerūko, arba surūko tik vieną cigaretę. Visiškai akivaizdu, kad jeigu moteris anksčiau rūkydavo vieną pakelį per dieną, tai staiga pereiti prie vienos cigaretės per dieną – neįmanoma. Dažniausiai rūkymas pas augančius vaikus nulemia labai didelę agresiją, tie vaikai būna be galo agresyvūs. Moksliniais tyrimais yra nustatyta, kad 25 proc. tokių vaikų žymiai greičiau pradeda rūkyti, nei nerūkančių motinų. Jeigu yra rūkomos kanapės, yra sunkiai paaiškinami vėmimai, viduriavimai. Jeigu mama neprisipažįsta, kad nėštumo metu rūkė kanapes ar dar kažką tokio, tai ji visiškai nepadeda savo kūdikiui po gimimo atsistatyti ir atsigauti. Kanapės taip pat nulemia ir didelius miego sutrikimus.

Visas interviu – DELFI laidos įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)