Įstatymų leidėjams pirmadienį ėmusis šios retos ir dramatiškos priemonės prieš generalinį prokurorą Williamą Barrą, padidėjo priešprieša tarp prezidento Donaldo Trumpo ir Demokratų partijos, siekiančios nubausti jį už galimai netinkamą elgesį.

„Generaliniam prokurorui neatsižvelgus į mūsų šaukimą, nepaisant dėtų didelių pastangų susitarti, neturime kito pasirinkimo, tik imtis procedūros dėl nepagarbos demonstravimo, siekdami priversti vykdyti šaukimą ir gauti prieigą prie visos, nesuredaguotos ataskaitos versijos“, – sakoma Bendruomenių Rūmų Teismų komiteto pirmininko Jerry Nadlerio pareiškime, išplatintame W. Barrui praleidus nustatytą galutinį terminą pasirodyti Kongrese.

Komitetas imsis specialiojo teisėkūros proceso, per kurį trečiadienį bus svarstoma, ar W. Barrą parodė nepagarbą Bendruomenių Rūmams.

J. Nadleris nurodė, kad pasilieka sau teisę atidėti šią procedūrą, jei Teisingumo departamentas pateiks tam tikrą „sąžiningą siūlymą“ dėl prieigos prie nesuredaguotos ataskaitos ir įrodymų.

Departamentas savo ruožtu išsiuntė demokratų kongresmenams laišką ir jame nurodė esąs pasirengęs patenkinti Kongreso „teisėtus poreikius“, neprieštaraujančius įstatymams.

„Departamentas laišku kviečia komiteto darbuotojus trečiadienį atvykti į [Teisingumo] departamentą ir tartis dėl abipusiai priimtino susitarimo“, – sakoma šios institucijos atstovės Kerri Kupec pareiškime.

Komiteto atstovai kviečiami susitikimo trečiadienį popietę – kelios valandos po įstatymų leidėjų diskusijos pradžios.

W. Barras anksčiau šiemet paskelbė, kad D. Trumpas visiškai išteisintas dėl kaltinimų susimokius su Rusija ir trukdymo vykdyti teisingumą. Tokį pareiškimą W. Barras padarė netrukus po to, kai specialusis prokuroras Robertas Muelleris pateikė savo 448 puslapių ataskaitą Teisingumo departamentui.

Vis dėlto demokratai teigia, kad atsisakydamas pateikti Kongresui nesuredaguotą ataskaitą ar svarių įrodymų W. Barras siekia apsaugoti prezidentą.

J. Nadleris savo 27 puslapių ataskaitoje dėl galimai pademonstruotos nepagarbos Kongresui pabrėžė, jog Bendruomenių Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi – D. Trumpo pagrindinė varžovė Kongrese – turi teisę „imtis visų reikiamų veiksmų, kad būtų atsižvelgta į šaukimą“.

Jei įstatymų leidėjai pritars šiai ataskaitai, generaliniam prokurorui grėstų baudos ar net areštas, tačiau toks scenarijus laikomas mažai tikėtinu.