Krosnos seniūnija ieško kapinių prižiūrėtojo. Seirijų seniūnija – darbininko. Jokie reikalavimai pretendentams į šias pareigas nenurodomi, tad galima suprasti, kad nekvalifikuotam darbui gali pretenduoti bet kuris bedarbis.

Kaip nurodoma viešai skelbiamuose Lazdijų rajono savivaldybės administracijos darbuotojų darbo užmokesčio vidurkiuose, pretendentas į kapinių sargus per mėnesį uždirba ne mažiau nei 555 eurus iki mokesčių. Tiek pat uždirba ir seniūnijos darbininkas.

Tuo tarpu Lazdijų rajono savivaldybės įsteigtoje viešojoje įstaigoje „Lazdijų švietimo centras" prioritetai pretendentams – šiek tiek kitokie.

Rengti, administruoti ir vykdyti Europos Sąjungos lėšomis finansuojamus projektus, mokėti anglų kalbą, turėti aukštąjį universitetinį reikalavimą, išmanyti Lietuvos Respublikos viešojo administravimo, viešųjų pirkimų, raštvedybos teisės aktus.

Tokius reikalavimus darbo skelbime pretendentams į projektų koordinatoriaus pareigas surašė Lazdijų rajono savivaldybės viešoji įstaiga „Lazdijų švietimo centras".

Tačiau tai ir tebuvo vienintelė linksmoji dalis bedarbystės kamuojamoje savivaldybėje – tai, kad toks skelbimas buvo paskelbtas viešai.

Toliau sekusi informacija skelbime atrodo mažiau džiuginanti. Labiausiai stebina siūlomas darbo užmokestis – 330 eurų „iki mokesčių". Vadinasi, „ į rankas" – dar mažiau.

Minimalus mėnesinis darbo užmokestis Lietuvoje šiuo metu siekia 430 eurų už pilną darbo dieną, t. y. 8 darbo valandas.

Būsimam valdiškos įstaigos darbuotojui siūlomas vos pusės etato darbo krūvis, kas tiesiogiai atsilieps dirbančiojo socialinio draudimo įmokų dydžiui ir būsimai senatvės pensijai.

Įstaigos direktorė Eglė Mačionienė teigia, kad reikalavimai yra labiau pageidautini nei imperatyvūs, pavyzdžiui, dėl anglų kalbos, o pilno darbo krūvio būsimam darbuotojui pasiūlyti tiesiog neapsimoka: „Projektų vadovui skirtas visas etatas, o koordinatoriui – pusė."

Esą tiek darbo krūvis, tiek startinis atlyginimas – tik pradžia, ir „esant galimybėms – didės".

Lazdijų rajono savivaldybės merė, valstiečių-žaliųjų atstovė Ausma Miškinienė sako, kad toks skelbimas – liūdna tiesa, su kuria susiduria ne tik Lazdijų rajonas.

„Skelbimas dėl laisvos darbo vietos yra tikrai vertas aptarimo. Pliusas – kad pagaliau apie laisvas darbo vietas skelbiame atvirai. Taip darysime ir toliau. Minusas – kad alga graudžiai maža, bet čia ir dabar didesnės algos pasiūlyti už pusę etato įstaigos vadovė sako negalėjusi", – DELFI sakė Lazdijų rajono merė.

Ausma Miškinienė

Iki šiol, kaip pasakoja A. Miškinienė, gyventojai jai neslėpė, kad sprendimus, ką priimti į savivaldybės biudžetines ar viešąsias įstaigas sprendė buvęs savivaldybės meras Artūras Margelis, „užsidaręs virtuvėlėje šalia savo darbo kabineto", o vienu iš neskelbiamų, bet privalomų reikalavimų pretendentams į tokias pareigas būdavo „narystė politiniame junginyje – iš pradžių mero atstovautoje konservatorių partijoje, vėliau – jo įkurtame nepartiniame judėjime".

A. Miškinienė pripažįsta, kad viešojo sektoriaus atlyginimai – provincijoje opus dalykas.

„Nedarbas ir maži atlyginimai. Senos naujųjų merų bėdos. Pirmiausia – viešojo sektoriaus atlyginimai, paskui kurį lygiuodamasis privatus sektorius irgi nepuola didinti atlyginimų. Vadovaujamasi nuostata – o kam kelti, gi vis tiek dirbs ir už tiek.

Ir tuomet turime ratą, kai ne vienas iš bedarbių tiesiog nėra suinteresuotas dirbti oficialiai, legaliai, nes jam parankiau yra gauti Užimtumo tarnybos išmoką, socialinę pašalpą, kompensacijas iš savivaldybės už įvairias paslaugas, šalia viso to dar prisiduriant iš nelegalių uždarbių ar nuosavo smulkaus ūkio", – sako Lazdijų rajono savivaldybės vadovė.

Dar viena priežastis, dėl kurios regionuose savivaldybės biudžetininkams negali pasiūlyti didesnių atlyginimų, – nuo valdžios nuėjusių buvusių savivaldybės politikų palikimas.

„Kada galėsime mokėti didesnius atlyginimus? Ogi iš karto, kai sumokėsime paliktas skolas, ir biudžeto surinkimas bus bent jau arti plano. Kol kas tūkstančiai, kuriuos galėtume skirti atlyginimams, keliams ir kitoms svarbioms reikmėms buvusios valdžios yra pervesti arba jau parašu pažadėti įmonėms už reklaminius stendus, neaiškius auditus, kuriuos atlikti kažin ar teisė buvo, reprezentacines išlaidas ir kitus niekus", – DELFI sakė Lazdijų rajono merė A. Miškinienė.

Kaip skelbiama viešai, pirmąjį šių metų ketvirtį vidutinis Lazdijų rajono savivaldybės mero pareiginis darbo užmokestis siekė 3767,94 euro per mėnesį iki mokesčių.