Nuo 2005 m. organizuojamas projektas apjungia daugelį Europos muziejų ir tapo tradicija, pritraukiančia milijonus lankytojų. Projekto išskirtinumas – galimybė vakare ir naktį apsilankyti muziejuose, kai paprastai tuo laiku jie būna uždaryti. Svarbus aspektas, kad Muziejų naktį visų muziejų lankymas ir renginiai yra nemokami.

Projekto organizatorius Šiauliuose – „Aušros“ muziejus – 2016 m. pirmą kartą pakvietė „Europos muziejų nakties“ projekte dalyvauti kitus miesto muziejus. Tuomet, palaikydami idėją, prie projekto prisijungė dar 6 muziejai, veiklos taip pat vykdytos 5 „Aušros“ muziejaus padaliniuose, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Šiais metais Muziejų nakties projekte Šiauliuose dalyvaus išskirtinai daug muziejų – net 15, iš kurių 6 Šiaulių „Aušros“ muziejaus padaliniai. Pirmą kartą prie projekto prisijungė 2 iki šiol nedalyvavę muziejai: ŠAM Edukacijos centras ir Šiaulių tardymo izoliatoriaus muziejus. Įdomu tai, kad gegužės 18-osios naktis yra beveik paskutinė proga išvysti ŠAM Edukacijos centro erdves bei ekspozicijas, nes jau visai netrukus muziejus bus uždarytas rekonstrukcijai. Taip pat svarbu paminėti, kad apsilankymas Šiaulių tardymo izoliatoriaus muziejuje yra griežtai kontroliuojamas ir tai padaryti galės tik iš anksto užsiregistravę ir leidimą gavę lankytojai. Po pertraukos prie projekto prisijungė ir V. Kavaliauskienės katinų muziejus, kuris po renovacijos atsidarė atsinaujinęs ir modernesnis.

Jau penktus metus iš eilės „Busturas“ ir Šiaulių miesto savivaldybė pasirūpins, kad per vieną naktį būtų įmanoma aplankyti visus muziejus ir po to patogiai grįžti namo. Specialūs nauji „Busturas“ autobusai kursuos „Muziejų nakties“ maršrutais, jungiančiais visus muziejus, o populiariausių miesto autobusų tvarkaraščiai bus pratęsti. Visuose autobusuose galios įprastos važiavimo bilietų kainos. Daugiau informacijos artėjant renginiui – čia.

Aktyviems Muziejų nakties dalyviams „Aušros“ muziejus sukūrė interaktyvų maršrutą „Europos muziejų naktis Šiauliuose 2019“, leidžiantį išmaniųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių naudotojams lengviau surasti projekte dalyvaujančius muziejus ir susipažinti su jų paruošta vakaro programa. Tereikia į savo išmanųjį įrenginį atsisiųsti „IZItravel“ programėlę ir įvedus vietovardį „Šiauliai“ pasirinkti muziejų nakties maršrutą. Artimiausiu metu maršrutas bus parengtas ir anglų bei rusų kalbomis.

„Europos muziejų naktį“ Šiauliuose duris atvers:

  • 19–24 val. Chaimo Frenkelio vila (Vilniaus g. 74)
  • 19–24 val. Dviračių muziejus (Vilniaus g. 139)
  • 19–24 val. Fotografijos muziejus (Vilniaus g. 140)
  • 19–22 val. Juliaus Janonio gimnazijos istorijos Jono Krivicko muziejus (Tilžės g. 137)
  • 19–24 val. Radijo ir televizijos muziejus (Vilniaus g. 174)
  • 19–24 val. Šiaulių „Aušros“ muziejaus Edukacijos centras (Aušros al. 47)
  • 19–24 val. Šiaulių apygardos teismo teismų istorijos muziejus (Dvaro g. 83)
  • 19–24 val. Šiaulių geležinkelių muziejus (Dubijos g. 26)
  • 19–24 val. Šiaulių kino muziejus (Aušros al. 15)
  • 18–22 val. Šiaulių tardymo izoliatoriaus muziejus (Trakų g. 10, būtina registruotis iš anksto)
  • 19–22 val. Šiaulių universiteto gynybos ir karybos edukacijos centras (P. Višinskio g. 38)
  • 18–21 val. Šiaulių universiteto Stasio Gliaudžio gamtos muziejus (P. Višinskio g. 25-407)
  • 19–24 val. Vandentvarkos muziejus (Vytauto g. 103)
  • 19–22 val. Vandos Kavaliauskienės katinų muziejus (Žuvininkų g. 18)
  • 19–01 val. Žaliūkių malūnininko sodyba (Architektų g. 73)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją